Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procvat nogometa

Zdravko Mamić je bio u pravu - hrvatski klubovi su najbolji u Europi!

Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.08.2014.
u 17:36

Postigli su senzacionalne rezultate ove sezone u Europi, izborili čak 14 pobjeda, uz samo četiri poraza.

Procvat, rapsodija hrvatskog klupskog nogometa. Tako bismo mogli nazvati ovosezonske uspjehe Dinama, Rijeke, Splita i Hajduka u europskim natjecanjima. Istina, Dinamo je izgubio u Maksimiru od Aalborga, a Hajduk doživio neugodan poraz u Karagandi, no sve ostalo bilo je na najvišem mogućem nivou. Uostalom, brojke to najbolje dokazuju. Hrvatska je četvorka ove sezone odigrala 22 utakmice u Europi i postigla čak 14 pobjeda, te po četiri remija i poraza.

Korak do povijesti

Zbog odličnih rezultata naših klubova Hrvatska je postala najuspješnija na Uefinoj listi u eurokupovima ove sezone!

Naime, naši su klubovi već osvojili 16 bodova (pobjeda donosi bod, remi pola boda), a kada se to podijeli s brojem klubova, Hrvatska ima koeficijent 4, trenutačno najviši na Uefinoj listi od svih zemalja ove sezone.

A hrvatski će klubovi gotovo sigurno ove sezone osvojiti najviše bodova otkako je prije 15 godina Uefa uvela taj sustav bodovanja. Rekordne su nam 2001./02., 2012./13. i 2013./14. kada smo osvojili 17,5 bodova, a sada smo na spomenutih 16...

A to je bodovanje ujedno i kriterij za određivanje broja predstavnika u Ligi prvaka i Europskoj ligi, za što se zbraja učinak u posljednjih pet godina. Sa spomenutim koeficijentom Hrvatska se s 20. popela na 18. mjesto, a 15. mjesto donosi dva kluba u Ligi prvaka!

Tu 15. poziciju trenutačno drži Rumunjska (koeficijent 24,2 prema hrvatskih 20,625), 16. je Austrija s nešto više od dva boda više od Hrvatske (22,800), ali i sa samo još dva aktivna kluba u Europi. Ispred Hrvatske je i Izrael (20,750), ali ima još samo jednog predstavnika u Europi. A Hrvatska ih ima još četiri. Nakon prvih utakmica 4. pretkola Europske lige Dinamo i Rijeka vrlo su blizu ulasku u skupinu tog natjecanja, a solidne izglede imaju i Hajduk protiv Dnipra te Split protiv Torina. Tako bi se moglo prvi put u povijesti dogoditi da Hrvatska ima više od dva predstavnika u europskim natjecanjima po skupinama.

Više nema štrajkova

Što je uzrok takvog procvata hrvatskog klupskog nogometa? Puno se stvari poklopilo, no nesumnjivo je najveći razlog za to liga s 10 klubova. A na tome najviše možemo zahvaliti "vladaru" hrvatskog nogometa Zdravku Mamiću. Još prije pet godina na jednu je Dinamovu presicu došao s detaljnom studijom zašto bi liga s 10 klubova bila najbolja za hrvatski nogomet. Mnogi su mu tada spočitavali da gleda svoje interese, no mora mu se priznati da je bio potpuno u pravu. Za razliku od Igora Štimca koji je nakon što je izabran za šefa Udruge hrvatskih prvoligaša uveo u sezoni 2009./10. ligu sa 16 klubova. Bila je to liga u kojoj polovica klubova nije na vrijeme isplaćivala plaće, u kojoj su igrači štrajkali sjedeći na terenu i tražeći isplatu plaća (Šibenik, Karlovac...) te namještali utakmice (Croatia Sesvete). Štimac je forsirao tu ligu uvjeren da je najbolja za hrvatski nogomet, neki kažu i zbog glasačke mašinerije koju je na taj način imao.

No, uspjesi hrvatskih klubova ove sezone pokazuju da je u pravu ipak bio Zdravko Mamić.

Nije samo Hrvatska primjer zemlje koja je doživjela procvat nakon uvođenja lige s 10 klubova. Austrija je uvođenjem lige s 10 klubova dobila kontinuitet, klubovi redovito ulaze u Europsku ligu, ali i u Ligu prvaka. Švicarska također ima 10 klubova, a Basel posljednjih godina redovito igra u Ligi prvaka. Smanjenjem lige sa 16 na 12 klubova procvat je doživio i ciparski nogomet. Njegov predstavnik APOEL prije tri sezone dogurao je do četvrtfinala Lige prvaka, a izbacio ga je tek Real.

>>Hrvatski klubovi pišu prekrasnu europsku priču! Mogu li svi proći?

Komentara 55

MI
mirsaanjac
18:25 23.08.2014.

'Ajdmo huligani svi u jedan glas; "HNS pede*i nogomet ste sye*ali"....... no ako je to tako sto ga uopce dolazite gledati. Ostanite doma ,nikome necete nedostajati.

DU
Deleted user
18:13 23.08.2014.

Da sam ja vlasnik Bayerna ili Reala , kupio bi Mamica pod hitno .

CI
ciba12345
19:56 23.08.2014.

Činjenice,činjenice...boli vas boli dežurni pljuvači ali novinar još nije naposao da največu zaslugu za europske bodove ima upravoDinamo. Ali ne zato kaj je dinamo nego jednostavno zato jer je več osam godina kontunirano u evropskim natjecanjima i po toj logicii je za Hrvatsku osvojio i najviše bodova. A i novca ali o tom drugom prilikom. I da pljuvači teško je živit sa činjenicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije