Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati igraju s Francuzima

Francuska je crna mačka bila za svih šest naših izbornika

2016 Rio Olympics - Handball - Preliminary - Men's Preliminary Group A Denmark v Croatia - Future Arena - Rio de Janeiro, Brazil - 11/08/2016. Domagoj Duvnjak (CRO) of Croatia and Ivan Pesic (CRO) of Croatia react. REUTERS/Shannon Stapleton FOR EDITORIAL
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
13.08.2016.
u 08:10

Šest hrvatskih trenera igralo je u protekle 22 godine protiv Francuske. I nijedan nema pozitivan omjer. Hrvatska danas u 16.30 sati igra s Francuskom

Nakon pobjede nad Danskom (27:24), hrvatski rukometaši danas igraju još jedan rukometni klasik, protiv Francuza. Traje to nadmetanje od 1994. godine do danas. U redu, neće današnja utakmica biti ključna pa neće biti ni velike napetosti, no Francuzima pobjeda donosi prvo mjesto u skupini. Nama pak može donijeti prvo ili drugo mjesto, može nam donijeti potvrdu ulaska u četvrtfinale. Poraz bi naše doveo u situaciju da moraju pobijediti ili igrati neodlučeno s Tunisom da bi ušli u četvrtfinale. U tom slučaju, do te utakmice, mi bismo imali četiri, a Tunis tri boda, pod uvjetom da danas svlada Argentinu. Ako kojim slučajem pobijedi Argentina, Hrvatska bi bila u četvrtfinalu bez obzira na zadnje dvije utakmice.

Slavko Goluža najbolji

Šest hrvatskih trenera igralo je u protekle 22 godine protiv Francuske. I nijedan nema pozitivan omjer. Najviše je puta protiv trikolora igrao Lino Červar. Njegov je učinak četiri pobjede i šest poraza. Slavko Goluža odigrao je četiri utakmice i ima dvije pobjede i dva poraza. Po pobjedu i poraz ima Velimir Kljaić, a bez pobjede su Zdravko Zovko (neodlučeno i dva poraza), Josip Milković (jedan poraz) i Željko Babić (jedan poraz). Goluža se može pohvaliti da je izborio dvije najveće pobjede protiv Francuza – 29:22 u Novom Sadu na Europskom prvenstvu u Srbiji i godinu dana kasnije na SP-u u Španjolskoj (30:23). Oba puta ti su porazi izbacili Francuze iz borbe za medalje.

Hrvatska je s Francuskom igrala 11 ključnih utakmica i samo je četiri puta pobijedila – triput u polufinalima i jednom u četvrtfinalu. Od sedam ključnih poraza najbolniji su oni u finalima svjetskih prvenstva u Islandu (19:23) i Zagrebu (19:24), te u finalu Europskog prvenstva u Austriji (21:25). A Balićeva generacija još bolje pamti onaj poraz u četvrtfinalu SP-a u Njemačkoj 2007. Hrvatska je tada igrala najbolje i najljepše, u skupini smo mogli birati hoćemo li ili nećemo izbjeći Francusku u četvrtfinalu.

Červar je bio za to da ih izbjegnemo tako da namjerno izgubimo od Španjolske, ali su igrači bili složni u namjeri da pobijede sve suparnike do kraja. Tako je Hrvatska ipak svladala Španjolsku, ali je u četvrtfinalu B. Gille potpuno zaustavio rukometnog genijalca Balića i izgubili smo.

Anquetil: Osvojit ćete medalju

Po broju medalja Francuzi nas vode sa 14:13, ali su nadmoćniji po broju zlata. Od 14 čak su devet puta bili najbolji.

Imaju dva olimpijska, pet svjetskih i dva europska naslova.

Hrvatska ima tri zlata, dva olimpijska i jedno svjetsko. Od 2001. do danas Francska je bez medalje ostala samo pet puta na velikim natjecanjima, a Hrvatska na sedam.

- Baš sam se pitao nakon prve dvije utakmice što se događa sa rukometašima Hrvatske. No, znao sam da ponekad loš start može završiti na kraju jako dobro. Nekim momčadima treba dosta dugo da se zagriju, ali onda kada krenu mogu daleko dogurati. Vidjet ćete da će ova Hrvatska, koja je izgledala potpuno demolirano protiv Katra, uzeti na kraju medalju. Kada smo mi osvojili svjetsko zlato na Islandu, u skupini smo bili tek treći, izgubivši od Rumunjske i Njemačke – rekao nam je Gregory Anquetil, nekadašnji sjajni igrač Francuske. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije