Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MULTIETNIČKA MOMČAD

U reprezentaciji Švicarske samo su trojica "domaćih" igrača

Švicarska
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
13.02.2014.
u 11:15

U prvih 11 švicarske nogometne reprezentacije igraju samo trojica “pravih” Švicaraca: Lang, Ziegler i Von Bergen. Dok ostalu selekcije čine uglavnom djeca useljenika. Pa tako, primjerice, Shaqiri, Xhaka, Mehmedi, Kasami, Dzemaili i Bahrami sutra mogu prijeći u reprezentaciju Kosova

Sljedeći suparnik vatrenih, nogometna reprezentacija Švicarske, predmet je izrugivanja na društvenim mrežama nakon što se 50,3 posto Švicaraca na referendumu izjasnilo za ponovno uvođenje useljeničkih kvota prema Europskoj uniji.

Tako ispada da u prvih 11 švicarske nogometne reprezentacije igraju samo trojica “pravihŠvicaraca: Lang, Ziegler i Von Bergen. Dok ostalu selekcije čine uglavnom djeca useljenika. Pa tako, primjerice, Shaqiri, Xhaka, Mehmedi, Kasami, Dzemaili i Bahrami sutra mogu prijeći u reprezentaciju Kosova (koja još ne igra službene Fifine utakmice), Drmić i Gavranović su Hrvati, Djourou Bjelokošćanin, Inler i Derdiyok Turci, Seferović Bošnjak, Fernandes je iz Zelenortskih Otoka, Rodriguez je Španjolac, Benaglio Talijan...

Rasprava u parlamentu

Naš čovjek Ivan Težak, prijatelj brojnih hrvatskih sportaša, već 35 godina živi u Baselu i na referendumu se izjasnio protiv.

- Ishod referenduma bio je vrlo “knap”, što znači da ni Švicarci nisu potpuno sigurni što žele. O tome će još raspravljati parlament budući da je Švicarska s EUm povezana bilateralnim ugovorima, među kojima je i onaj o slobodi kretanja ljudi - kaže Težak i dodaje:

- Inicijativa za referendum pokrenuta je nakon što je izračunano da će u Švicarskoj do 2030. godine biti više stranaca nego Švicaraca. Povod je bio iznenadni veliki priljev radne snage iz Bugarske i Rumunjske.

No, vratimo se švicarskoj nogometnoj reprezentaciji, Hitzfeldovoj internacionali. Kako bi se na nju odrazilo kada bi zaživio ishod referenduma?

- Vrhunski sportaši u kategoriji su tzv. deficitarnih zanimanja, stoga jačanje švicarske nogometne reprezentacije ne bi bilo ugroženo - kaže Težak, koji je svojedobno pomagao “preusmjeravanju” Petrića i Rakitića prema vatrenima.

Drmić u vrhunskoj formi

Prema informacijama iz Švicarske, njihov napad protiv Hrvatske (5. ožujka u St. Gallenu) trebao bi predvoditi Hrvat, 21-godišnji napadač Nürnberga, peti strijelac Bundeslige Josip Drmić. Je li on ikada bio u kombinacijama za hrvatsku reprezentaciju?

- Nagovarao sam ga, uzdajući se i u njegovo prijateljstvo s Rakitićem, no bio je neodlučan. Najprije je rekao da bi igrao za nas, a poslije preko svoga menadžera poručio da je izabrao Švicarsku. Nije mi žao, nije on takva klasa da bi se kod nas mogao izboriti za poziciju. Usto, nije odmah ni bio siguran da to želi, dok su Rakitić i Petrić gorjeli od želje da zaigraju za Hrvatsku - dodaje Težak.

Daleko od toga da je Švicarska nogometna velesila, ali uoči sraza u St. Gallenu ipak treba respektirati činjenicu da je osma na Fifinoj ljestvici (Hrvatska je 16.) i da je ta momčad u kolovozu prošle godine pobijedila Brazil (1:0). A mi smo zbog te iste Švicarske razapinjali Štimca...

>> Na Kovačevu popisu za Švicarsku nema igrača Dinama i Hajduka

Komentara 6

Avatar Topgen
Topgen
12:08 13.02.2014.

Kad Kosovo udje u FIFA-u , ostat ce bez 8 igraca.

Avatar Euro2012
Euro2012
13:58 13.02.2014.

U reprezentaciji Švicarske samo su trojica "domaćih" igrača i još su Švicarcima mnogi kao naprimjer Ivan Rakitich pobjegli prema balkanu.

TO
tonimohave
15:11 13.02.2014.

u hrvatskoj igra 6 bosanaca i 2 brazilca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije