Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI

Varljivo ljeto 2014.: Transferi Vatrenih teži od 60 milijuna eura!

Mario Mandžukić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
15.07.2014.
u 19:00

Modrić, Rakitić, Vrsaljko i Kovačić, hrvatski štih u euro klasicima: Real - Barcelona i Milan - Inter

Najluđi prijelazni rok hrvatskih reprezentativaca upravo je na vrhuncu. Prvi put transferna svota koju će klubovi iz liga petice isplatiti za naše igrače prijeći će čak šezdeset milijuna eura, a Kovačevi izabranici borit će se za naslov prvaka u tri najjače europske lige: Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i Luka Modrić u Španjolskoj, Dejan Lovren u Engleskoj i Danijel Subašić u Francuskoj.

Prvi put iznos isplaćen za hrvatske reprezentativce otišao je preko 50 milijuna eura prije dvije godine kada su Luka Modrić i Mario Mandžukić bili hit igrači Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Real je tada kupio Modrića za 30, a Bayern Mandžukića za 13, a bajkovito ljeto za Hrvate zaključio je Vedran Ćorluka transferom iz Tottenhama u moskovski Lokomotiv za sedam milijuna eura.

Hrvati su ove godine ponovno postali tražena roba u velikim europskim klubovima, ali ovoga puta potražnja za njima, na žalost, nema veze s nastupom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Primjerice, naš najtraženiji čovjek ovoga ljeta, Ivan Rakitić, osvojio je Barcelonu briljantnom sezonom u Sevilli i petogodišnji ugovor bio mu je pripremljen već prije odlaska u Brazil.

Marija Mandžukića također je prodala sjajna prošla sezona u Bayernu i neshvatljiva Guardiolina politika, a na najboljemu putu najvećega transfera karijere je i sjajni Dejan Lovren.

Taj toliko osporavani igrač, u Francuskoj (dok je bio član Lyona) izložen ismijavanjima medija i navijača, u Engleskoj je napokon dokazao svoju klasu. Sjajno je odradio sezonu u Southamptonu i sada iščekuje rekordan transfer u Liverpool vrijedan možda i 20 milijuna eura. Time će se svrstati u red najskupljih stopera današnjice, za čije noge su klubovi (Lyon i Southampton) ukupno već isplatili 18 milijuna eura.

Uspon kod Pocchetina

Do sada je najskuplji hrvatski stoper bio briljantni Vedran Ćorluka, igrač od čak 33,75 milijuna eura (Manchester City, Tottenham, Lokomotiv), no taj rekord past će ovoga ljeta. Srušit će ga njegov Bosanac Lovren. Svoj streloviti uspon u Premierhipu Dejan najviše duguje argentinskom treneru Pocchetinu, novome menadžeru Tottenhama, protiv kojega će u sljedećoj sezoni igrati za Redse u tandemu sa Slovakom Škrtelom ili Dancem Aggerom.

Liverpool je ovoga ljeta ostao bez glavnoga igrača Suareza, ali s Barcinih gotovo 90 milijuna eura menadžer Rodgers počinje graditi novu momčad s kojom će drugi put krenuti po naslov prvaka.

Jedna od najintrigantnijih hrvatskih priča ovoga prijelaznoga roka je transfer 22-godišnjeg Zadranina Šime Vrsaljka iz Genoe u Milan. Stručnjaci su Šimu označili jednim od najpotentnijih braniča Serije A i njegov transfer u vekliki klub nije nikakvo iznenađenje.

K tome, Vrsaljka je nedavno preuzeo Giuseppe Riso, talijanski menadžer vrlo blizak Milanu, partner nama poznatijega Vlade Lemića. Iako se pojavila informacija kako Juventus želi Milanu preoteti Vrsaljka, Riso, kao čovjek od velikoga povjerenja Gallianija, čvrsto drži stvari pod kontrolom i gura Šimu na San Siro.

Kad smo već kod Lemića, uz njega nije vezan samo Vrsaljko, nego od prije dvije godine i Luka Modrić, a ovoga ljeta isti je menadžer usmjerio mladoga Roberta Murića u Ajax. Tako Lemić s Hrvatima u posljednje dvije godine ima sjajan učinak - Real, Milan, Ajax. Kakva preporuka za ostale naše reprezentativce...

Privilegirani izbornik

Zanimljivo, dolazak Šime Vrsaljka u Milan i Ivana Rakitića u Barcelonu kompletirat će hrvatsku četvorku za dva možda i najveća europska klasika: Luka i Raketa tući će se u najvećem španjolskom derbiju Real - Barcelona, a nekadašnji suigrači iz Dinama, Vrsaljko i Kovačić, u talijanskom derbiju della Madonnina Milan - Inter.

Premda se nagađalo kako Inter sprema Mateovu prodaju, informator blizak talijanskom klubu tvrdi kako su u Interu na prodaju svi osim - Matea. Trener Mazzarri u Kovačiću vidi predvodnika novoga Intera i smatra kako će mu se cijena u sljedećoj sezoni udvostručiti. Njegov transfer vjerojatno će se dogoditi u jednom od sljedeća dva prijelazna roka.

I dok transfer Eduarda u Flamengo neće imati utjecaja na njegov status u reprezentaciji, jer Dudu se kod Kovača više ne vidi, neki od mladih igrača i te kako bi kod izbornika mogli profitirati od svojih ljetnih transfera.

Primjerice, u Barceloni B očekuje se uspon Alena Halilovića, a u Bayeru na novom početku nalazi se mladi stoper Tin Jedvaj. Zna se da kod Nike Kovača najbolje kotiraju igrači iz Bundeslige.

Kompletira li se Lovrenov transfer na Anfield Road, Hrvati će u sljedećoj sezoni imati predstavnike u čak sedam europskih giganata: Liverpoolu, Real Madridu, Barceloni, Atleticu, Milanu, Interu i Ajaxu. Nikada nismo bili tako cijenjeni, nikada tako skupocjeni i hvaljeni. Nije li zbog toga Niko Kovač jedan od najprivilegiranijih izbornika u Europi?

Komentara 3

DU
Deleted user
20:42 15.07.2014.

top transveri pa za repku ne treba trcati...

Avatar Nexus
Nexus
10:19 17.07.2014.

Iduce godine na transferu ce se naci Luka Modric. Upravo je Toni Kroos potpisao za REAL Madrid do 2020 za pisljivih 30 M€. Modric potisnuo Özila, Kroos...Modrica.

GA
Gasti
16:12 17.07.2014.

Nasu nogometnu reprezentaciju vise ne slati nikuda, te investicije ulozite u RAD SA MLADIM TALENTIMA! Nasi "JANJICARI " se stede za obaveze prema inozemnim klubovima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije