Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troši li se racionalno?

Radujemo se medaljama, no je li sport dostupan našoj djeci?

Metaforički i doslovno, Josip Glasnović je “naš”, sirotinjski, narodni, pučki
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
18.08.2016.
u 21:36

Koliko su naši medaljaši proizvod sustava a koliko samonikli šampioni?

Sada je već jasno da će po uspjehu hrvatskih sportaša, prije svega po osvojenim medaljama, Olimpijske igre u Rio de Janeiru ući u povijest kao najuspješnije. Tko od nas ne osjeti ponos kad pri proglašenju pobjednika vidi hrvatski barjak ili (još bolje) čuje hrvatsku himnu. No, koliko su naši medaljaši proizvod sustava a koliko samonikli šampioni? Izdvaja li se u Hrvatskoj previše ili premalo za sport? Odgovori na ta pitanja vrlo su šaroliki, ali stoga i zanimljivi. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, vidi to ovako:

– Sport našem bruto društvenom proizvodu daje puno više nego što dobiva. Sport nije trošak, što se vidi i po tvrdnjama s kongresa Turizam i sport, a ondje je rečeno da sport generira pet posto ukupnog prihoda od turizma, što je oko 350 milijuna eura.

Kada se uz to uzme i ono što država dobiva od doprinosa koje plaćaju klubovi i sportaši, lako je zaključiti da sport uistinu dobiva puno manje no što donosi. A stalno ga se tretira kao trošak, kao nešto što država nekome daje, a ona zapravo ne vraća sportu ono što joj sport donosi – napominje prvi čovjek hrvatskog sporta i potkrepljuje:

Sport uspješniji od privrede

– Svi osvajači odličja o kojima danas govorimo još su u raznim razvojnim programima HOO-a, u kojem je sada oko 300 sportaša i 60 trenera. Bi li trebali dobivati više? Vjerojatno da, no oni ipak nisu prepušteni sami sebi. Netko je ipak financirao njihove pripreme i odlaske na natjecanja, nije to baš stihijski kako netko želi reći jer mi taj projekt financiramo od prosinca 2012. Četiri godine se olimpijski kandidati financiraju, dobar dio njih ima stipendije, a plaćena im je i većina drugih troškova. Dakako, svaki bi sustav u Hrvatskoj mogao biti bolji pa tako i sportski, no nijedan sustav u našoj zemlji, pa tako ni onaj gospodarski, ne daje bolje rezultate od sustava sporta.

Mateša, dakle, tvrdi da sportski sustav postoji te da su medalje osvojene u Riju većim dijelom produkt toga sustava. No, s time se ne slaže Ivica Miočić Stošić, bivši glavni tajnik HOO-a (od 2002. do 2004.).

Prekasno se prate talenti

– Nemojmo si lagati, mi zapravo sustav nemamo. Sustav financiranja našeg sporta postavljen je prije 25 godina i nije se značajnije mijenjao, iako su mnogi registrirali da je zastario, da je netransparentan, nepravedan i – neučinkovit. Gotovo svi osvajači naših medalja specifična su priča i nisu rezultat sustava. Za Hrgovića je najzaslužniji njegov trener Leonardo Pijetraj koji i financijski potpomaže svojega štićenika. Glasnovići su čista obiteljska priča, slično i Cernogoraz, Sandra Perković je proizvod svojega trenera, pokojnog Ivanče... Vi prvo nešto morate osvojiti da bi vas sustav prihvatio u pravom smislu te riječi. Prekasno se počinju pratiti talenti, pa zbog toga dio njih i propadne – naglašava Miočić Stošić.

Njegovo kritičko viđenje našeg sportskog (ne)sustava neće pokolebati ni broj medalja, pa makar se on – što željno iščekujemo – i dodatno povećao.

– Snaga sporta u jednoj državi ne može se mjeriti prema broju osvojenih medalja, jer bi po toj logici Kazahstan, primjerice, mogao biti razvijeniji od nas. Nema ulaganja u mlade, ne grade se sportski objekti, većina njih sagrađena je 70-ih i 80-ih prošlog stoljeća. Ništa se ne gradi, pa čak ni u Zagrebu. Ako za kriterij uzmemo dostupnost sporta djeci, onda stojimo jako nisko. U tretmanu sportova nema kriterija, nema kvalitetne klasifikacije sportova – nabraja bivši glavni tajnik stare i nove probleme našeg sporta. Koji se, slažemo se, ne mogu pomesti pod tepih koliko god medalja u Riju osvojili.

U Hrvatskoj se za sport izdvaja oko 2,2 milijarde godišnje, no četvrtina toga ode na hladni pogon, na plaće zaposlenika...

– Osim toga, milijunska su izdvajanja za Sportsku televiziju... No, za to više nije krivo samo vodstvo HOO-a, krivi su svi oni koji o tome odlučuju na skupštinama – kaže Miočić Stošić.

Je li u starom sustavu, u Jugoslaviji, bilo bolje?

– U bivšem sustavu za sport se, kao i za kulturu i druge djelatnosti, izdvajao određeni postotak iz dohotka. Za vrhunski sport se možda izdvajalo isto, ali ukupno se za sport izdvajalo više. A i kriteriji su bili čvršći, transparentniji, točno se znalo za što novac ide.

>> Hrvatska potopila i Crnu Goru, sada slijedi borba za zlato!

Komentara 2

SG
sgt
05:59 19.08.2016.

Onda se čudimo kada na talentiranoj djeci kvazi manageri zarađuju milijune.

Avatar nekakav
nekakav
08:16 19.08.2016.

djeca ne vole sport, oni su na fejsu. na fejsu se priloži slika sa stadiona i prate komentari na objavu. ne odlazi se na stadion radi igre svojeg tima, nego radi tih objava. dokaz vam je torcida na poljudu. sva sva je sreća da tv često ne prenosi utakmice sa poljuda, jer pola 'navijača' je stalno na mobitelu. nema veze što nemaju što vidjeti od igre na terenu, al ipak, na stadionu su, utakmica traje... šalimo se. donekle. na račun lijepog broja medalja sad ćemo poletjeti i umisliti da smo neka velesila. i obećavati sportašima nove terene i bolje uvjete. al eto, imo onog malog međimurca na spravama, koji nakon medalje, mislim iz pekinga, nije više nigdje ništa napravio, a i dalje traži bolje uvjete. i nema ih. kako da on, sa ipak nekim uspjesima, privuče mlade u dvoranu? nikako. niti će sara nekog novog privući, jer će i dalje trenirati po seoskim livadama. naš je problem da se kroz potporu sportu pola novca baci na 'zaposlenike'. njih je previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije