Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

U Rijeku dolaze mrzitelji svega što je židovsko i muslimansko!

Feyenoord
23.10.2014.
u 12:00

– Feyenoordovi su navijači nekoć bili gotovo isključivo lokalni tvornički i lučki radnici, koji su mrzili Židove, smatrajući ih prijetvornima i podlima – objašnjava roterdamski književnik i nogometni kroničar Patrick Rietveld

U četvrtak će Kantrida ugostiti Feyenoord i njegove ultrase iz skupine Het Legioen (Legija). Gdje god se zateknu, "zabava" je zajamčena. Kao i Dinamovi navijači 1994. u Auxerreu, fejenordovci su izbacili svoj klub iz Europe. Nakon utakmice Kupa Uefe 2006. napravili su kaos u Nancyju i priskrbili Feyenoordu godinu dana zabrane igranja u eurokupovima.

Prošlog kolovoza, tijekom utakmice protiv Bilićeva Bešiktaša na Kuipu, domaći su navijači napali turske, uzvikujući: "Alah je kurvin sin". Poslije je jedan gostujući sljedbenik uboden nožem u tramvaju, za što su osumnjičena dva navijača Feyenoorda. Iako su im muslimani i općenito useljenici trn u oku, roterdamski su ultrasi najjače nabrušeni na Ajax i židovstvo. – Feyenoordovi su navijači nekoć bili gotovo isključivo lokalni tvornički i lučki radnici, koji su mrzili Židove, smatrajući ih prijetvornima i podlima – objašnjava roterdamski književnik i nogometni kroničar Patrick Rietveld.

"Tko ne skače, taj je Židov"

Zbog čvrstih veza s amsterdamskim Židovima, Ajaxovi su navijači, koje god vjere bili, preuzeli židovsku ikonografiju. Nazivaju se Superjoden (Superžidovi), skandiraju u slavu Židova i razvijaju zastave s Davidovom zvijezdom. Predvidljivo, roterdamski navijači uzvraćaju nacističkim pozdravima, šištanjem koje podsjeća na puštanje plina i sloganima "Hamas, Hamas, Židove u plinske komore" i "Tko ne skače, taj je Židov".

– Današnji navijači potječu iz raznih slojeva društva i nisu samo iz Rotterdama nego iz svih dijelova Nizozemske – napominje Rietveld. No, nesnošljivost prema Ajaxu i Židovima je ostala. Najteži je incident između Ajaxovih i Feyenoordovih radikala zabilježen 23. ožujka 1997., kad su se dvije skupine po dogovoru susrele i potukle u mjestu Beverwijku. U petominutnom kaosu Ajaxov je navijački vođa Carlo Picornie pretučen na smrt.

Nasilje se proširilo na rezervne momčadi. Ajaxovi su huligani 2004. napali Feyenoordove igrače pa je Jorge Acuña prebačen u bolnicu s ozljedama glave, vrata i rebara, dok je Robin van Persie izvučen sa stadiona pod zaštitom Ajaxova trenera Johna van't Schipa i igrača Daniela de Riddera. Velikih je nereda bilo nakon prvoligaške utakmice u Rotterdamu 2005. Specijalna je policija uletjela da razdvoji zaraćene navijače, ali su obje strane nasrnule na specijalce. Makljaže između radikala ovih klubova bile su toliko česte da su 2009. uprave zabranile ulaz na stadion gostujućim navijačima.

Gradonačelnik ajaksovac!

Ljubitelji Feyenoorda većinom su bijelci i nisu jako prijateljski nastrojeni prema useljenicima. Možete zamisliti koliko im je simpatičan roterdamski gradonačelnik Ahmed Aboutaleb, musliman koji strastveno navija za Ajax! Feyenoordovi mu fanovi dovikuju uvrede i prijetnje, a on na njih šalje policiju.

Iako su fejenordovci ti koji prave više problema, 2. su listopada navijači Standarda probili ogradu na De Kuipu i pokušali doći do domaćih simpatizera. Valjda Het Legioen neće zaključiti da je u Rijeci opet red došao na njih.

>> Policija jedva spriječila sukob navijača Rijeke i Feyenoorda!

Komentara 17

PP
pp
12:29 23.10.2014.

A ne trebali bi voliti muslimane koji ubijaju ljude zbog dokumentarnog filma po Nizozemskoj, odrubljuju glave ljudima po Londonu ili pale Pariz. Multikulturalizam je mrtav, a politička korektnost mora umrijeti.

PO
postolar
12:20 23.10.2014.

Kad ovu "ljepotu" pročitaš,tek onda shvatiš,kako i koliko su u "pravu" oni sa zapada koji se nama rugaju,nazivajući nas "balkancima",gledajući na nas onako sa visoka.Zaboravljajući da su baš oni sa zapada,englezi,španjolci,njemci,portugalci, nizozemci,belgijci svugdje gdje su došli ostavili za sobom debeli krvavi trag.Sami smo krivi šta dopuštamo da nas ovakvi makijaveli vrijeđaju...

NA
naslipo
15:18 23.10.2014.

Dobrodošli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije