Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Navršava 29 godina

Zabij gol Maltežanima na svoj rođendan, majstore Modriću!

Luka Modrić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
09.09.2014.
u 11:42

U svojih 79 utakmica za hrvatsku reprezentaciju još nijednom nije bio kapetan, a on je upravo taj koji mora biti prvi iza Darija Srne.

Bio je početak ožujka 2006. godine, mjesto radnje St. Jakob Park u Baselu. Zagrijavanje za SP u Njemačkoj, prijateljska utakmica Hrvatska – Argentina i sve oči uprte u zvijezdu u usponu – Messija. U taboru Hrvata respekt, ali ne i strepnja, strah, iako će igrom Cicina orkestra te večeri prvi put dirigirati neki novi klinac, plavokosi leptirić kojeg je u orbitu te sezone izbacio pokojni Kuže.

Ostao je potpuno isti

I kako se i očekivalo, u Baselu se doista dogodio Leo Messi postigavši vodeći pogodak za 2:1, ali dvije senzacije te večeri imale su još jači odjek: Hrvatska je u 90. minuti nokautirala gauče (3:2), a svijet je upoznao – Luku Modrića.

Kao da ga gledamo sada, sa sto utakmica za Real, tako je izgledao i tada s nepunu 21. Lucidan, hladnokrvan, lepršav, lukav, maštovit. Samouvjereno je preuzimao odgovornost, podmetao leđa, tukao se s Cambiassom i Riquelmeom. Kao da nije debitant, nego veteran sa sto utakmica za reprezentaciju. Da, tada, prije devet i pol godina počela je utrka velikih klubova za dečkom "kamenih gena"...

Danas, devet i pol godina poslije, Luka Modrić protiv Malte igra osamdesetu utakmicu za nacionalnu momčad, i to na svoj 29. rođendan. Tek petu u svom Maksimiru otkad je postao igrač Real Madrida, prvu nakon osvajanja europskog naslova u Lisabonu. Dolazi nam Modrić kao jedna od najvećih zvijezda svjetskog nogometa, kao igrač od 55 milijuna eura, ali isti onakav kakvog ga pamtimo kad je bio u Dinamu. Skroman, pošten, svugdje omiljen, nadasve odan nacionalnom grbu.

Vođa nove generacije

Nikad nije tražio poštedu, "markirao", durio se. Oduvijek se ponašao kapetanski, i zato je legitiman nasljednik prvog čovjeka s trakom Darija Srne. Luka traku s trobojnicom još nikad u 79 nastupa nije vezao oko ruke.

Povratnik u Maksimir Luka Modrić predvodnik je nove generacije vatrenih, dečki koji će, ako Bog da, Hrvatsku predstavljati na SP-u u Rusiji za četiri godine. Kada više ne bude Srne i Olića, vući će Luka, Čarli, Lovren, Raketa i Mandžo.

Zato je ova utakmica, protiv nejakih malteških sokolova, ne samo početak novog ciklusa, nego i nove ere vatrenih, u kojoj se neće tražiti samo suhi rezultat, nego i dojam, impresivna, opojna, neodoljiva predstava. Ako protiv Malte istodobno igraju Real, Barca, Atletico, Liverpool i Inter, majstori od 200 milijuna eura, onda od njih imamo pravo tražiti spektakl. Ono što svake subote od njih gledamo u satelitskim prijenosima iz Primere i Premiershipa...

Uoči Malte namjerno apostrofiramo Luku Modrića, jer on je među ovim nogometnim plemenitašima još uvijek najveća zvijezda. Manje zbog činjenice da su upravo prošle tri godine otkako je Luka zabio posljednji pogodak za reprezentaciju, protiv Izraela, baš u Maksimiru. Pa iako se to od njega i ne traži, iako je oduvijek bio altruist i prva ideja mu je uvijek gurnuti u šansu suigrača, Modriću baš danas želimo deveti pogodak za reprezentaciju. Pred svojom obitelji, navijačima, prijateljima, pred novim izbornikom.

Sretan rođendan, majstore Luka, dobro došao kući!

>> Plete: Kovač je kriv za remi s Maltežanima!

Komentara 2

DI
didery
17:16 09.09.2014.

rakitić treba biti kapetan

ZH
zhrle
16:07 09.09.2014.

Majstor? Vodoinstalater, krovopokrivac, ...? Uglavnom najveca nogometna obmana u povijesti tog sporta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije