Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod Istragom

USKOK gotovo godinu dana istražuje transfer Matea Kovačića

07.11.2016. , Zagreb - Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije u hotelu As. Mateo Kovacic.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
07.12.2016.
u 09:19

La Gazzetta dello Sport tako piše o Kovačićevu transferu iz Dinama u Inter 2013. te naknadnom otkriću Talijana da Kovačić nije Dinamov jer se u priči pojavila i tvrtka Profoot International Limited iz Hong Konga, koja je polagala 50 posto prava na hrvatskog reprezentativca

U središtu poreznog skandala o kojem su se raspisali europski mediji našao se, osim Luke Modrića, i Mateo Kovačić.

La Gazzetta dello Sport tako piše o Kovačićevu transferu iz Dinama u Inter 2013. te naknadnom otkriću Talijana da Kovačić nije Dinamov jer se u priči pojavila i tvrtka Profoot International Limited iz Hong Konga, koja je polagala 50 posto prava na hrvatskog reprezentativca.

Prenesena prava

Ta je tvrtka svoja prava 2015. prebacila na drugi fond sličnog naziva Profoot International LTD., koji je ovaj put bio registriran u Velikoj Britaniji.

Drugim riječima, ispada da je Dinamo od Kovačićeva transfera vrijednog 11 milijuna eura dobio samo pola, odnosno 5,5 milijuna eura. Iako su tu priču iz Dinama u više navrata pokušali demantirati, tvrdeći da je “Inter isplatio cijeli transfer Dinamu”, to baš i nije najtočnije.

Naime, Kovačićevim transferom, kao jednim u nizu sumnjivih transfera iz Dinama u neki od europskih klubova, već se gotovo godinu dana bavi USKOK, a ta je istraga u međuvremenu i proširena u veljači ove godine.

U prvom valu osumnjičeni su Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić, a kasnije je istraga proširena i na Nikkyja Vuksana. Sukus cijele priče je da se Mamić i ekipa sumnjiče za izvlačenje 80 milijuna kuna, devet milijuna eura i 238.048 funti iz Dinama od prosinca 2007. do prosinca 2015.

Istražitelji sumnjaju da su Mamić i ostali diljem svijeta – od Švicarske preko Velike Britanije, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea i Hong Konga pa do Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a osnivali poduzeća preko kojih su izvlačili novac iz Dinama.

Dinamo bi s takvim poduzećima, a među njima se spominju i ova dva iz Kovačićeva slučaja, sklapao fiktivne ugovore o nepostojećim uslugama. Fiktivnim ugovorima dogovoreno je da pojedini igrači imaju pravo na 50 posto budućeg transfera, a riječ je o novcu koji je u stvarnosti trebao pripasti Dinamu.

Novac na računu Z. Mamića

No umjesto da ide na račun Dinama, kako sumnja USKOK, vraćao se na račune Mamića i ostalih. Tom je istragom i njezinim proširenjem obuhvaćen transfer Matea Kovačića iz Dinama u Inter te kasnije u madridski Real, transfer Alena Halilovića u Barcelonu te transfer Tina Jedvaja u Romu.

Poveznica između Halilovića i Kovačića bio je Mario Mamić, koji je zajedno s Vuksanom bio na potpisivanju Kovačićeva ugovora s Realom. U Halilovićevu slučaju u transfer je bila umiješana tvrtka Marija Mamića Rasport Management. Češljajući transfere, USKOK je tražio i međunarodnu pravnu pomoć od zemalja u kojima su sporne tvrtke registrirane.

To je rezultiralo time da je Švicarska ne samo odlučila dostaviti tražene podatke već je protiv Mamića pokrenula i vlastitu istragu. Kada sve što je prikupljeno u domaćoj i međunarodnoj istrazi bude dostavljeno USKOK-u, Zdravka Mamića najvjerojatnije čekaju novi pravni problemi u obliku još jedne optužnice. A ti bi se problemi mogli i umnožiti nastave li španjolski poreznici lov na utajivače poreza u La Ligi.

Komentara 27

MO
mobitel20
10:02 07.12.2016.

Istrazuju...pa dajte javite nam kada istraze ! Dosta nam je blacenja svega i svacega a na temelju spina "prica se","navodno" itd...sa gomilom ovakvih "vijesti" samo stanovnistvo cinite frustriranim,nepovjerljivim...vratite se novinarstvu, izvjestavajte o cinjenicama a ne o nagadjanjima...koja mogu imati (ii imaju) razne nepostene motive.

DU
Deleted user
10:25 07.12.2016.

Nikako da počne istraživati gospođu Mrsić.

KS
krseljak.srnova
10:01 07.12.2016.

Zašto USKOK ne istražuje Milanovića,Mrsića,Vrdoljaka,Jakovinu,Pusiće,Pupovca i još mnoge druge.Hoćemo li to dočekati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije