Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korupcija sve veća

U parlamentu traže istragu o korupciji u nogometu!

Sam Allardyce
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.09.2016.
u 20:40

Veliki, možda i najveći skandal u povijesti potresa engleski nogomet. I to ne samo zato što je Sam Allardyce dobio otkaz kada je otkriveno da je, ne znajući da je sniman, nudio savjete o nelegalnoj zaradi od nogometnih transfera. Nastavak afere tek slijedi, tvrdi Telegraph, a u inkriminirajuće radnje uključeno je čak osam trenera koji su trenutačno ili su nedavno bili na klupi premijerligaša.

Treneru provizija od igrača

Novinari Telegrapha sva imena predali su Nogometnom savezu Engleske (FA) i policiji. No ono što su otkrili javnosti prilično je šokantno. Naročito razgovori s Pinom Pagliarom, talijanskim agentom koji je 2005. izbačen iz nogometa na pet godina zbog umiješanosti u namještanje rezultata. Pagliara od 2014. ponovno radi u nogometu, u koji se vratio baš na engleskom tržištem. I s njim su razgovarali novinari Telegrapha, koji su se na tajnom zadatku pretvarali da su predstavnici jedne azijske firme koja želi ulagati ogroman novac u nogomet. Pagliara im je otkrio čitav niz zakulisnih radnji koje nisu dozvoljene propisima, ali i imena trenera koji su bili spremni raditi takve stvari.

Najstrašniji su primjeri kada su treneri kupovali igrače samo zato da dobiju proviziju od transfera na svoje račune.

– U Engleskoj je sve gore. Ja sam mislio da su Talijani najkorumpiraniji, ali Englezi su još gori... Evo, jedan trener-menadžer (novinari su ga nazvali “X”, ne želeći još otkriti njegovo ime koje su dostavili nadležnima) namigne nam prilikom potencijalnog transfera u svoj klub i kaže: “Da, želim igrača. A ima li tu malo kave za mene, Pino?” Doslovno tako kaže. A ja mu odgovorim “Da, naravno da ima. Pregovarat ćemo i o toj kavi”, prepričao je Pagliara.

Za jednog menadžera Pagliara je u snimanim razgovorima tvrdio da uzima proviziju od transfera nogometaša isključivo na račun u švicarskoj banci. Za drugog je rekao da ga je uprava jednog premijerligaša otpustila kada je saznala da uvijek traži novac za sebe kada dovodi nekog igrača. Za trećeg je pak posvjedočio da bi, prije realizacije transfera igrača, samo nazvao i izdiktirao broj računa u Švicarskoj. A jedan je pak povećavao plaću igračima pa onda uzimao proviziju od tog dijela.

Hasselbaink se brani

Jučer je procurila informacija da je među osmoricom koji su se ulovili na udicu novinara Telegrapha i menadžer QPR-a, Nizozemac Jimmy Floyd Hasselbaink.Slavni centarfor koji od 2015. vodi QPR na videosnimci je dogovarao posao od 55.000 funti, u okviru kojeg bi putovao na Daleki istok i pomagao jednoj menadžerskoj agenciji da prodaje igrače.

– Nisam obećao ništa zauzvrat. Nisam i ne bih preporučio prodaju igrača za osobni profit – branio se Hasselbaink, no nakon toga objavljena je snimka koja ga je demantirala.

Kakav je odjek izazvala priča o korupciji u engleskom nogometu, potvrđuje da se o tome jučer raspravljalo u parlamentu, a šef engleskog Transparency Internationala od parlamenta je zatražio pokretanje istrage.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije