Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijetki ih znaju izvesti

Umjetnost škarica: Hodžićeve su bile čudesne, jer lopta nije dolazila s boka

Wayne Rooney
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
28.07.2015.
u 20:30

Mauro Bressan: Anonimni Talijan, nekada igrač Fiorentine, izveo je najspektakularnije škarice, i to u utakmici Lige prvaka protiv Barcelone. Tako nije zabio ni Pele u Bijegu u pobjedu.

Protekli vikend divili smo se velemajstorskim pogocima Dinamova napadača Armina Hodžića i centarfora Dnipra Nikole Kalinića, oba u majstorskoj maniri najvećih umjetnika škarica.

Nekada su na ovim prostorima škaricama oduševljavali Dražan Jerković i Snješko Cerin, dok se danas na našim stadionima rijetko viđaju tako spektakularni potezi. Primjerice, prije dvije godine Dinamov Čileanac škaricama je zabio gol Istri 1961 u Maksimiru. Tko se uopće toga još sjeća?

Najvažniji je tajming

No, ono što je Hodžić izveo protiv Intera bilo je istinsko nogometno remek-djelo, rijetko viđeno majstorstvo jednoga centarfora.

Razgovarali smo s Brankom Struparom, nekada slavnim centarforom, koji je iskreno zapljeskao Hodžićevu potezu.

– Škarice su najzahtjevniji udarac u nogometu, zaista ih morate znati izvesti, vodeći pritom računa o nekoliko elemenata. Najvažniji je tajming, procjena kada ćete se baciti u zrak. Naravno, udarac mora biti jak i precizan, a na kraju morate znati i pasti. Kada ih savršeno izvedete, golmani su vrlo često nemoćni – kaže Strupar.

Vježbao na treninzima

Sjetio se svojih prvih i jedinih uspjelih škarica u karijeri.

– Bilo je to na drugoligaškoj utakmici, prije više od 20 godina, kada sam u dresu Španskog postigao pobjednički pogodak za 1:0 protiv vinkovačke Spačve. Poslije toga zabio sam više od 150 golova, ali taj mi je bio i ostao najdraži. Uh, kada bih bar mogao nabaviti snimku tog pogotka – sa sjetom se prisjetio Strupar svojih početaka u zapadnom dijelu Zagreba.

Jeste li uvježbavali škarice?

– O da, oduvijek sam ih izvodio na treninzima. Ali, eto, na utakmici su mi uspjele samo te jedne...

Kakve su bile Hodžićeve?

– Fantastične. Napadačima je lakše kada im lopta dolazi s boka, dok je Hodžiću išla okomito na njega. Zato je njegova izvedba bila nevjerojatno zahtjevna, ali dečko je sve izveo za čistu desetku – ističe Strupar.

Jeste li uživo vidjeli nečije škarice u utakmici u kojoj ste igrali?

– Shearer je nešto slično škaricama izveo na utakmici Belgija – Engleska. Prekrasan pogodak, no ne klasične škarice kao one moje. Kasnije sam se divio majstorstvu Thierrya Henrya, bio je to igrač po mojemu ukusu, ali ne mogu se sjetiti je li ikada izveo škarice - dodaje Branko Strupar, koji je najviše pogodaka isporučio u dresu belgijskog Racinga iz Genka.

Davno prije Strupara svijet se divio izvedbama škarica legendarnoga Realovoga Meksikanca, zubara Huga Sancheza, kasnije i Marca van Bastena. Jednom je Rivaldo u dresu Barcelone zabio nevjerojatne škarice na utakmici protiv Valencije, ali ako baš želite pogledati nešto što se nogometašu događa samo jednom u životu (mnogima nijednom) - ukucajte na you tubeu ime Mauro Bressan. I dobit ćete možda najljepši pogodak koji ste ikada vidjeli.

Ljepši i od onih filmskih škarica koje je izveo Pele u ratnom spektaklu Bijeg u pobjedu. I čuvenih Ibrahimovićevih protiv Engleza. Bressan se na taj udarac odvažio s gotovo 25 metara i nakon toga doživio preko 900 tisuća ulaza na svoj video života...

>>Hodžićev pogodak obišao je svijet: 'Najbolje škarice ikad'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije