Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletika

Senzacionalna Sara Kolak osvojila olimpijsko zlato za Hrvatsku u bacanju koplja!

Sara Kolak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
19.08.2016.
u 03:14

Zlato joj je donio nevjerojatan hitac iz četvrte serije u kojem je njezino koplje letjelo 66,18 metara

Hrvatska 21-godišnja atletičarka Sara Kolak iz Ludbrega napravila je jednu od najvećih senzacija Olimpijskih igara u Rio de Janeiru i osvojila je zlatnu medalju u bacanju koplja! Pobjedu joj je donio nevjerojatan hitac iz četvrte serije u kojem je njezino koplje letjelo 66,18 metara. 

To je nevjerojatan podvig, posebno ako se zna da je njezin osobni rekord do nastupa u Riju iznosio 63,50 metara (oborila ga je ovdje i u kvalifikacijama kada je bacila 64,30). Mlada Ludbrežanka bila je jedina hrvatska bacačica koja je bacila koplje više od 60 metara, a sada je rekord toliko popravila da ni sama ne može vjerovati. Koliko ova mlada sportašica napreduje, dovoljno govori činjenica da je prije početka ove sezone njezin najbolji rezultat u koplju bio 57,79 m.

Spomenutih 63,50 metara bacila je ove godine kada je na Europskom prvenstvu održanom u Amsterdamu osvojila brončanu medalju, što je tada bilo veliko iznenađenje. Dovoljno je o tome govorila i činjenica da na službenoj strani Europskog atletskog saveza uopće nisu imali njezinu fotografiju. A objavljuju se fotografije svih osvajača medalja.

– Nesumnjivo je da će na Olimpijskim igrama biti veća konkurencija i to je sasvim druga priča. Bila bih sretna kada bih ponovila hitac s Europskog prvenstva, no, nisam opterećena odlaskom na Olimpijske igre – kazala je tada Sara Kolak, a noćas ne da je sve ponovila, već je koplje bacila gotovo tri metra više nego u Amsterdamu i osvojila najsjajnije odličje. Za taj uspjeh treba joj skinuti kapu, ponovno ćemo slušati hrvatsku himnu u Riju!

Hrvatskoj je ovo peta zlatna medalja u Riju, nakon Sandre Perković druga koju smo osvojili u kraljici sportova – atletici.

Srebrna je noćas bila Južnoafrikanka Sunette Viljoren s hicem 64,92 metra, a brončana Barbora Spotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, sa 64,80 metara. 

>>Sara Kolak u suzama: Mama, tata, zlato dolazi doma. Jedva čekam hrvatsku himnu!

>>Nećete vjerovati koliko je prije ove sezone iznosio Sarin rekord, a sada ima olimpijsko zlato! Evo i popisa njezinih odličja!

>>Sara Kolak predvodi novi val hrvatske atletike

Tijek finala u bacanju koplja: 

3.10 - Sara Kolak bacila je i svoj zadnji hitac u šestoj seriji. Vodeća je sa 66,18 metara iz četvrte serije.

3.07 - Nakon pete serije Sara Kolak i dalje drži zlatnu medalju. Ostala je još samo jedna serija. Druga je Južnoafrikanka Sunette Viljoen, a na treće mjesto probila se Čehinja Barbora Spotakova.

3.00 - Nakon četvrte serije Sara Kolak drži zlatnu medalju. Ostale su još dvije serije. Druga je Južnoafrikanka Sunette Viljoen, a treća Tatsiana Khaladovich.

2.53 - U četvrtoj seriji Sara Kolak je bacila nevjerojatnih 66,18 metara i preuzela prvo mjesto!  

2.52 - Sara Kolak je u trećoj seriji bacila odličnih 63 metra te je i dalje na šestom mjestu. Izborila je dodatne tri serije. Na prvom mjestu je Viljoen sa 64,92 metra, druga je Bjeloruskinja Tatsiana Khladovic sa 64,60 metara, a treća Australka Kathryn Mitchell. 

2.42 - U tijeku je treća serija, a Sara Kolak je trenutačno šesta.

2.39 - Prva je Južnoafrikanka Viljoen sa 64,92 metara, druga Australka Mitchell sa 64,36 metara, a treća Čehinja Barbora Spotakova sa 63,73 metara. 

2.32 - Drugi hitac Kolak je bacila 62,95 metara te se popela na peto mjesto nakon druge serije. 

2.32 - Sara Kolak je trenutačno na 7. mjestu, a još se čeka njezin hitac u drugoj seriji. Kako bi izborila zadnje tri serije, Kolak mora nakon prve tri serije biti najmanje 8.

2.17 - U prvoj seriji Sara Kolak je koplje bacila 60,89 metara i smjestila se na peto mjesto. Nakon prve serije u vodstvu je Sunette Viljoen iz Južne Afrike s hicem 64,92 metra, drugo mjesto drži Bjeloruskinja Tatsiana Khaladovich sa 62,68 metara, a treća je Poljakinja Maria Andrejczyk.

2.12 - Počelo je Olimpijsko finale u bacanju koplja. Kolak će bacati 11.

2.05 - Kolak se kvalificirala bacivši u kvalifikacijama novi hrvatski rekord od 64,30 metara, što je bio ukupno treći rezultat kvalifikacija.

Kolak, koja je početkom srpnja u Amsterdamu osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu s hicem od 63,50 metara, u kvalifikacijama u Riju je popravila taj vlastiti i hrvatski rekord za još 80 centimetara.

Hitac vrijedan finala Kolak je ostvarila u posljednjoj, trećoj kvalifikacijskoj seriji nakon što je u prve dvije serije bacila za nju skromnih 55,68 m, odnosno 55,86 m. Do toga trenutka hrvatska je rekorderka držala pretposljednje, 15. mjesto u svojoj skupini, a potom je za 1,30 metara prebacila normu i osigurala nastup među 12 najboljih na svijetu.

>>Zamolit ću Sandru da mi opet napravi frizuru

>>Treći rezultat kvalifikacija: Odlična Sara Kolak srušila osobni rekord i ušla u finale

Komentara 117

OD
otac_domovine
03:17 19.08.2016.

Pa ovo je stvarno čudo neviđeno. Najnevjerojatnije zlato koje smo osvojili. Što znači podrška i mentalitet Sandre Perković. Što znači kad si jak u glavi i najbolje bacaš na najvećem natjecanju. Mala svaka ti čast oduševeljn sam.

DE
derin
02:58 19.08.2016.

Bravo Sara! Bravo za nas sve koji su ostali budni vjerujući u tebe! Medalja kao u priči! Sportska velesila!

DU
Deleted user
03:19 19.08.2016.

hrvatska je ..sa dva zlata..a mozda i tri..nova ..svjetska atletska sila..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije