Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simone Biles

Trnovit put do vrha: Ostala bez majke, pa postala šampionka

Simone Biles
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
14.08.2016.
u 10:30

Simone je u gimnastici baš ono što je Niel Armstrong bio 20. srpnja 1969. na Mjesecu. I prije nje svijetom su hodale Nadia Comaneci, Mary Lou Retton, Larisa Latinjina, s kojima je često i uspoređuju, ali novi svijet dobio je novu zvijezdu, izgleda 51. na američkoj zastavi, zvijezdu koja već sada sjaji najjače

– Ja nisam sljedeći Usain Bolt ni Michael Phelps, ja sam prva Simone Biles. Za sebe ja sam samo Simone – rekla je jednom ta skromna 19-godišnjakinja, najbolja američka gimnastičarka.

U Rio de Janeiru osvojila je svoje prve olimpijske medalje, dvije zlatne! U ekipnom i pojedinačnom višeboju. Ona je jedna od onih koji se rode jednom u 100 godina, ona je, kažu, novo čudo. Inovatorica, letačica, sportašica. Kao da je na Mjesecu, bez gravitacije, bez prave konkurencije. Simone je u gimnastici baš ono što je Niel Armstrong bio 20. srpnja 1969. na Mjesecu. I prije nje svijetom su hodale Nadia Comaneci, Mary Lou Retton, Larisa Latinjina, s kojima je često i uspoređuju, ali novi svijet dobio je novu zvijezdu, izgleda 51. na američkoj zastavi, zvijezdu koja već sada sjaji najjače.

Sve počelo u vrtiću

Da, njezina sportska priča je bajka, no ona životna nešto je drugačija... Nitko nije ni slutio da se u Ohiju tog 17. ožujka 1997. rodila ona koja će sada harati svijetom, djevojčica koja je s tri godine ostala bez majke. Shanon Biles zbog borbe s alkoholom i drogom nije se mogla brinuti za Simone i njezinu mlađu sestru Adriju pa su u ulogu roditelja uskočili njezin djed Ron i njegova druga žena Nellie. Odgajali su ih kao svoje kćeri i, po svemu sudeći, uspjeli su. Biles se za gimnastiku vezala rano. Još kao šestogodišnjakinja s vrtićem je išla na izlet u gimnastičku dvoranu gdje je vidjela starije djevojke kako se okreću i skaču te ih je odmah počela oponašati. Uskoro je počela trenirati, a godinu dana zatim njezin talent zapeo je za oko Aimee Boorman, trenerici koja ju je uzela pod svoje. Boorman je postala druga majka Simone, žena koja je i sada uz nju na svakom natjecanju, žena koja je poznaje bolje nego itko drugi. Izgleda da dobro funkcioniraju zajedno jer Biles je svaki dan sve bolja. Simone je pod reflektore dvorana dospjela 2012. godine kao juniorka, tada je uzela svoje prve medalje, a 2013. doskočila je i do svjetske klase i stala na njen vrh. Sada je trostruka svjetska prvakinja na parteru, jedina s tri svjetska zlata u nizu. Najuspješnija je američka gimnastičarka u povijesti, vlasnica 14 medalja sa svjetskih prvenstava, od čega je 10 zlatnih, a sada je i vlasnica dviju olimpijskih medalja. U Riju nastupa na svojim prvim Igrama, a već se okitila zlatom. Predviđaju joj ih pet, a dosad je uzela dva – timsko i pojedinačno u višeboju.

Brza, jaka, mlada

Razlika između nje i ostalih gimnastičarki nije suptilna. Ona je brža, ona je jača, ona je mlada. Njezina gipkost i tinejdžerska razigranost dopuštaju joj da skače više, da leti lakše, da radi elemente koje se druge ne usude. Po njoj je i jedna od vježbi na parteru nazvana “The Biles”, no nitko je se ne usudi izvesti. Simone je već sada ljestvicu podigla visoko, teško je da je itko može dostići. Ona je jedna od onih o kojima će se pisati dugo. Jer, da bi ovaj svijet podigao pogled, moraš biti poseban, moraš imati ono nešto što će zaustaviti sve na trenutak, a ona to ima. Na njezine besprijekorne akrobacije i letove samo možemo otvoriti oči i zadržati dah. Matematika je ovdje jednostavna. Samo je jedan razlog njezine veličine – ona uživa u onome što radi. Na početku je karijere, a već je najbolje, tek je na prvim Igrama, a već ih osvaja, ako ovako nastavi, tko zna gdje će joj biti kraj jer rekorde je već počela obarati.

Komentara 2

Avatar Andabel
Andabel
10:37 14.08.2016.

sva acast

MP
marija.poluotok
13:01 16.08.2016.

Bravo za prekrasnu i nadarenu Simone!! (P. S. Podiže se letvica, ne ljestvica. Tu svaki novinar griješi, čudo.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije