Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'motoričko čudovište'

Tek mu je 17 godina, a već je vođa: Vlašić je bio pod očevim drilom od 2. godine!

30.07.2015., stadion Poljud, Split - Prva utakmica treceg pretkola Lige Prvaka, HNK Hajduk - Stromsgodset IF. Nikola Vlasic.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
02.08.2015.
u 09:45

Svjetski velikani, od Reala i Barcelona, preko Arsenala i Manchesetera, pa do Bayerna, već su poslali signale

Tako čvrst u duelu, svaka je lopta bila njegova, da nije bilo onog spektakularnog gola Andrije Balića, igrač utakmice u kojoj je Hajduk s 2:0 svladao norveški Stromsgodset nedvojbeno bi bio Nikola Vlašić. Obojica 17-godišnjaci, nema kluba u Europi kojeg nose tako mladi igrači. Ako je Balić zadužen za lucidne poteze poput tog voleja u rašlje, Vlašić je tip konstante. Atlet današnjice ili, kako jednom za njega reče njegov otac Joško, motoričko čudovište. Spreman kao marinac, čvrst kao stijena, s ugrađenim nogometnim kodom. Iza Nikole Vlašića i njegova dizanja prema europskoj nogometnoj kremi tisuće su sati rada.

Više nije samo Blankin brat

– Treba samo nastaviti s radom, imati povjerenja u sebe, u trenere – prošle godine, kada je Nikola sa 16 godina postao najmlađi Hajdukov strijelac u europskim utakmicama, govorio je tata Joško Vlašić.

O njegovim proročanstvima već smo pisali, Joško je "davio" sve oko sebe s Nikolinom nogometnom karijerom. Kada je imao pet godina, izrekao je svoje viđenje koje se ostvaruje.

– Nikola će biti polušpica europskog kalibra – poznata je Joškova izjava koju je dao kada je Nikola, zvani Niksi, imao samo pet godina.

Već tada, kada je slavio peti rođendan, Nikola je bio u trogodišnjem trenažnom procesu. Joško je brižljivo i pomno gradio njegov nogometni put. U to vrijeme Blanka, slavna sestra, jedna od najboljih svjetskih visašica svih vremena, bila je u naponu snage, gazila konkurenciju, a maleni Nikola motao se oko nje, upijao taj svijet sportske slave u koji sada kroči velikim koracima.

– To što je on mogao napraviti s dvije godine, nisu mogli ni petogodišnjaci. On još drži rekord dječjih vrtića na 50 metara, kada sam ga vidio na djelu shvatio sam što imam u rukama. Oduvijek smo igrali na male golove, Nikola i ja protiv starijih dječaka. Tempirao sam ga da postiže golove, pa je Nikola, prije nego što je uopće počeo trenirati nogomet, već zabio više od 30 tisuća golova – prije par godina pričao nam je Joško o prvim sportskim godinama svoga sina.

Skromna obitelj

Svjetski klubovi, od Reala i Barcelona, preko Arsenala i Manchesetera, pa do Bayerna, poslali su signale. Neki izravno, neki posredno, ali nema dvojbi da je Nikola Vlašić na radaru i da će se njegov put prema zvijezdama nastaviti. No, za sada su svi njegovi planovi vezani uz Hajduk, obitelj Vlašić je dovoljno sportski odgojena da zna kako ništa ne ide preko noći. Kako Joško reče – idu korak po korak.

Ima još jedno njegovo proročanstvo. Ono o polušpici europskog kalibra izrekao je kad je mali Nikola imao pet godina, a o uspjesima s Hajdukom pričao je kada je Nikola napunio petnaest godina.

– Nikola će nositi Hajduk, bit će to velika priča. On je klinac iz kvarta, iz ulice, živi s Hajdukom, na tribinama su njegovi prijatelji – pričao je Joško.

I sada se to upravo događa, Nikola nosi Hajduk, događa se velika priča. A na tribinama su njegovi prijatelji.

– Uživam sa svojim društvom iz ulice. Želim ostati u Hajduku, razvijati se kao igrač, što ću vani tako mlad. Nema bolje prilike za razvoj mladog igrača od Hajduka i naše lige. Meni se nikamo ne žuri – nedavno nam je kazao Nikola.

To je ona njegova ekipa sa splitskog Žnjana s kojom je odrastao. Jedno maleno košarkaško igralište, s malim golovima, koje Niksi i društvo zovu "Maracana", i stalno lupanje loptom. Često smo ga tamo viđali, a kada nije bio na "Maracani", bio je pod Joškovim treningom.

>>Špaco: Ovakve privrženosti nema baš nigdje na svijetu

Komentara 47

DH
dalibor.hren
10:10 02.08.2015.

Izvanserijski mladi igrač, igračina, ali da baš Maršić mora napisati "od druge godine pod očevim drilom...." kao da je u konc. logoru!?

MA
mahin1986
10:16 02.08.2015.

Rano je za bilo kakve prognoze...živi bili pa vidjeli!

HA
hajduk1966
10:44 02.08.2015.

Decko je odlican ali nemojmo ga napuhivati da ne zavrsi kao Halilovic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije