Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Red kneza Branimira s ogrlicom

Odlikovanje Pogoreliću, Gavranu, Domjanu i akademiku Bašiću

23.05.2016., Zagreb - Pijanist Ivo Pogorelic svojim koncertom Ivo Pogorelic - Ciklus unutar ciklusa zatvorio je sezonu ciklusa Lisinski subotom.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXELL
1/4
16.08.2016.
u 21:03

Najviše odličja za zasluge na polju umjetnosti i kulture podijelio je predsjednik Tuđman, a Mesić je posmrtno odlikovao Miroslava Krležu

Narodne novine prošli su tjedan objavile odluke predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović o dodjeli Reda kneza Branimira s ogrlicom pijanistu Ivi Pogoreliću, piscu Miri Gavranu, arhitektu akademiku Nikoli Bašiću te konzervatoru i čuvaru hrvatske kulturne baštine Miljenku Domjanu.

Rijetki presedani

Odluke potpisane 20. i 23. lipnja nisu bez presedana, ali predstavljaju veliku rijetkost. Naime, za zasluge na polju umjetnosti i kulture masovno se dodjeljuje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. U važnosnom slijedu, među osamnaest odlikovanja RH, Danica je na trinaestom mjestu. Prema podacima Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja u Uredu predsjednice RH, samo u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana Danicom hrvatskom s Marulićevim likom okićeno je čak 1145 osoba, a ukupno do danas 1486. 

Zakon o odlikovanjima ne predviđa odlikovanje višeg reda za dostignuća i zasluge u kulturi i umjetnosti, ali predsjednicima dopušta da osobama s osobitim zaslugama dodijele odlikovanje višeg reda. Doduše, "iznimni uspjesi u humanitarnom i kultunom djelovanju" spominju se u opisu Velereda kralja Dmitra Zvonimira s letnom i Danicom, no, presedani su toliko rijetki da ih ovdje možemo sve nabrojiti.

Red kneza Branimira s ogrlicom šesto je po važnosti hrvatsko državno odlikovanje. Prema zakonu ono je namijenjeno “dužnosnicima i djelatnicima u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija akreditiranih u RH” za “osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama”.

Odlikovanih tim redom također je mnogo, a među njima su najbrojniji veleposlanici stranih država u RH. Također je izvanredno dodjeljivano i istaknutim sportašima, Janici Kostelić i njenu ocu Anti, Ratku Rudiću, a posmrtno Draženu Petroviću i Krešimiru Ćosiću.

Kad je o kulturi riječ, predsjednik Tuđman Redom kneza Branimira odlikovao je i politički angažirane umjetnike poput Hrvoja Hitreca i Antuna Vrdoljaka, ali i Petra Šegedina, Vjekoslava Kaleba te Antu Topića Mimaru. Ivanu Lackoviću Croati Tuđman je, pak, dodijelio još viši Red kneza Trpimira s ogrlicom, a znakovita je i Tuđmanova odluka da za još jedan stupanj važniji Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom dodijeli književnicima Ivanu AraliciRanku Marinkoviću

Moglo bi se reći da je takvu Tuđmanovu odluku u više navrata nadopunio predsjednik Stjepan Mesić, ponajprije onda kada je isto odličje posmrtno dodijelio i Miroslavu Krleži. Također, uz političke vođe Hrvatskog proljeća Savku Dabčević Kučar i Miku Tripala, Mesić je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira odlikovao Vladu Gotovca i Ivana Supeka

Nadalje, Redom kneza Branimira Mesić je odlikovao Dragutina Tadijanovića, Peru Kvrgića, Dušana Džamonju, Josipa Tabaka i Milana Moguša, a predsjednik Ivo Josipović Relju Bašića i Nadu Puttar-Gold. Premda je riječ o simboličnom priznanju nižeg reda, tu treba dodati i Hrvatsku državnu nagradu koju su od Josipovića dobili HAZU, Zagrebačka filharmonija i posmrtno maestro Milan Horvat. I to je to.

Prijedlog savjetnika Krstulovića Opare

Predsjednica Grabar Kitarović u svakom slučaju zaslužuje pohvalu što je poslušala prijedlog svog savjetnika za kulturu Andre Krstulovića Opare i “preko reda” odlikovala Pogorelića, Gavrana, Bašića i Domjana.

Od Mire Gavrana dobili smo i kratku izjavu: “Svaki put kada se u inozemstvu objavi moj roman ili izvede premijera moje drame osjetim istinsko zadovoljstvo što se zahvaljujući tome brojni ljudi diljem svijeta upoznaju s mojom domovinom i s našim pogledom na život i umjetnost. Stoga sam istinski počašćen ovim vrijednim državnim odlikovanjem, kojim se valorizira moj doprinos u promicanju ugleda naše domovine na planu književnosti i kazališta izvan naših granica.”

Komentara 1

LA
LaurenceofArabia
11:14 17.08.2016.

mora da je vrli Branimir Pofuk bio u gadnom unutarnjem konfliktu prije pisanja ovog clanka. S jedne strane omrazena Predsjednica, koja je Pofukovom klanu simbol nekulture, krezubih katolibana, svega suprotnom (onih tolerantnih, lijevih a opet demokratskih i jedinih) civilizacijskih vrijednosti koje su ispravne. S druge strane tu je Ivo Pogorelic, malo ostario ali jos uvijek lijep vlazni san s prstima ptice grabljivice i cime jos sve ne. Predsjenica se izgleda iskupila, barem za iducih 24 sata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije