Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udarac

Zbog korupcije u Fifi, Sony povlači sponzorstvo

Sepp Blatter
Foto: Reuters/PIXSELL
27.11.2014.
u 16:20

Sponzorima povezivanje s vrlo sumnjivim vrhom organizacije marketinški donosi više štete nego koristi

Nakon što je, zbog sumnjivih dodjela domaćinstva SP-a Rusiji i Kataru aviokompanija Emirates povukla svoje sponzorstvo Fife, novi udarac dolazi iz Japana. Elektronički gigant Sony najavio je da nema namjeru potkraj godine produljiti ugovor o sponzoriranju Svjetske nogometne organizacije ni svjetskih prvenstava.

Sumnjivi odnosi

Sony je Fifu pratio osam godina, a sponzorski ugovor bio je “težak” 280 milijuna dolara, no japanski je elektronički div procijenio kako mu povezivanje s vrlo sumnjivim vodstvom krovne nogometne organizacije sada donosi znatno više štete nego koristi. Naime, sve je očitije da je Sepp Blatter od Kataraca primio mito kako bi ovoj državi Bliskog istoka osigurao domaćinstvo SP-a 2022. godine. Slično se očito događalo i pri dodjeli domaćinstva za SP 2018. godine, samo novac tada nije davao Katar, već Rusija. Naravno, Fifa je Moskvi poklonila povjerenje i dodijelila organizaciju Svjetskog prvenstva.

O kolikim je iznosima koji su sjeli na Blatterov riječ, naravno nije poznato, no prema nekim nagađanjima, samo su mu Katarci isplatili 3,8 milijuna eura. Naravno, dodjelom domaćinstava pod, u najmanju ruku, sumnjivim okolnostima na noge su se digli ostali kandidati za organizaciju natjecanja, a u sve se uključio i američki FBI, koji je također otvorio istragu o zbivanjima u Fifi. Svjetska nogometna organizacija pokrenula je internu istragu, no bijes javnosti dosegnuo je točku ključanja kada je izvještaj dovršen, ali je predstavljen samo njegov “sažetak”. Od oko 200.000 ispisanih stranica izvještaja objavljene su samo njih 42, očito frizirane, koje odbacuju bilo kakvu krivnju za korupciju i potkupljivanje.

Odmjeravaju korake

Ovo je za sponzore očito bila kap koja je prelila čašu, pa je najprije aviokompanija Emirates smanjila i potom povukla svoje sponzorske ugovore, a sada je to učinio i Sony. Ostali veliki oglašivači poput Adidasa, Coca-Cole, Vise ili Hyundaija također vrlo pozorno promatraju situaciju važući što učiniti i koliko duboko ostati povezan s Fifom, čije bi se vodstvo moglo naći i na optuženičkoj klupi. Svi oni traže da Fifa objavi izvještaj u svojoj integralnoj verziji, no Sepp Blatter tvrdi da bi to predstavljalo kršenje Fifinih pravila o privatnosti, kao i kršenje švicarskog zakona. Kako god se dalje bude razvijala trakavica oko korupcije, Fifa više neće moći računati na goleme prihode od sponzora. Računa se da je tijekom SP-a u Brazilu zaradila 3,1 milijardu dolara. Ovaj iznos u Moskvi bit će puno manji jer ga neće imati tko platiti.

Komentara 4

Avatar Bekrija
Bekrija
17:44 27.11.2014.

Fifu čim se malo stisne oni se pozivaju na svoje lopovske zakone koje su sami donijeli da se zaštite, lično kao i HNS. Sve mafija!

VL
????
23:16 27.11.2014.

Sad će Šukera izabrati za novog šefa FIFA-e, zato je zbrisao....

MH
mrtav-hladan
05:21 28.11.2014.

Jeli ovaj lik dozivotni predsjednik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije