Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrd orah

Stjepan Tomas: Turcima moramo brzo zabiti, inače će dobiti samopouzdanje

Engleska - Turska
Foto: Press Association/Pixsell
1/7
24.05.2016.
u 22:52

- Sad se u Manchesteru lako moglo vidjeti da je naš prvi suparnik na Euru ozbiljan, kompaktan i čvrst – kaže Stjepan Tomas

Utakmice Hrvatske i Turske polako postaju nogometni klasici, novi takav sraz dviju nogometnih reprezentacija gledat ćemo 12. lipnja na Europskom prvenstvu.

Da Ante Čačić mora dobro spremiti Hrvatsku za tu utakmicu, znalo se i prije, ali Turska je u utakmici s Engleskom pokazala da će nam biti tvrd orah.

Čvrsta obrana pa kontra

Izgubila je s 1:2, ali je i prvi pogodak primila iz zaleđa.

Koliko god prijateljske utakmice nisu nekakvo objektivno mjerilo, mogu pokazati neke detalje na kojima se mogu donijeti određeni zaključci.

O Fatihu Terimu zna se sve, sve je odavno napisano, a sad je samo potvrdio da radi pravi posao. Iako se turska javnost čudila njegovu popisu igrača na kojem nema nekih značajnih imena, pokazao je protiv Engleza da zna što radi.

– Gledao sam tu utakmicu, a bio sam i u Antalyi kad su igrali sa Švedskom i pobijedili s 2:1. I sad se u Manchesteru lako moglo vidjeti da je naš prvi suparnik na Euru ozbiljan, kompaktan i čvrst – kaže Stjepan Tomas, naš bivši reprezentativac koji je dio svoje bogate karijere odradio i u Turskoj.

Igrao je za dva velikana, Fenerbahçe i Galatasaray, pa za Gaziantepspor i Bucaspor.

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu pa je bio pomoćni trener Okanu Buruku i Mutlu Topcu u Gaziantepsporu i Sivassporu. Mogao je tako dobro upoznati i turski nogomet, mentalitet, igrače.

– Protiv Engleza meni su bili dobri iako im je nedostajalo nekoliko važnih igrača, primjerice Arda Turan i Burak. Nema velikih zvijezda kao nekad, ali Fatih Terim to je opet posložio kako treba. Koncepcija im je jasna, dobra, čvrsta obrana i onda izlazak u kontru i polukontru – kaže Tomas.

Takva koncepcija donijela je Turskoj lijepi niz, do ove nedjelje i Manchestera nije poražena zadnjih 18 mjeseci.

Kad tako gledamo na njih, dojam je da se moramo bojati. Valjda imaju i nekakve nedostatke?

– Bekovi koji igraju u Fenerbahçeu, Gönül i Erkin, prilično su ofenzivni i znaju ostavljati rupe iza sebe, pogotovu po desnoj strani, a lijevi bek zna “izvisiti”, često stoji predaleko od svog igrača. K tome se opasni Volkan Şen često ne vraća da bi pomogao svojoj obrani...

S Turskom imamo lijepa iskustva (Euro 1996. također na otvaranju pa dodatne kvalifikacije za Euro 2012.), ali i ona neugodna (Euro 2008. kad smo poveli u 119. minuti, a Turci izjednačili u 120. pa prošli na jedanaesterce).

Slijede Crna Gora i Slovenija

– Ključno bi bilo rano ih “otključati”. Baš kao što smo to napravili u tim dodatnim kvalifikacijama u Istanbulu kad ih je na lijevoj strani Ćorluka ispremiješao, a Olić već u drugoj minuti zabio. Pa su na kraju primili tri pogotka. Dakle, sad bi u Parizu ključno moglo biti prvih 20-30 minuta. Zabijemo li im u toj ranoj fazi, bit će odlično, mogli bi oni i nastradati – kaže Tomas.

A što ako ne zabijemo gol tako rano?

– Uh, onda će oni dobiti samopouzdanje. Kažem, riječ je o ozbiljnoj i discipliniranoj momčadi koja će se s vremenom stabilizirati i bit će sve opasnija ne primi li pogodak – zaključio je Tomas, koji bi i našem izborniku mogao pomoći u pripremi utakmice s Turskom. K tome, sve o Turcima znaju i Slaven Bilić i Nikola Jurčević koji su proživjeli te najveće utakmice s Turcima, i kao igrači i kao izbornik reprezentacije i pomoćnik. Sljedeću pripremnu utakmicu Turska igra 29. svibnja s Crnom Gorom, a 5. lipnja sa Slovenijom.

Komentara 6

RI
rikavac
00:27 25.05.2016.

svako moze bit strucnjak i pricat glulosti. Cuj moramo brzo zabit? Jok ja mislio netrebamo im,zabit nikako. Tomas ne kenjaj bogati treba poslozit i polako i strpljivo igrat prva je utakmica jer bi se moglo desit da ta nasa zelja da im sto prije zabijemo mogla osvetit.

MA
Majur
11:30 25.05.2016.

Ma dobro,a hoćeš li ti napokon objasniti zašto si dva puta namjerno igrao rukom protiv Australije u našem šesnaestercu 2006?!

Avatar cera
cera
02:55 25.05.2016.

Turska igra pripreme sa ozbiljnim dobrim timovima a naši sa četvtorazrednima hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije