Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješni hrvati

Za povijest: Mandžin London i Ivanov Berlin

Barcelona's Ivan Rakitic celebrates with the trophy after the UEFA Champions League final soccer match between Juventus FC and FC Barcelona at Olympiastadion in Berlin, Germany, 06 June 2015. Photo: Kay Nietfeld/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
06.05.2016.
u 13:40

U finalu 2002. godine u dresu Bayera imali smo čak trojicu predstavnika, Živkovića, Vranješa i Babića.

Točno na dan finala u Milanu, 28. svibnja, navršit će se 36 godina otkad su Hrvati prvi put probili led u finalu Kupa prvaka. Tog 28. svibnja 1980. godine, na madridskom Bernabeuu, naš jedini trener u finalu, Branko Zebec, u prvih 11 HSV-a protiv Nottinghama uvrstio je Ivana Buljana.

Na žalost, momčad u kojoj su uz Buljana bili Keegan, Magath, Milewski... porazili su Englezi s 0:1. Slavni trener Brian Clough porazio je Zebeca, tadašnju trenersku zvijezdu Bundeslige, čiji je najznamenitiji domet prema finalu KEP-a bila pobjeda nad Realom u polufinalu (5:1). Buljan je odigrao i tu utakmicu.

Kad smo već kod čuvenoga Ike, prilika je ovo da mu komplimentiramo kao jedinome Hrvatu koji je spektakularno deklasirao dva najveća španjolska kluba. Naime, tri godine prije petice Real Madridu, Buljan je s HSV-om u prijateljskoj utakmici ponizio Barcelonu s Cruijffom čak sa 6:0.

Jedanaest godina nakon Buljana, 1991., u finalu u Bariju zaigrao je Robert Prosinečki s Crvenom zvezdom. Žuti je protiv Marseillea bio strijelac s bijele točke.

Slijedilo je 1993. Bokšićevo finale, minhenska pobjeda nad Milanom 1:0, pa dva Bobanova (1994., 1995.), s polovičnim uspjehom: pobjeda nad Barcelonom (4:0), poraz od Ajaxa (0:1).

Alena Bokšića s Juveom 1997. godine porazila je Borussia (1:3), a u godini svjetske bronce Davor Šuker u dresu Real Madrida odigrao je samo posljednju minutu finala protiv Juventusa (1:0).

U finalu 2002. godine u dresu Bayera imali smo čak trojicu predstavnika, Živkovića, Vranješa i Babića. Igor Tudor (Juventus) 2003. bio je jedini Hrvat koji je u finalu zamijenjen zbog ozljede, Pršo je 2004. izgubio s Monacom od Porta, a Bišćan je 2005. s tribina gledao Liverpoolov preokret protiv Milana. Dario Šimić u dva je navrata, 2005. i 2007., također bio promatrač Milanovih finala.

U posljednjih pet godina nijedan finale ne prolazi bez naših igrača: 2010. i 2012. Olić i Pranjić s Bayernom, 2013. Mandžin gol na Wembleyu za Bayern protiv Borussije, 2014. Lukin trijumf u Lisabonu s Realom te zaključno 2015. Raketina raketa za Barcu u Berlinu protiv Juvea. Osim Luke, u Milano će ove godine i Mateo Kovačić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije