Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaće izbornika u Africi

U Gani su trenerske zvijezde Avram Grant i naš - Logarušić

Afrički kup
Foto: Reuters
1/7
20.01.2017.
u 20:04

Pogledajte samo taj popis izbornika na Afričkom kupu nacija. Slavni argentinski pustolov, 61-godišnji Hector Cuper, primjerice zalutao je u Egipat, nakon što je prokrstario Argentinom, Španjolskom, Italijom, Grčkom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a čak je vodio i reprezentaciju Gruzije.

Jamči li posao nogometnoga izbornika u Africi stabilnu poziciju, dobre uvjete za rad i pristojnu zaradu ili je posrijedi samo čisti avanturizam pod geslom ‘zdrpi (što više ako možeš) i briši’?

Pogledajte samo taj popis izbornika na Afričkom kupu nacija. Slavni argentinski pustolov, 61-godišnji Hector Cuper, primjerice zalutao je u Egipat, nakon što je prokrstario Argentinom, Španjolskom, Italijom, Grčkom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a čak je vodio i reprezentaciju Gruzije.

U Kairu radi za nešto više od trideset tisuća dolara mjesečno, i ne buni se, jer kako god prošao s Egiptom (za sada je na Afričkom kupu odigrao 0:0 protiv Malija), lakoćom će naći novi posao na Crnom kontinentu, ili bilo gdje u arapskom svijetu.

Izbornik kao božanstvo

Od 2014. godine reprezentaciju Gane vodi bivši trener Chelseaja i beogradskog Partizana, 60-godišnji Avram Grant. Radi za 50.000 dolara mjesečno, a dobio je zadatak da Ganu odvede na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Lokalni mediji nisu mu pretjerano skloni, naime, zamjeraju mu kako slabo prati domaće prvenstvo, jer živi u Londonu i Tel Avivu.

Međutim, njegov zagrebački prijatelj, nogometni menadžer Milan Martinović, tvrdi kako Grant u Gani uživa veliku popularnost.

- Avram je odlično plaćen, Savez mu je dopustio da sa sobom dovede kompletan svoj stožer, a kao veliko trenersko ime navijači ga iznimno cijene, tretiraju ga kao božanstvo - priča Martinović, koji se u Grantovu popularnost uvjerio i uživo, za nekoliko posjeta u Accri.

Je li Izreaelac zadovoljan poslom u Gani?

- Znate, kada dolazite iz velikoga kluba kao što je Chelsea, onda ste naviknuti na besprijekorne uvjete rada i organizaciju, dok ste u Africi često prisiljeni improvizirati. Zbog toga on ponekad digne frku, galamu, i onda oni ipak naprave ono što je tražio. No, većih zamjerki nema - dodaje Milan Martinović.

Hrvatskih izbornika u Africi trenutačno nema. Posljednji koji je bio na afričkom tlu bio je Branko Tucak, na klupi reprezentacije Ruande prije osam godina, a istu reprezentaciju prije njega vodio je i Josip Kuže.

Međutim, jedan hrvatski stručnjak sigurnim se korakom u Africi uspinje prema zvjezdanom statusu. Brođanin Zdravko Logarušić (54) već sedam godina radi u Africi, prošao je Ganu, Keniju, Tanzaniju i Angolu, a od početka ove godine ponovno se vratio na početak, u Ganu, gdje je preuzeo tamošnji najtrofejniji klub Asante Kotoko iz Kumasija, najbolje rangirani afrički klub 20. stoljeća.

- Afrikanci imaju brzinu, eksplozivnost i elastičnost, ali ne i onu snagu koja se traži u nogometu. Osim toga, ondje je problem naći igrača koji može misliti i trčati u isto vrijeme. Svi su svi bogomdani talenti, s loptom rade što hoće, ali problem je u lošem školstvu i obrazovanju. Moglo bi se reći da djeluju moćno, ali mi ih “šišamo” u nečemu drugome - kaže Logarušić, koji je u Gani dva puta bio nominiran za trenera godine, a taj trofej pripao mu je u Keniji 2012.

Pitali smo ga i za život trenera u Africi. Je li primjerice stresan kao u Europi?

- U Africi se nikad ne zna, to je jedan posve drukčiji svijet od Europe. Sve će ti obećati, ali kada dođeš na lice mjesta, onda to zna ispasti nešto dručije od onoga što je rečeno. Dok ne potpišeš i ne uzmeš nešto unaprijed, ništa nije riješeno i na to treba posebno paziti - istaknuo je Zdravko Logarušić.

Jučer smo se tek nakratko čuli. Ispričao se, jer nije bio u mogućnosti dati intervju. Naime, cijela momčad i stručni stožer morali su prisutvovati posljednjem ispraćaju majke kralja pokrajine Asante, Asanteheneja Oseija Tutua II.

I Srbin na Afričkom kupu

Među brojnim stranim trenerima na Afričkom kupu najbrojniji su - Francuzi. Herve Renard vodi Marokance, Claude Leroy je na klupi Toga, Michel Dussuyer vodi Bjelokosnu Obalu, a slavni Alain Giresse odabrao je zemlju u kojoj se po svojim fizičkim gabaritima savršeno uklapa - Mali.

Zanimljivo, među najbolje afričke izbornike ‘ušuljao’ se i jedan Srbin, 47-godinjak iz Prokuplja Milutin Sredojević vodi reprezentaciju Ugande, dok Španjolac Camacho vodi Gabon.•

Christian Gourcouff (Alžir) 70.000 USD

Herve Renard (Maroko) 62.000

Michel Dussuyer (Bjelokosna Obala) 58.000

Avram Grant (Gana) 50.000

Hector Cuper (Egipat) 30.650

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije