Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOČEKIVANA ODLUKA

Sepp Blatter podnio ostavku: Ne podržavaju me svi, potrebne su promjene

Sepp Blatter
Foto: Reuters
1/6
02.06.2015.
u 18:46

Samo nekoliko dana nakon što je ponovno izabran za šefa Fife, Sepp Blatter odlučio se na zaokret i povlačenje sa scene.

Predsjednik Fife Sepp Blatter podnio je ostavku! Čelnik Fife šokirao je nogometni svijet i odlučio otići samo četiri dana nakon što je dobio peti mandat. Svoju odluku objavio je na konferenciji u Zürichu.

– Iako su mi članovi Fife dali novi mandat, čini se da me ne podržava čitavi nogometni svijet. Zbog toga sam odlučio što prije sazvati izvanredni kongres kako bismo dobili novog predsjednika – rekao je Blatter i dodao:

– Temeljito sam razmislio o svome predsjedavanju i posljednjih 40 godina života. Volim nogomet i Fifu više nego bilo što drugo i želim učiniti ono što je najbolje za našu organizaciju. Uvjeren sam da je ovo najbolja opcija.

I sam je svjestan da ovako više ne ide.

– Fifi su potrebne temeljite promjene – poručio je Blatter.

Blatter nakon obraćanja javnosti, koje je kasnilo 45 minuta, nije htio odgovarati na pitanja novinara koji prate događaje u Zürichu.

Mnogi sumnjaju da Sepp Blatter nije znao za korupciju koja se događa u vrhu Fife. Dio javnosti smatra da se na ostavku odlučio jer je istraga došla do "glave hobotnice". No, iz Švicarske su poručili da Blatter nije pod istragom.

Blatter za podnošenje ostavke nije želio čekati idući Fifin kongres koji se 2016. održava u Meksiku.

– Predsjednik nije želio gubiti vrijeme. Uskoro ćemo odlučiti kada će biti novi izbori – rekao je Domenico Scala, Fifin čovjek za provođenje izbora.

Predsjednik Uefe Michel Platini već je ranije pozivao čelnike Fife da odstupe. Želja mu se ispunila.

– Bila je ovo teška i hrabra odluka. Ali je ispravno postupio – rekao je Platini.

Već se godinama za Fifu vežu brojne afere, a posljednja je izbila proteklog tjedna kada su u Švicarskoj uhićeni Fifini dužnosnici. Istraga vezana uz korupcije koja se prolomila Fifom ne jenjava i američki tužitelji koji se bave istragom otkrivaju da je pod sumnjom i glavni tajnik Fife Jerome Valcke. Također, istraga se proširila i na bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeiru.

Blatter je 17 godina vladao Fifom, a njegova je snaga proizlazila iz dobrog odnosa s manjim zemljama. Kako je uspostavio svoj sustav vladavine, možete pročitati ovdje.

Zanimljivo i da se Blatter na ovaj korak odlučio samo nekoliko dana nakon što je peti put izabran za predsjednika Fifa. Na izborima je pobijedio jordanskog princa Ali bina Al Husseina.

– Prošlog tjedna tražili smo Blattera da odustane i to je upalilo. Otišao je. Mislim da se sada u Katru ne osjećaju ugodno – rekao je predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke koji je aludirao da to da je Katar zakulisnim igrama dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. o čemu se mnogo pričalo.

>> Klupko se odmotava - Sepp Blatter mogao bi uskoro biti uhićen!

>> Sepp Blatter poručio: Svima opraštam, ali ne zaboravljam!

>> Mad Max!: Blatter nije lik iz ‘Salaša u malom ritu’, ali bi svejedno mogao i morao znati gdje je ukradena riba

>> Ali bin Al Hussein se povukao, Sepp Blatter je novi/stari predsjednik Fife!

>> Ćiro Blažević: Sepp Blatter mi je posudio 20.000 CHF i nije dopustio da mu ih vratim

Ključne riječi

Komentara 91

TO
tokijoki
20:41 02.06.2015.

cionisti regiraju i un i svijet, tu gdje nema veto, tu cionisti naprave klopku, i onda ucjenjuju predsjednike, tako je i sa blaterom postupio

Avatar dott980
dott980
18:55 02.06.2015.

uu ovo je prava svjetska vijest, a ne ono bezvz kad raketiraju zgradu punu djece

SI
sisoljub
19:48 02.06.2015.

ha, ha, pa ovoi je najlošiji vic; FBI ganja korupciju u FIFI,. ali zašti FBI ne hapsi one iz FED-a? FIFA je za FED dječiji vrtić. ah, pa da narvno, zato što FBI radi za FED ma kakva korupcija, kakvee trice i kučine. o čemu se zapravo radi? SAD i lihvari koji vladaju sa SAD-om žele slomiti Rusiju po svaku cijenu i žele joj oduzeti SP 2018. Blatter (inače katolik), je u dobrim odnosima sa Putinom i to lihvare smeta. I zato sada prave akciju. Cijela svrha ove akcije je naškodititi Rusiji., kao prvo SAD nisu nikakva nogometna sila, kao drugo,-SAD se nedopušteno miješa u nešto što nije nadležnost te države--organi sigurnosti SAD-a nisu nadležni da se sudski bave sa FIFOm organizacijom čije je sjedište u drugoj državi. Dakle SAD je najprije pokušao izvršiti jednu vrstu mirnog državnog udara u FIFI. Pokušali su srušiti Blattera i umjesto njega postaviti svog čovjeka, princa Alija Huseina iz Jordana. jordanska vlada i kraljevska kuća su vazali Washingtona. Ali SAD i pučisti su na glasovanju dožvijeli poraz. SAD je okupio oko sebe anglosaskonske države i većinu država Europe koji ga moraju slušati i još po koju državu sa drugih kontinenata, ali to je bilo nedovoljno, samo 73 glasa. Blatter je imao duplo više i opet pobjedio. To je dakle bio poraz SAD i pučista. Ali Washington se ne miri s porazom i slijedeći korak mi mogao biti optužnica protiv Blattera, ili da mu nekaj podmetnu, kao što su prjije 2 godine podmetnuli Straussu-Kahnu da ga maknu iz MMF-a. ovde se vodi vrlo prljava igra. Ali Blatter nije naivan, a podržava ga i Beckenbauer, koji radi je Rusima savjetnik za organizaciju SP-a. Tko najviše galami na Blattera i zahtjeva ostvaku? naravno američki pijuni iz V. Britanije, čak se i Cameron umiješao i zahtjevao ostavku. London i Washington vrše pritisak na UEFA i europske državr da bojokotuju SP u Rusiji 18. i čak da istupe iz FIFA. Pitanje je kakvu ulogu igra predsjednik FIFA, Platini i na koju će se stranu opredijeliti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije