Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finalist azijske Lige prvaka

Zlatko Dalić: U Hrvatsku bih se vratio samo kao izbornik

Zlatko Dalić
Foto: Pixsell
1/6
20.10.2016.
u 09:19

Osim kao poslovno središte ovoga dijela svijeta i po izvozu nafte, Emirati žele biti prepoznati i po nogometnim uspjesima – kaže Zlatko Dalić

U modi su treneri – Livnjaci. Jedan (Niko Kovač) maršira Bundesligom, a drugi (Zlatko Dalić) osvaja Aziju. Dalić (49) s Al Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata upravo je prvi put zakoračio u finale Lige prvaka. U polufinalu je izbačen Al Jaish iz Katara.

Jedan od najtraženijih trenera Azije javio se telefonski iz Al Aina.

– Slavlje? Naših tisuću navijača bilo je u Dohi na utakmici, jedna skupina priredila nam je i doček na aerodromu kad smo se vratili. A jesu li i koliko poslije toga slavili moji igrači, to ne znam. Ne kontroliram ih, ne ulazim im u sobe, ne određujem im kako se ponašati. Onaj tko se prema njima ovdje tako postavi ne može dugo biti njihov trener – kaže Dalić, koji je u Emiratima od 2014. i ima četiri naslova s Al Ainom.

Već su bili prvaci Azije

Liga prvaka mu nedostaje u riznici trofeja.

– Meni da, ali mojem klubu ne. Bili su prvaci Azije 2003. godine kada ih je vodio pokojni Bruno Metsu. “Azija, Azija”, stalno mi ponavljaju, naglašavajući koliko im je važan taj trofej za promociju države. Naime, osim kao poslovno središte ovoga dijela svijeta i po izvozu nafte, Emirati žele biti prepoznati i po nogometnim uspjesima – nastavlja Dalić, zaposlenik kluba u vlasništvu šeika Hazze bin Zayeda, brata šeika Mansoura, vlasnika Manchester Cityja.

Kakvi su izgledi Al Aina u finalu protiv suparnika iz Južne Koreje?

– Imamo zaista nezgodnu situaciju; prva finalna utakmica igra se 19. studenoga, a četiri dana prije toga čak sedam naših igrača nastupit će za reprezentaciju UAE u kvalifikacijskoj utakmici protiv Iraka.

Kako bi Al Ain prolazio u europskoj Ligi prvaka?

– Nezgodna je to komparacija, ali našu snagu mogao bi ilustrirati jedan podatak: mi smo u finalu, dok su dva kineska kluba, Shandong Luneng i Shanghai SIPG, zaustavljena u četvrtfinalu. A znate koliko su Kinezi uložili u prijelaznom roku – nastavlja Dalić.

Kolika je šeikova nagrada za ulazak u finale ili osvajanje Lige prvaka?

– Vjerujte mi da ne znam, nitko o tome ne govori, niti se ja o tome interesiram. Inače ne volim razgovarati o novcu, bavim se samo nogometom – diplomatski uzvraća Dalić.

Mala hrvatska kolonija

U njegovu su stožeru pomoćni treneri Borimir Perković i Anel Karabeg, kondicijski je Frano Leko, liječnik Al Aina je dr. Jurica Rakić, tu su i trojica fizioterapeuta, Oršolić, Polonijo i Sinković. Mala ali ugledna hrvatska kolonija u srcu azijske pustinje...

Dalićeva supruga Davorka povremeno posjećuje Al Ain i zajedno sa sinovima dolazi na najvažnije utakmice. Sinovi Toni i Bruno studiraju u Zagrebu.

Imate li ambicija vratiti se u Europu?, pitamo Dalića.

– Nisam tip koji traži kruha preko pogače. Zadovoljan sam ovdje, imam dobre uvjete, izgradio sam si imidž, usto sam cijelu godinu u kratkim hlačama i papučama. U Europu mi se ne ide, u Hrvatskoj bih, bude li se otvorila prilika, bio zainteresiran samo za poziciju izbornika. Ali, neću još dugo biti trener, sigurno ne još deset godina. Možda vam to zvuči neobično, ali uskoro će mi biti dosta tog stresa, napora, nervoze koju nosi trenerska klupa.

Povratak u Varaždin jednoga dana?

– Svakako, želim se smiriti i pratiti svoj klub u prvoj ligi. Da nije bilo Varteksa, ne bi bilo ni mene na ovoj poziciji, i zato želim pomoći i već pomažem svome klubu da se vrati gdje je nekada bio – zaključio je Zlatko Dalić.

Komentara 6

LU
lukateli1
12:03 20.10.2016.

Samo nam ti trebas za izbornika! Bolje pripazi sta zenica radi dok te nema!

MV
Mijat vrdoljak
10:20 20.10.2016.

Kakve imaš reference da postavljaš nerealne uvjete. Bogati princ kupi tri igrača i osvoji seosku ligu i Delić postaje svjetski poznati trener.

SE
senior
14:29 20.10.2016.

Što se babi htilo to se babi snilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije