Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KROZ POVIJEST

Za Dinamo u HNL-u igrala 64 stranca, a najviše je došlo Brazilaca

Soudani
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
27.12.2015.
u 23:47

Prije desetak godina bilo je mnogo manje stranaca u Maksimiru, no znate li koji je prvi pravi strani nogometaš u povijesti Dinama?

Dinamova svlačionica posljednjih je godina prepuna brojnih stranaca. Raznih nogometaša koji dolaze sa svih strana svijeta, koji plavi dres ne doživljavaju kao domaća djeca. No, oni (barem neki od njih) donose dodatnu kvalitetu hrvatskom prvaku. U modroj svlačionici tako se danas nalazi čak 14 stranih nogometaša. Ipak, malo previše.

Igrački kadar Dinama uz nekoliko Hrvata sačinjavaju četiri Portugalca (Eduardo, Pinto, Goncalo, Machado), po dva Čileanca (Henriquez, Fernandes) i BiH internacionalca (Hodžić, Gojak), dok po jednog predstavnika imaju Francuska (Taravel), Argentina (Sigali), Alžir (Soudani), Rumunjska (Matel), Albanija (Cekici) i Španjolska (Olmo). Naravno, tu ne brojimo i makedonskog reprezentativca Arijana Ademija koji je hrvatske nacionalnosti.

Prije desetak godina bilo je mnogo manje stranaca u Maksimiru, no znate li koji je prvi pravi strani nogometaš u povijesti Dinama? Bio je to nigerijski veznjak Samuel Okwaraji koji je u sezoni 1985/86. branio boje zagrebačkog kluba. Samuel Okwaraji nije se dugo zadržao u Maksimiru, karijeru je nastavio u Austriji Klagenfurt, Stuttgartu i Ulmu, a onda je s 25 godina nesretno preminuo.

Nogometni zaljubljenici pamte i dvojicu Kostarikanaca, Hernana Medforda i Ronalda Gonzaleza, koji su u Dinamo stigli 1990. godine nakon Svjetskog prvenstva u Italiji. Ta su trojica ujedno bili i jedini strani nogometaši Dinama prije početka Prve hrvatske nogometne lige.

Naravno, kroz povijest boje Dinama branili su mnogi Slovenci (poput Kataneca ili Židana), Makedonci (Ringov), bosanskohercegovački nogometaši, Srbi i Crnogorci, no svi su oni tada bili dio zajedničke države...

>> Više pročitajte na Goal.com

>> Portugalci su na odlasku, Dinamo će opet nositi njegovi klinci

Komentara 2

Avatar Titanov sin
Titanov sin
12:16 28.12.2015.

Kako to da je Dinamo najveći izvoznik domaćih igrača? Tko tu kome mastrobira u bulju ? Znači da naši talenti ne igraju ili možda čak igraju previše baš zbog toga da sistem funkcionira? Pamet u glavu!!!!

Avatar Bekrija
Bekrija
15:55 28.12.2015.

Za hrvatski Dinamo bez obitelji Mamić!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije