Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratak legende

'Mamić može kupiti deset stranaca, ali to je kvaliteta dovoljna samo za Prvu HNL'

Zlatko Vujović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
21.04.2015.
u 20:00

'Može uložiti novac da ni ne osjeti. Slično je i s Rijekom. A Hajduk ima tu publiku, naježim se i danas kad čujem onaj huk s tribina. Na taj pogon možemo igrati, neka protivnici lome zube na nama.'

Opet se vratio u Poljud, Hajdukov legendarni napadač Zlatko Vujović (56) pomoćnik je Goranu Vučeviću.

Taj tandem stalno je zajedno u trenerskom poslu. Poseban je to odnos, zato se Zlatko Vujović iznimno ljuti kada čuje kritike prema Vučeviću i njegovu radu na mjestu sportskog direktora.

– Goran je prošao cijelu Europu, išao od kluba do kluba bez kune u džepu da bi doveo igrače. I ono što mu je ponuđeno, to je i doveo. Da je imao novac, kupio bi kvalitetnije... Kontaktirao je sve žive menadžere, i što se tiče kupnje i prodaje. Ono što je on napravio nije napravio nijedan direktor u posljednjih 20 godina. I sada ga pljucaju, kritiziraju... Znam, rezultat je bitan. Lako je otići u kupnju s pet milijuna eura ili sa 500 tisuća eura. Pa, i za 500 tisuća eura možeš dovesti dva kvalitetna igrača. Ali, novca nema. Neću sad ulaziti zašto ga nema, neću se vraćati u prošlost, ali činjenica je da novca nema. Rezultati neimaštine su puno dublji, ali znam da sada predsjednik Marin Brbić i ostali gledaju svaku kunu, takvo je vrijeme. U budućnosti će se naći rješenja, no trenutačna je situacija takva. Ne trebaju nam ti brojni kritičari davati podršku, ali nitko ne treba ni odmagati. Nezamisliva mi je tolika hajka na ljude u klubu. Znam, rezultat se traži, ali ako nemaš igrače, onda ne možeš imati rezultat – rekao je Vučević.

Osvrnuo se na brojne kritičare među kojima ima i bivših trenera, igrača...

– Vole Hajduk, a tko to pokazuje? Ne želim biti poklopac na loncu Gorana Vučevića, ne trebam ja njega braniti. Ali, neke stvari se moraju znati. Kad je drugi put bio u Hajduku, i nije imao rezultate, Vučević je dao otkaz. Bio je moralan, oprostio je Hajduku 300.000 eura, nije ih htio uzeti jer ih nije zaslužio. A koji je to trener napravio, a sada se javljaju. Za dva mjeseca su od Hajduka uzimali veliki novac, a svi, kao, vole Hajduk. To je sramota, zaklinju se u ljubav, a isišu krv Hajduku, koji je na aparatima. Neka se prepoznaju u mojim riječima. Vučević se nije ni gurao za sportskog direktora, tražili su ga i molili da dođe, to je zbog njegovih sposobnosti. Za nešto ozbiljno treba vremena, trener mora imati na raspolaganju barem dvije godine rada... Ako tada ne bude rezultata, onda ga razapni. Ali, daj mu šansu.

Pojasnio je što Vučević i on traže do kraja sezone.

– Mi tražimo samo mir do kraja prvenstva, neka nakon toga sude o nama. Ne treba nam hajka, najlakše je stajati sa strane i kritizirati. Siguran sam da ćemo se plasirati u Europu, nema veze hoće li to biti kroz prvenstvo ili preko Kupa.

Zanimljivo, Vujović za svoj rad neće dobiti plaću.

– Normalno je da ću raditi besplatno. Bila bi me sramota raditi dva mjeseca i pitati novac. Što da pitam... Novac me ne zanima, mene zanima Hajduk, ova momčad za koju sam siguran da može. Znam, u groznoj smo seriji, ali vjerujemo u ove igrače. Nisu oni zaboravili igrati nogomet, stvar je u glavama, u samopouzdanju. Da nije tako, ne bih dolazio, bez obzira na prijateljstvo s Vučevićem.

Otkud on i Vučević zajedno?

– Stariji sam od njega, nisam ga ni poznavao za igračkih dana. Ali, s vremenom smo se našli, imamo slična razmišljanja o nogometu. S njim je odnos super profesionalan, iskren. Ovako ću vam to objasniti, s Vučevićem bih išao besplatno kopati kanale, a s nekima ne bih otišao uzeti milijune. Kad me sad pozvao, rekao sam mu da dolazim pješice.

Prenio nam je što je osjetio u momčadi u ovih nekoliko treninga.

– Svi su prijatelji, ali prefini su. Pa, nitko ne prigovara na utakmici, kao da će se posvaditi zbog toga. Jednom igraču sam rekao da mora podviknuti, a on mi kaže da ne smije, jer će mu se suigrač uvrijediti. Moraju trčati, boriti se, osloboditi svoje glave, to je ono najbitnije. Neka se bore, već su obavili svoje, to je osnova. Neki mogu biti slabiji kvalitetom, ali nitko im ne brani boriti se. Rekao sam igračima, izaći ćete četveronoške s terena, ovo je Hajduk. Mora se proliti krv za klub, moramo ući u Europu. Budu li imali takav odnos, jamčim im da će pregaziti Split u polufinalu Kupa. A u finalu, bude li protivnik Dinamo ili Rijeka, neće biti kako oni misle. Uživam u svakom treningu, otkako me Goran pozvao da preuzmem momčadi, budim se u 6 ujutro, jedva čekam trening.

Uvjeren je da Hajduk ima kvalitetu, posebno među mlađim igračima.

– Ma, kakvih imamo igrača... Taj Mikanović ima vrhunsku moć, Balić iznimno znanje, pa Vlašić... Nema straha za Hajdukovu budućnost, najvažnije je da su zdravi u glavi. A u ovom kadru ima prostora. Evo, u dva treninga radio sam s Maglicom, pričao kako treba primati loptu, kako mora ići na prvu stativu...

A ti mladići imaju od koga učiti. Zlatko Vujović iz igračkih dana bio je primjer profesionalizma. A i danas izgleda kao da će sad istrčati na teren. Legenda kaže da ga je Artem Milevski gledao širom otvorenih očiju, nije mogao vjerovati da 56-godišnjak može biti tako spreman.

– Pokušavam im prenijeti kako treba raditi, odnositi se prema nogometu. Nije sve u onom treningu od dva sata, nogomet se mora živjeti. Kad smo Zoran (brat blizanac, nap. a.) i ja išli u Bordeaux, radili smo s Bićom Mladinićem na plus 30 kako bismo spremni dočekali pripreme. U Francuskoj, kad smo vidjeli treninge, u tajnosti smo pronašli teren, sjećam se da je bio pod snijegom. Po mraku smo trčali na njemu, kako bismo bili maksimalno spremni. A ovi danas se bave “selfiejima”, “fejsovima”, što ja znam... Ili prehrana, o njoj se malo vodi računa. Ne bih uspoređivao moja vremena s današnjim, nisam opterećen s tim. Kvaliteta je pala u odnosu na moje vrijeme, ali ne treba to uspoređivati.

Uvijek borac, teško mu je gledati ovaj Hajduk, koji zaostaje za Dinamom već godinama.

– Boli me, naravno da me boli. Ali, ne čudi me. Sve je u novcu, Mamić može kupiti deset stranaca... Nema tu neke kvalitete za nešto više, ali to mu je dovoljno za hrvatsku ligu. I može uložiti taj novac da ne osjeti. Slično je i s Rijekom. A Hajduk ima tu publiku, naježim se i danas kad čujem onaj huk s tribina. Na taj pogon možemo igrati, neka protivnici lome zube na nama. Ne želim plakanje, nego boj... Momcima sam rekao da shvate da igraju za Hajduk, da imaju više gledatelja nego cijela liga i da to moraju cijeniti i poštovati.

>> Vujović: Naši rivali izgubili bi utakmicu i prije dolaska u Split

Komentara 6

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
07:05 22.04.2015.

Mamić može kupiti deset stranaca, ali to je kvaliteta dovoljna samo za Prvu HNL, Hajduk može kao stranca kupiti samo pripitog Ukrajinca i probušenog Slovenca što nije dovoljno ni da budeš najbolji u Dalmaciji.

DU
Deleted user
22:39 21.04.2015.

Daj Zlaja koncentriraj se.

DH
dalibor.hren
12:40 22.04.2015.

Srbo, uloži ti svoju lovu u Hajduk i plači drugom Titom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije