Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što sprema Fifa?

Da se Infantino pojavio ranije, Rijeka bi već imala jedan naslov prvaka

Gianni Infantino
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.01.2017.
u 21:03

Infantino silom želi da ga pamte kao reformatora.

Da su se Infantino i Van Basten pojavili prije 18 godina, Rijeka bi već imala jedan naslov prvaka. Naime, kako zamišlja slavni Nizozemac, potpomognut mudrijašima iz Fife, jedna od revolucionarnih promjena u nogometu odnosila bi se na ukidanje zaleđa.

Sjetite se samo svibnja 1999. i utakmice Rijeka – Osijek; Hasančićeve glave i Krečakove zastavice na Kantridi, kada je čitav Kvarner bio zavijen u crno, a Canjugin Dinamo slavio titulu koje su se odrekli čak i Bad Blue Boysi.

Slavni Van Basten, koji je prije tri godine prekinuo trenersku karijeru zbog problema sa srcem, danas obnaša funkciju tehničkog direktora u Fifi ili, da vam približimo njegovu važnost, Nizozemac je Fifin ‘Romeo Jozak’.

Ukidanje klasičnih 11-eraca

Za usporedbu, Zvonimir Boban u Infantinovoj sistematizaciji nosi titulu zamjenika glavne tajnice Fife, Senegalke Fatme Samoure, zadužen za nogometna pitanja. Titulu zamjenika GT-a nosi i švicarski odvjetnik Marco Villiger, u čijoj su nadležnosti pravni i komercijalni poslovi.

Njihov šef Gianni Infantino očito se uživio u ulogu nogometnoga revolucionara. U njegovoj eri najprije je uvedena videotehnologija na utakmicama, potom je ekspresno izglasana kontroverzna promjena formata Svjetskog prvenstva (s 32 na 48 sudionika), da bi sada Van Basten sada izašao s paketom novih mjera koje bi trebale ‘učiniti nogomet zanimljivijim’.

Na primjer, ukinuti zaleđe. Pravilo koje se prvi put spominje još davne 1863. godine.

– Napadači bi u tom slučaju imali više prilika za pogotke, a utakmice bi bile efikasnije. To je ono što navijači žele vidjeti. Zaleđe je ukinuto u hokeju na travi i s tim nije bilo nikakvih problema – objasnio je Van Basten.

Na ovo se odmah referirao jedan od najvećih svjetskih trenera, šef Arsenala Arsene Wenger.

– Promjena sama radi sebe nije dobra, primarni cilj trebao bi biti unapređenje nogometa. Neki prijedlozi su vrijedni rasprave, dok neki ne mogu pobuditi moje zanimanje. Na primjer, ukidanje zaleđa. Sposobnost namještanja zaleđa daje momčadi dodatnu vrijednost i jača zajedništvo. To je inteligentno pravilo i smatram važnim zadržati ga – kaže Wenger.

Jedna od ideja Fifinih izumitelja je i ukidanje klasičnih jedanaesteraca. U slučaju neodlučenoga ishoda, nakon završetka utakmice, više ne bi bilo produžetaka ili penala, nego bi igrači s 25 metara od gola išli sami na vratara, i za postizanje pogotka bi imali osam sekundi.

– Ovo je spektakularnije za publiku, a zanimljivije i igračima. Tako bi oni imali više mogućnosti: dribling, šut... – kaže Van Basten.

Idemo dalje: možete li zamisliti nogomet bez žutih kartona (uvedenih 1966. godine) i umjesto njih dvominutna isključenja, kao u rukometu i vaterpolu? Van Basten tvrdi da bi to pravilo tjeralo strah u kosti igračima koji bi se suzdržavali od oštrih startova. Ali, ne bi li to značilo amputiranje nogometne esencije i pretvaranje nogometa u balet? Nogomet, naime, nisu samo lakonogi plemenitaši, Modrić, Messi, Ronaldo, Neymar, Iniesta, Sammir..., nego i britki momci, ‘policajci’ i ‘tjelesni čuvari’, razarači poput Pepea, Mascherana, Casemira, nekada Vinniea Jonesa, Roya Keanea, Jurice Buljata i Pandže. Bi li u Van Bastenovoj viziji bilo mjesta i za takva ‘zanimanja’?

Noviteti kreću od SP-a 2026.

Ograničavanje broja prekršaja (na pet) preuzelo bi se iz košarke, a Fifa pokušava pronaći način kako ograničiti nogometašima trošenje vremena, izležavanjima po terenu ili usporavanjem igre. Ovaj prijedlog odnosi se na promjenu koja bi nastupila od 80. minute utakmice, kada lopta ne bi smjela biti izvan igre više od deset sekundi, a svaka sporija izmjena ili izležavanje na travnjaku dodatno bi se nadoknađivalo...

Svi nabrojani noviteti trebali bi se početi primjenjivati na SP-u 2026. I ne sumnjajte u Infantinovu odlučnost i ambicioznost; on će to gurati poput ralice, kao i onu ludost od novoga formata SP-a. Žele da ga pamte kao najvećeg nogometnog reformatora u povijesti, čak i po cijenu da nogomet kakvoga znamo više nikada ne bude isti...

SEDAM NOVITETA

1. Ukidanje produžetaka u eliminacijskim utakmicama, odmah izvođenje kaznenih udaraca

2. Kazneni udarac – igrač sam na golmana s 25 metara za osam sekundi

3. Ukidanje zaleđa

4. Utakmica podijeljena četvrtine umjesto na poluvremena

5. Ograničavanje broja prekršaja za igrače (5)

6. Više zamjena

7. Ograničavanje broja nastupa po sezoni za igrače (50-55)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije