Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Top 10 najšokantnijih iznenađenja na mundijalima

Sparwasser
Foto: Screenshot Youtube
20.04.2014.
u 17:00

Max! donosi neke od najlegendarnijih dvoboja na svjetskim prvenstvima

Nogometna reprezentacija SAD-a prije utakmice s Engleskom na SP-u 1950. u Brazilu imala je sedam poraza u nizu uz gol-razliku 2:45, donosi sportski tjednik Max!

Englezi su se pitali hoće li im zabiti pet, šest, sedam ili 10 komada. No, semafor na kraju utakmice pokazivao je 1:0 za Amerikance! Koliko je to bilo neočekivano govori da su neke novine u Engleskoj, misleći da je riječ o pogrešci na tadašnjim teleprinterima, napisale da su Englezi pobijedili s 10:1.

Ta utakmica samo je jedno od velikih iznenađenja koja su se dogodila u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Jedno od takvih je i 1:0 pobjeda DDR-a protiv Zapadne Njemačke 1974. godine. Zanimljivo, reprezentacija Istočne Njemačke bila je jedina kojoj vodstvo saveza nije obećalo premije za naslov, i to zato što nitko nije vjerovao u uspjeh. No, uspjeli su pobijediti baš Zapadnu Njemačku, koja je desetak dana kasnije postala svjetski prvak.

1. Istočna Njemačka - Zapadna Njemačka 1:0

SP 1974., skupina

Beckenbauer i društvo izgubili su od omraženog DDR-a, kojem je to bila jedna od samo dvije pobjede u povijesti SP-a

Te 1974. Zapadna Njemačka doživjela je bolan udarac, i to na svom terenu. Istočna Njemačka potpuno neočekivano je slavila u posljednjoj utakmici skupine A golom Sparwassera, u jednoj od politički najobojenijih utakmica dosad. No, poraz nije previše koštao momčad predvođenu Beckenbauerom, koji je desetak dana kasnije podigao pehar prvaka. Istočnoj Njemačkoj to je bila jedna od samo dvije pobjede u povijesti SP-a, a kasnije su se pojavile glasine da je Zapadna Njemačka namjerno izgubila kako bi je put prema naslovu vodio preko Švedske, Jugoslavije i Poljske, a ne preko Brazila, Nizozemske i Argentine.

2. SAD - Engleska 1:0

SP 1950., skupina

Amerikanci su Engleze srušili golom Nijemca s Haitija

Englezi su, po običaju, na Svjetsko prvenstvo 1950. godine stigli prilično samouvjereni, a “najnogometnija nacija na svijetu” očekivala je lak posao protiv nogometnih Liliputanaca Amerikanaca. Ipak, poslije pobjede nad Čileom (2:0) uslijedio je nevjerojatan šok – selekcija SAD-a svladala je Engleze s 1:0!

Apsurdno, jedini gol na utakmici zabio je Joe Gaetjens, koji nije imao nikakve veze sa SAD-om, jer majka mu je bila s Haitija, a otac iz Bremena. Tako je ispalo da je Engleze srušio Nijemac.

SAD je preostale dvije utakmice u skupini izgubio (Španjolska 1:3 i Čile 2:5).

3. Senegal - Francuska 1:0

SP 2002., skupina

Papa Bouba šokirao aktualne svjetske i europske prvake

Francuzi su u Južnu Koreju i Japan stigli kao aktualni svjetski i europski prvaci, pa su svi smatrali da će utakmica protiv Senegala biti tek malo jači trening. No, debitanti iz Afrike šokirali su pobjedom u Seulu 1:0 golom Papa Bouba Diopa.

Pobjeda je Senegalcima bila još značajnija jer je Senegal svojedobno bio francuska kolonija.

Kasnije se pokazalo da je ta utakmica bila odlučujuća, jer Senegal je prošao skupinu pa čak ušao i u četvrtfinale, dok su Zidane i društvo sa SP-a otišli sa dva poraza i jednim neodlučenim rezultatom, bez postignutog pogotka.

Naravno, francuski izbornik Roger Lemerre odmah je dobio otkaz.

4. Sjeverna Koreja - Italija 1:0

SP 1966., skupina

Korejci istukli Talijane i ondaih pobijedili s igračem više

Utakmica je direktno odlučivala o prolasku u četvrtfinale, a Talijani su protiv Sjevernokorejaca bili veliki favoriti. No, osokoljeni podrškom engleske publike koja je, naravno, bila protiv rivala Talijana, Korejci su se osokolili te u prvom poluvremenu dobro istukli azzurre. Zbog toga su Talijani u drugo poluvrijeme ušli s igračem manje jer ozlijeđeni Bulgarelli nije mogao nastaviti (tada još nisu postojale zamjene). A onda šok – iz brzog protunapada Park Doo zabio je jedini gol na utakmici za ogromno iznenađenje.

5. Bugarska - Njemačka 2:1

SP 1994., četvrtfinale

Stoičkova nisu mogli zaustaviti ni branitelji naslova, kojima je to bio prvi poraz od Bugara

Nijemci su bili na dobrom putu prema polufinalu, pogotovo nakon Matthäusova pogotka iz 11-erca u 48. minuti. No, onda je uslijedio veliki preokret u samo 120 sekundi. Prvo je u 76. zabio na tom prvenstvu fantastični Stoičkov, a u 78. Lečkov je postavio konačnih 2:1. Bila je to prva pobjeda Bugara u povijesti te prvo ispadanje Nijemaca prije polufinala nakon 1978.

6. Alžir - SR Njemačka 2:1

SP 1982., skupina

Alžirci heroji iako su ispali zbog namještaljke Austrije i Njemačke

Svi su očekivali da će debitanti Alžirci biti topovsko meso, no već u prvoj utakmici šokirali su Zapadnu Njemačku, koja je bila ponajveći favorit za naslov, te slavili 2:1. No, Alžirci ipak nisu prošli skupinu, zbog namještaljke Nijemaca i Austrijanaca u posljednjem kolu. Rezultat 1:0 vodio je obje reprezentacije dalje, a tako je i završilo. Protesti Alžira nisu pomogli.

7. Njemačka - Mađarska 3:2

SP 1954., skupina

Čudo u Bernu – laka konjica s Puškašem ipak je bila pobjediva

Nakon što su utakmicu u skupini Mađari dobili sa 8:3, dvoboj istih suparnika u finalu također je trebao biti lagan za laku konjicu. No, Puškaš, Kocsis i društvo, koji su imali niz od dvije godine bez poraza, iznenađujuće su izgubili sa 2:3. Nije im pomoglo ni to što su poveli 2:0.

Bilo je to jedno od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa, poslije nazvano i “Čudo u Bernu”. Koliko je naslov lake konjice bio očekivan, najbolje potvrđuje da su u Mađarskoj već čekale isklesane biste reprezentativaca i izbornika. Naravno, nikada nisu postavljene na predviđeno mjesto u Budimpešti.

8. Sjeverna Irska - Španjolska 1:0

SP 1982., skupina

Kiks Španjolske “popravili” su neuvjerljivi Miljanićevi igrači

Za siguran prolazak skupine domaćinima Španjolcima trebala je pobjeda protiv autsajdera Sjevernih Iraca. No, stanoviti Armstrong šokirao je 50.000 navijača u Valenciji pa su ovisili o raspletu utakmice Jugoslavija – Honduras. Da su Miljanićevi izabranici pobijedili dva razlike (završilo 1:0), prošli bi dalje, no ovako se Španjolska ipak izvukla.

9. Južna Koreja - Italija 2:1

Osmina finala 2002.

Najveća krađa u povijesti SP-a

Favoriti Talijani vodili su od 17. minute (Vieri) i bili na korak do četvrtfinala, pogotovo kada je Tomassi zabio drugi gol za Talijane. No, sudac ga je neopravdano poništio, a Korejci su u 89. izjednačili. Sudac Moreno u 103. je nepravedno isključio Tottija, a Korejcima je pobjedu u 117. donio Ahn.

10. Kamerun - Argentina 1:0

SP 1990., skupina

Kamerunci srušili prvake predvođene Maradonom

Kamerunci predvođeni Rogerom Millom pobrali su brojne simpatije u Italiji 1990., a svoj uspjeh počeli su na samom startu pobjedom 1:0 protiv aktualnih prvaka, Maradonine Argentine, i to s devetoricom na terenu. Na krilima tog rezultata Kamerunci su postali i prvi Afrikanci u četvrtfinalu SP-a.

>> Francuz crta kockice: 'Prve ideje dobio sam u zračnoj luci u razgovoru sa Šukerom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije