Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trčao 34,7 km/h

Usain Bale sada je brži i od svog uzora

Gareth Bale
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Autor
Ante Buškulić
18.04.2014.
u 10:00

U Madridu ne izlazi u noćne klubove, jedina odredišta su mu dom u elitnoj četvrti La Finca, gdje stanuje većina igrača, i trening-kamp Valdebebas

– Morao sam ga optrčati jer Bartra me gurnuo i htio se zagraditi – objašnjavao je Gareth Bale (24) svoj briljantan potez nakon kojeg je u 85. minuti Realu donio pobjedu s rezultatom 2:1 nad Barcelonom u Valenciji u finalu kupa i prvi trofej sebi i treneru Carlu Ancelottiju.

Barcelonin trener Tata Martino rekao je:

– Nevjerojatno je da igrač u toj fazi utakmice tako trči!

I Xabi Alonso očaran je:

– Čudesno, još nisam vidio takvo što. Izgledalo je kao da je lopta izišla izvan terena i da je Gareth gurnut, ali on je izišao iza linije i optrčao Bartru. Impresivno!

Da, impresivno, ali ne i neviđeno. Naime, posve istu stvar Bale je izveo i prije mjesec i pol dana na utakmici Wales – Island (3:1), samo na desnoj strani. Siroti "islandski Bartra" bio je Ottesen.

“Trk života”, “Meteor”...

A izračunano je da je prije gola Barci Bale pretrčao 58 metara za osam sekundi, brzinom od 27 km/h! Usain Bale, prozvali su ga mediji i navijači. Ne, nije najbrži nogometaš na svijetu, ali sigurno najbolje koristi svoju brzinu. Manchester United ima najbržeg, pa pitajte navijače kakva im je korist od njega... Usput, valja podsjetiti da je Ivica Olić 2008. bio proglašen najbržim igračem na EP-u, trkom od 32 km/h.

Madridski AS Balea je nazvao kraljem, a katalonski Mundo Deportivo meteorom koji je pogodio Barcelonu. “Florentino Perez potrošio je na njega nevjerojatnih 101 milijun eura, trpio kritike, ali Velšanin ga nije razočarao u svom prvom finalu s Realom. Nije bilo Ronalda, ali Bale je, čini se, došao baš zbog takvih utakmica, i nitko više neće pitati predsjednika zašto je toliko potrošio”, piše Mundo. Marca je na naslovnici objavila “Trk života”.

Zbog svoje osobnosti, Bale nikad neće dostići Beckhamovu slavu. Tih je i u svlačionici, a govori na terenu: 20 golova i 18 asistencija učinak mu je u sedam mjeseci u Madridu. A gol Barci u finalu trebao mu je da skine cijenu koja mu je visjela za vratom u očima navijača (kritičara), zbog koje su mu na početku čak zviždali.

Zahvalio je – lopti

U Madridu ne izlazi u noćne klubove, jedina odredišta su mu dom u elitnoj četvrti La Finca, gdje stanuje većina igrača, i trening-kamp Valdebebas. Čak ni djevojka i dijete još mu se nisu doselili iz Engleske. No, već pogotkom Barceloni i osvajanjem kupa napravio je više nego Beckham u prvoj sezoni. A sada ide po nešto što Becks nikad nije uspio: finale Lige prvaka s Realom. Bale je u Cardiffu pohađao istu školu kao kapetan velške ragbijske reprezentacije Sam Warburton, i nije se isticao brzinom. I u Southamptonu i prvo vrijeme u Tottenhamu, gdje je igrao uz brzance Walcotta i Lennona, bilo je normalno tako juriti. No, onda je počeo proučavati Cristiana Ronalda, koji je i u Manchesteru i u Realu bio nezaustavljiv, a trenirao je više kao sprinter nego kao nogometaš. I do izražaja su došla Garethova mišićna vlakna i snaga gornjeg dijela tijela, čime održava umijeće s loptom s jedne, i snagu i brzinu s druge strane. Danas je Bale brži od Ronalda, maksimalna mu je izmjerena brzina 34,7 km/h. A prvi kome je zahvalio na golu, vozeći se u busu prema Madridu, bila je - lopta! “Hvala, brazuca, lijepo je surađivati s tobom”, napisao je na Twitteru. Dakako, proizvođač službene lopte za SP i njegov je sponzor. Brazuca mu je odgovorila: “Hvala i tebi, Gareth, ja sam samo napravila ono što su mi tvoje noge rekle”.

>> 'Bale je pretjecao preko pune crte i prekoračio dopuštenu brzinu'

Ključne riječi

Komentara 13

KA
Kakma
15:31 18.04.2014.

Jest Bale je bio brz, ali uz sve cestitke Bartra je bio uzasno spor,kao i skoro svi igraci Barce.Gotovo je sa tom momcadi,njezino je proslo.

Avatar frtro
frtro
12:07 18.04.2014.

baš ih je pošteno izigrao, Bale...

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
12:35 18.04.2014.

kemija do ibera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije