Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri bogataša i siromah

Talijani su u završnici Lige prvaka senzacionalan uljez

Borussia - Juventus
Foto: Reuters/PIXSELL
25.04.2015.
u 17:15

S jednogodišnjim prihodima branitelja naslova Real Madrida mogla bi se sagraditi dva pelješka mosta i nova dva terminala Zračne luke Zagreb

Usporedba vrijednosti momčadi i kluba te godišnjih prihoda četvorice polufinalista Lige prvaka otkriva potpunu inferiornost Juventusa nasuprot Španjolcima i najbogatijem njemačkom klubu.

Ovo je utrka za naslov europskog prvaka trojice najvećih svjetskih nogometnih bogataša i jednoga talijanskoga siromaha, koji je, iako devetoplasiran u poretku najimućnijih klubova Europe, u polufinalu ipak nepoželjni uljez.

Nitko nikad tako važan

Stoga je i sama činjenica da je Juve došao u ovo društvo pomalo senzacionalna. Prema financijskoj moći, ovdje je uz Real Madrid, Barcelonu i Bayern München trebao biti Paris Saint-Germain, Manchester City ili Chelsea, ne samo zbog astronomskih godišnjih prihoda nego i zbog snage liga iz kojih dolaze. Naime, talijanska Serie A ni po ulaganjima, a onda ni po kvaliteti nogometa odavno ne spada u europsku kremu. Možda je baš uzlet Juventusa te Fiorentine i Napolija u Europskoj ligi nagovještaj novih trendova u europskom nogometu.

Prema procjeni magazina Forbes, najbogatiji europski klub je Real Madrid, čija je vrijednost viša od 2,5 milijardi eura. Odmah iza Reala je Barcelona s 2,3, potom Manchester United (iako nije igrao Ligu prvaka) s 2,1, četvrti je Bayern (1,4 milijarde), a top 5 zatvara Arsenal (983 milijuna eura). U tom poretku Juventus je tek na devetom mjestu.

Na rang-listi godišnjih prihoda talijanski prvak još je jednu stepenicu niže, a predvodi je opet Real Madrid s prihodom od čak 549,5 milijuna eura u prošloj godini. Prema jednostavnoj računici, s prihodima kraljevskoga kluba u samo jednoj godini mogla bi se komotno sagraditi dva pelješka mosta (vrijednost između 200 i 220 milijuna eura) te dva terminala nove zagrebačke zračne luke (dizajn i gradnja stajat će 243 milijuna eura)!

Real Madrid je od prodaje ulaznica zaradio 113,8 milijuna eura, prihod od Lige prvaka bio je 204,2 milijuna (bodovi, TV prava), a kolač od marketinga iznosi 231,6 milijuna eura. Podsjetimo, u toj je godini Luka Modrić igrao najbolji nogomet u životu i bio jedna od perjanica kraljevskoga kluba. Nikada do sada jedan Hrvat nije imao takvu važnost i utjecaj u najbogatijem klubu svijeta.

U svjetskih top 10 bogataša još su dva kluba koja su u prošloj godini ulagala u hrvatske nogometaše. Rakitićeva Barcelona četvrta je po visini prihoda, dok je Liverpool Dejana Lovrena na devetom mjestu.

Da je Juventus zalutao u ovo društvo, otkrit će i podaci o zaradama najboljih svjetskih igrača i trenera. Dakle, u poretku prvih 20 najbolje plaćenih igrača svijeta ni blizu nema nijednoga igrača iz bilo kojega talijanskoga kluba. I na toj rang-listi prva tri mjesta drže igrači Barcelone i Real Madrida, dok je najbolje plaćeni igrač Bayerna, Poljak Robert Lewandowski, tek na desetom mjestu s 20,2 milijuna eura po sezoni. U tu svotu uračunata su primanja u klubu te sponzorski ugovori.

Prgavi i plaćeni Enrique

Treba li uopće reći da ni Juveov trener Massimiliano Allegri nije u top 20 najplaćenijih na svijetu, što nije iznenađenje, ali je ipak čudno kako među 20 bogataša u trenirkama nije Barcelonin trener Luis Enrique. Za njega valjda u klubu smatraju kako bi mu trebala biti čast da vodi Barcelonu, a taj trener u ovom trenutku ima najbolju statistiku u povijesti Katalonaca i mogao bi osvojiti trostruku krunu. Da, Luis Enrique već je u prvoj sezoni u Barceloni zaslužio povišicu, iako, realno govoreći, Neymaru, Luisu Suarezu i Leu Messiju nije ni potreban trener. Da se nadobudni Luis Enrique u jednom trenutku sezone nije zakvačio s Leom Messijem, njihova bi Barcelona možda već odavno bila prvak...

>>Liga prvaka došla je do polufinala, a evo tko se dosad pokazao kao najbolji

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije