Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPUSTILI SRBIJI

UEFA poručuje da nogometaši moraju igrati i dok im je život ugrožen

Albanija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
24.10.2014.
u 11:26

Albanija je izvukla deblji kraj, a Srbija još jednom prošla poprilično glatko.

Odluka Uefe u slučaju prekida utakmice Srbije i Albanije zapravo je vrlo kontroverzna i u suprotnosti sa svime što ta nogometna organizacija propagira kroz istupe predsjednika Michela Platinija, razne seminare i edukaciju.

Konstantno naglašavaju koliko je bitna sigurnost za sve navijače, koliko je bitno izbaciti huligane sa stadiona, koliko je bitno iskorijeniti rasizam i poticati fair-play. No potvrdili su da ipak samo pričaju, ali ne i rade, pa ako ne rade oni, zašto bi radila Srbija? Podsjetimo, riječ je o reprezentaciji koja konstantno ponavlja incidente i nitko im nije ni blizu po tome. Nije ovdje riječ o bakljama i "samo" nepoćudnim transparentima ili porukama, ovdje je riječ o nasilju i rasizmu. Italija, Engleska i Albanija - sve u kratkom roku. Još kad se dodaju "sitnice" kao paljenje hrvatske zastave i bacanje stolaca, boca, upaljača i ostalih predmeta na beogradskom susretu s Hrvatskom, lista postaje nešto duža.

Jer, da netko ne bi bio naivan, dokazani huligan Ivan Bogdanov ne bi mogao biti na terenu i voditi napad na albanske nogometaše da nema dopuštenje viših instanci za tako nešto. Njemu je mjesto u zatvoru, ali konstantno ga izbjegava čudnim odlukama sudaca. Ako je tko sumnjao, ništa mu se nije dogodilo ni nakon Albanije.

No vratimo se Uefi i onome što je poručila kaznom. Poručila je da im sigurnost nije na prvom mjestu, poručila je svima da čak i ako osjete da im je život ugrožen moraju nastaviti susret, čak i kad huligani pod paskom policije udaraju po njima oni ne smiju napustiti travnjak jer će ostati bez tri boda i bez sto tisuća eura.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ne može se odluka opravdati ni pokušajem pronalaska "solomonskog rješenja" jer Albanija je ovdje jedina izgubila. Ponavljač incidenata Srbija ostala je dvije utakmice bez gledatelja (Danska 14. studenog i Armenija 4. rujna 2015.) i bez stotinu tisuća eura, a za dopuštanje huliganima da tuku nogometaše Albanije nagrađena je s 3:0. Da bi licemjerje bilo potpuno, UEFA im je oduzela tri boda.

Istina jest, zastava koja se vijorila na letjelici iznad stadiona za svaku je osudu i naravno da je isprovocirala reakciju, ali kako su organizatori susreta uopće dopustili da ta letjelica dođe do svog cilja? To nikako ne ide na dušu Albancima. Mnogi uspoređuju taj slučaj s hipotetskim na Maksimiru, da se pojavila zastava "Velike Srbije". Naravno da bi gledatelji bili isprovocirani, vjerojatno i naši reprezentativci. Sigurno je i da bi neki od njih poput Mitrovića išao po tu zastavu, a ako bi netko od protivnika skočio na njega, došlo bi do tučnjave, što bi svakako izazvalo dodatnu negativnu reakciju od strane publike. Ali zato je policija tu. Navijačima nije mjesto na terenu, nemaju što tamo tražiti pravdu, za to postoje nogometni suci i delegati.

Sve to UEFA je postavila na stranu i kaznila Albaniju jer nisu željeli nastaviti susret. Kako bi izgledao taj susret do kraja, prilikom kojeg ne samo da je bilo moguće huliganima udarati albanske nogometaše već i prići blizu premijera Srbije te ga vrijeđati?! Vjerojatno nikada ne bi bio završen i možda bi bilo težih posljedica, a tad bi sve to bilo stavljeno na dušu Srbije. Ne, jasno je po ovoj odluci da svaki takav i sličan događaj u budućnosti ide ponajviše na dušu Uefe. A sljedeća prilika bit će 8. listopada 2015. jer tad Srbija dolazi Albaniji na gostovanje, koje će biti sve samo ne sigurno za nogometaše i dužnosnike srbijanskog nogometa. Bravo UEFA!

>>Albanski premijer: Uefa nije bila pravedna, idemo do kraja u sudskom postupku

>> Albanci očekivano nezadovoljni odlukom Uefe, ali žale se i Srbi!

>> Uefa odlučila: Srbija pobijedila Albaniju 3:0, kažnjena oba Saveza

>> 'Nećemo dopustiti da se Srbi, koji su izvršili nasilje, prikazuju kao žrtve!'

>> Prekinuta utakmica Srbije i Albanije zbog tučnjave igrača, pogledajte provokaciju gostiju!

Komentara 42

GI
gismund
11:31 24.10.2014.

sramotna odluka srpskog prijatelja platinija kojom je opravdao velikosrpsko nasilje i iskazanu mržnju cijelog stadiona prema albancima

DU
Deleted user
12:27 24.10.2014.

znači po odluci UEFE sve utakmice klubova ili reprezentacija moraju se odigravati bez obzira na ratne uvjete, bolesti, prirodne katastrofe ( Ukrajina , Somalija, Afganistan, Liberija, Gvineja, Kongo i dr. )

FI
fijaker
13:11 24.10.2014.

Vidim da neki ne razumiju komentar čitatelja tomimohave. Ali uistinu kažnjene su obje reprezentacije jer niti jedna nije osvojila bod. Time se ne ide na ruku pravdi te nastojanju da se i drugi opomene radi budućih eventualnih nereda. Ovakvom odlukom PROTEŽIRANE SU DANSKA I PORTUGAL. A najviše kažnjena Albanija - imali su povoljan rezultat i za njih bi i ponavljanje utakmice bila kazna. A Srbiji su mogli uz ponavljanje utakmice uzeti npr. 2 boda i obje repke kazniti. Ali ovako je bolje za bogate prijatelje iz Danske a i Ronaldo mora nastupiti - ma i ovako bi se to desilo ali treba se osigurati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije