Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele biti balkanski Brazil

Veznjak Manchester Cityja već je javio da želi kapetansku vrpcu Kosova

Kosovar football players train at the Pristina stadium in Kosovo January 22, 2014. Striking a compromise, the footballing body FIFA ruled last week that Kosovo may play friendly internationals, without national symbols or the Kosovo national anthem. Nor w
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.05.2016.
u 12:21

– Možda su samo Hrvatska i Srbija na višoj razini od nas. Ulazak u Uefu veliki je uspjeh za Kosovo, trebalo se to dogoditi i prije, ali prezadovoljni smo

Bit ćemo balkanski Brazil!, trlja ruke nogometni puk na Kosovu nakon što je Uefa pod skute primila kosovski nogometni savez. U Prištini se slavi, njihovi najbolji igrači poput Xherdana Shaqirija (Stoke), Valona Behramija (Watford), Adnana Januzaja (Manchester United), Admira Mehmedija (Bayer)... sada mogu igrati za nacionalnu vrstu.

Emotivni zbog nogometa

– Tamo je euforija! Zvao me kolega Branimir Pavić, trener Peje i javio kako se slavi na sve strane – kaže bivši trener Cibone Danijel Lutz, koji je i sam u Peći sjedio na klupi pa poznaje situaciju.

– Nogomet je tamo sport broj jedan. Prate lige petice, vrlo su emotivni zbog sporta općenito. Nogometna liga im je povezana s albanskom, a situacija sa stadionima i infrastrukturom daleko je od blistave. Zanimljivo je da Priština posljednjih godina nije bila prvak, već bi sponzori ulagali u manje klubove te osvajali titulu. Ovakvom odlukom nogomet im postaje ambasador – kaže Lutz.

Nakon ulaska u Uefu, što im nosi kvalifikacije za Euro, idu korak dalje, 13. svibnja očekuje ih u Meksiku glasanje za ulazak u Fifu.

– Prošle godine Kosovo je primljeno u Fibu, ove su igrali u Europa kupu kao i Cibona – kaže Lutz.

Tamošnje vodstvo saveza, predvođeno Fadilom Vokrrijem, imat će slatke brige – kako oformiti momčad. Adnan Januzaj igra za Belgiju, Xherdan Shaqiri i Valon Behrami za Švicarsku, Shefki Kuqi za Finsku, Lorik Cana za Albaniju. Tko će se odazvati, tko će promijeniti nacionalni dres?

– Ako se Januzaj predomisli, morat ću to prihvatiti – kaže Marc Wilmots, izbornik Belgije.

Strahuju i Švicarci, Albanci...

– Upoznao sam se s Vokrrijem, ima snažne kontakte i čovjek je koji je jako mnogo radio na tome da ih uvede u krovna nogometna tijela. Popularan je, ali ipak mislim da će reprezentaciju morati slagati od igrača koji još nisu razvikani, da će se okrenuti mladima pa kroz godine graditi snažnu momčad – kaže Lutz.

Jedan je od prvih igrača koji je potvrdio da će igrati za Kosovo – iz Manchester Cityja.

– Iako sam odrastao u Norveškoj, sanjam voditi Kosovo u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo kao kapetan – kazao je Bersant Celina (19), veznjak rođen u Prizrenu.

Tako će Kosovo postati sedma reprezentacija regije uz Hrvatsku, Srbiju, BiH, Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju.

Zvezda i Partizan će igrati

Uspiju li ući i u Fifu, moći će se natjecati i za SP, u nekim kombinacijama mogli bi igrati od rujna u skupini s Hrvatskom i boriti se za Mundijal u Rusiji.

– Možda su samo Hrvatska i Srbija na višoj razini od nas. Ulazak u Uefu veliki je uspjeh za Kosovo, trebalo se to dogoditi i prije, ali prezadovoljni smo! Ovo je pobjeda za sve, a postigli smo je protiv protivnika koji su bili jaki – kazao je šef tamošnjeg nogometa Fadil Vokrri za dnevnik Koha Ditore.

Nogometni savez Srbije najavio je žalbu.

– Iskoristit ćemo sve, pa i osobne kontakte kako bi se ova odluka Uefe povukla – izjavio je Vanja Udovičić, nekadašnji vaterpolist Mladosti, danas ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Najavio je i kako će FSS, tamošnji nogometni savez, podnijeti tužbu Međunarodnom sportskom sudu u Lausanni.

Čelnici Zvezde i Partizana tvrde da neće, ako se to dogodi, odbiti igrati protiv klubova s Kosova.

– Ako nas ždrijeb europskih natjecanja spoji s klubom s Kosova, nećemo moći ići protiv toga jer bismo inače bili pod sankcijama Uefe – kazao je za Večernje novosti Svetozar Mijailović, predsjednik Crvene zvezde.

Šef Partizana Ivan Ćurković za tamošnje je medije rekao:

– Vrijeme će reći svoje. Ali bilo bi apsurdno ići protiv odluka Uefe ili Fife...

>>Kosovo postalo nova članica Uefe!

>>Kozniku: Dolje je ‘ludnica’, htio bih preuzeti reprezentaciju Kosova

Komentara 28

Avatar biro
biro
13:50 05.05.2016.

Orlando ajmo gdje su tvoje cestitke.

Avatar fenixem
fenixem
12:39 05.05.2016.

Cestitamo Kosovu!!samo naprijed,igrace imate,i sigurno su veci patrioti koji ce za svoju drzavu sa srcem da igraju!!a ne poput nasih prodanih!!!!ekipa kao iz snova,na terenu sramota!!!!

GA
garincha
14:29 05.05.2016.

Veznjak Manchester Cityja već je javio da želi kapetansku vrpcu Kosova Prva asocijacija mi je bila Kolarov!:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije