Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klinci su budućnost

'Želimo stvoriti školu po uzoru na Dinamo koji sjajno radi s mladima'

23.11.2015., Zagreb, Velesajam - Futsal akademija Nacional. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
01.12.2015.
u 19:56

– Reprezentacija ima vrhunskih igrača, dokazala je da se sad može nositi i s najjačima. Zaista imamo prave majstore koji postižu odlične rezultate. Dario Marinović, primjerice, igra za El Pozo u Španjolskoj, a to vam je slično kao Modrić i Kovačić u Realu.

Vjerojatno ne postoji osoba u futsal krugovima koja o njemu ima loše mišljenje. Opisuju ga kao odličnog radnika, borca, izvrsnog igrača, budućeg velikog trenera, a prije svega kao sjajnog čovjeka. Kujtim Morina (34) u prebogatoj je karijeri osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, četiri kupa, dugogodišnji je reprezentativac, a na kraju prošle sezone dvostrukom krunom s Nacionalom oprostio se od igranja.

Svi žele biti Ronaldo, ali...

– Bila je to teška odluka, 12 godina sam u ovom sportu, ali vidio sam da dolaze mlađi i bolji, da više neću biti u prvom planu i rekao sam "dosta" – prepričao nam je Kujtim.

No, nije otišao daleko od Nacionala. Sada je voditelj omladinske škole i pomoćni trener seniora.

– Školu vodim neko vrijeme, brat Korab i ja smo futsal akademiju Nacional Gimka osnovali još 2005., a uloga pomoćnika mi je nova. Puno učim od Roberta Grdovića, upijam sve. No, lakše je raditi s djecom nego sa zvijezdama – govori kroz smijeh Morina.

Futsal akademija Nacional Gimka najstarija je u Hrvatskoj i daleko najbolje organizirana, a sve je započelo na ulici.

– Prvi put okupili smo djecu na igralištu u kvartu u Križanićevoj, to igralište zovemo Gimka. Imali smo osam polaznika, a danas kod nas trenira 160 djece i imaju sve ono što mi nismo imali kad smo počinjali. Trenira se tri puta tjedno na Velesajmu, imamo odličnu dvoranu i svu potrebnu opremu.

Kako dovodite djecu u klub?

– Puno njih javlja nam se preko Facebooka, gledamo i školske turnire... Znate, sva djeca sanjaju da će jednog dana postati Cristiano Ronaldo ili Luka Modrić, ali kad ih uspijemo zainteresirati za futsal, onda tu i ostaju. Problem je što malo klubova u Hrvatskoj radi s djecom i mi zapravo nemamo konkurenciju. Postoje samo juniorska i kadetska prvenstva, a niže uzraste moramo animirati na drukčije načine, organizirati utakmice, turnire..., kaže Morina pa dodaje:

- A i ova prvenstva juniora i kadeta organizirana su tako da većina klubova dovede igrače iz velikog nogometa koji to odigraju, ali ne ostaju u tom sportu. Mi smo krenuli drukčijim putem, težim. Želimo od malih nogu odgajati igrače, stvoriti ih. Uzor nam je "veliki" Dinamo koji ima sjajnu školu i iz nje svake godine izbaci dva-tri igrača za prvu momčad, što je i nama cilj. Dobro je što je naš rad prepoznat i vani pa su nas zvali na turnir u Italiju, imamo pozive iz Belgije i Austrije, dobro surađujemo i sa slovenskim klubovima. Uz to, ulažemo i u trenere, svi imaju Uefa futsal A licencije, ali se i dalje nadograđuju. Evo, veliki španjolski klub El Pozo, s kojim nam je poveznica Dario Marinović, nas je zvao, uskoro bismo trebali otići tamo na desetak dana i upoznati se s njihovim radom i to preseliti u Hrvatsku.

Ima li u Hrvatskoj još netko tko dobro radi s klincima?

– Futsal Dinamo je pokrenuo školu, Split je ove godine krenuo sa sustavnijim radom, Vrgorac nešto radi s klincima, kao i MNK Crnica. Ima ih sve više koji su shvatili da je to budućnost i veseli me to. Samo, mi smo svi predaleko jedni od drugih i skupo nam je da sami pokrenemo neko prvenstvo. S Futsal Dinamom, koji nam je blizu, imamo neku suradnju, ali ne možemo stalno igrati protiv njih.

Kakav je po vašem mišljenju odnos HNS-a prema futsalu?

– Bolji nego prije u svakom slučaju, posebno prema reprezentaciji koja ima puno bolje uvjete, imaju više okupljanja... Mogli bi više pomoći klubovima, ali problem je i u tome što neki klubovi kod nas nisu dobro organizirani. Bave se prvim momčadima, a ispod toga je velika praznina. Mislim da se mi svi moramo bolje organizirati, a onda ćemo zaslužiti još bolji odnos. Moje je mišljenje da bi HNS u omladinskim pogonima trebao pomoći. Slovenski nacionalni savez je, primjerice, pokrenuo ligu za starije pionire, a kompletne troškove snosi Savez. Treba pomoći i drugim ligama koje nisu dobro organizirane, pogotovo na sjeveru Hrvatske. Kada bi nam Savez pomogao u tome, dobili bismo na kvantiteti klubova i igrača, a poslije bi došla i kvaliteta.

Jedva čeka Kutiju

Morina je istaknuo da se kvaliteta futsala u Hrvatskoj znatno poboljšala.

– Reprezentacija ima vrhunskih igrača, dokazala je da se sad može nositi i s najjačima. Zaista imamo prave majstore koji postižu odlične rezultate. Dario Marinović, primjerice, igra za El Pozo u Španjolskoj, a to vam je slično kao Modrić i Kovačić u Realu.

Osvrnuo se i na prvenstvo za koje tvrdi da je sve zanimljivije.

Prvenstvo je zanimljivije nego ikada, više nema laganih utakmica. Ne možeš više otići niti na jedno gostovanje i reći da ćeš sigurno pobijediti. Nacional ove sezone ima odličnu momčad, baš kao i Split protiv kojeg je gušt igrati, svaka utakmica s njima je teška i neizvjesna. Sjećam se da su nam prošle godine očitali lekciju pred kraj prvenstva, ali onda smo mi slavili u doigravanju. Zaista, s njima obožavamo igrati, puni su sjajnih igrača i to je pravo nadmetanje. Tu su i jaki Vrgorac, Square, Makarska, javio se i Futsal Dinamo...

Kako vam se čini projekt 'mali Dinamo'?

– On je sad hit i mislim da dobro rade. Još će im trebati neko vrijeme da se potpuno poslože, da dođu na našu razinu, ali drago mi je zbog njihovih navijača, a i medijske pažnje koju futsal dobiva. Sjećam se prošle godine kada smo igrali u Draženovu domu, "grmjelo" je sa svih strana. No, mi u Nacionalu imamo iskustva pa nam to nije predstavljalo problem, ali bilo je zanimljivo igrati. Novo Vrijeme Makarska bila je najgledaniji klub, Split ima puno navijača, Vrgorcu se vraćaju navijači, Osijek puni dvoranu... Sve to odlično je za futsal, interes stalno raste. U Hrvatskoj se sada futsal igra bolje nego ikad!

Istaknuo je i svog trenerskog uzora...

Tiago Polido, Portugalac koji je jednu sezonu vodio Nacional, na mene je ostavio sjajan dojam. To je veliki stručnjak od kojeg sam jako puno naučio.

Nacional je ove sezone puno uložio u momčad, cilj je bio nastup u Elitnoj skupini Lige prvaka, ali zapeli su u glavnoj rundi, dalje su prošli Lidselmash te domaćin Győri.

- Istina je da smo očekivali puno više, za mene je to možda mali neuspjeh, ali momčadi protiv kojih smo igrali, i to prilično dobro, zaista su dobre i kasnije su ostvarile dobre rezultate. No, naš predsjednik Ivica Đolo je ambiciozan, da je barem više takvih entuzijasta u ovom sportu, i već je najavio da će dovesti nova pojačanja, bit ćemo i mi još jači.

Morina je četiri puta osvojio Kutiju šibica, hoće li i ove godine nastupati?

– Inače sam naslov osvajao s Dobermanom, ali sada ću njih voditi, a nastupat ću za NC Šalata Footbalmania, ekipu sastavljenu od prijatelja iz Zagreba. Taj turnir za mene je poseban, sretan sam što ću opet biti dio te "ludnice". Igrači Nacionala već pričaju samo o tome gdje i s kim će tko igrati – za kraj će Morina.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Mićo Martić: HNS za nas ne mari, a Dinamo je najbolja stvar koja nam se dogodila!

Foto: Max!

Komentara 5

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
20:27 01.12.2015.

Jedan drugi Kujtim ( Šala ) je drmao ovim prostorima u svoje vrijeme

SO
srecko.orsulic123
22:08 01.12.2015.

Dinamo najbolji klub u Hrvata !!

IM
imota.morlak
03:22 02.12.2015.

Samo naprijed Morina i ostali vitezovi futsal nogometa ! Želim vam sve najbolje. Žalimo moćnu hrvatsku futsal ligu, mnoštvo gledatelja i sponzora, puno novca i konačno da futsal prigrli i hrvatska dalekovidnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije