Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okršaj naših igrača

Tko je bolji? Obojica su krenula iz progonstva i preko Dinama stigla u vrh

19.11.2013., stadion Maksimir, Zagreb - Dodatne kvalifikacije za SP 2014., Hrvatska - Island. Mario Mandzukic, Luka Modric.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
23.04.2014.
u 11:00

S jednakim se divljenjem u nogometnom svijetu govori o Modriću i Mandžukiću kao o nekadašnjim asovima, a dopušteno nam je sanjati da će i s reprezentacijom stići slavu vatrenih

Mario Mandžukić (27) i Luka Modrić (28) na pravom su putu da postanu najbolji hrvatski nogometaši u povijesti. U najvećim klubovima, poput Šukera, Prosinečkog, Bobana, Bokšića, Jarnija..., već igraju, i to barem jednako važne uloge. Po plaći su ih pretekli, kao i po iznosu transfera, jer nastupilo je neko drugo vrijeme.

Mandžo ima priliku postati prvi Hrvat nakon Skoblara i Bokšića (obojica s Marseilleom) koji je s velikim klubom postao prvi strijelac lige petice, a na jednako je dobrom tragu da postane Hrvat s najviše trofeja u klubovima iz liga petice. Boban (Milan) i Bokšić (Marseille, Lazio, Juventus) osvojili su ih po devet, ali u sedam-osam sezona, a Mandžo ih toliko može osvojiti s Bayernom već u dvije sezone. Sada ih ima sedam.

Zreli u Dinamo

S jednakim se divljenjem u nogometnom svijetu govori o Modriću i Mandžukiću kao o nekadašnjim asovima, a dopušteno nam je sanjati da će i s reprezentacijom stići slavu vatrenih. U Brazilu, Francuskoj ili Rusiji...

Danas će se perjanice hrvatskog nogometa sučeliti u polufinalu Lige prvaka. Nažalost, jer ždrijeb im nije omogućio da taj sudar odgode za finale klupske sezone u Lisabonu. Modriću će okršaj Reala i Bayerna biti prilika da prvi put okusi završnu bitku za pehar Lige prvaka, Mandžukić je, doduše, ondje već bio, zabio gol, pobijedio, ali to je doživljaj kojeg nikad dosta.

Nakon što su se sudarali u dresovima Dinama i Zagreba, pa dijelili maksimirsku svlačionicu, pa opet bili na suprotnim stranama (Tottenham - Dinamo), put im se, eto, opet ukrstio. Ovaj put na pretposljednjoj stubi najsvjetlije klupske pozornice svijeta.

Nogometni im je put sličan. I jedan i drugi prve su nogometne korake načinili u prognaništvu. Lukino selo Modrići, kraj Obrovca, u ratu se našlo na udaru Srba, ubijen je njegov djed Luka, a obitelj se preselila u Zadar, gdje je bila smještena u hotelu za prognanike. Ondje je mali Luka počeo igrati, odande je otišao na provjeru u Hajduk, gdje nije prošao, pa je pokojni Tomo Bašić prepoznao njegov talent, izbrusio ga i preporučio Dinamu, a tek nakon dvije posudbe (u Zrinjski i Inter Z.), s 19 i pol godina postao je standardni prvotimac plavih. Za razliku od onih koje klub sa 16 diže u nebo, pa ga sa 17 ucjenjuju odlaskom nisu li u prvih 11... Uslijedili su rekordan transfer i odlazak u Tottenham za 21 milijun eura, pa status drugog igrača Reala.

Bez velikog prijateljstva

Mandžukić je, pak, iz Slavonskog Broda, kad je imao šest godina, otišao u njemački gradić Ditzingen. Poput Modrića, i on je u Dinamu priliku dobio s 21 godinom, jer iz Marsonije je najprije prešao u Zagreb, gdje je dokazao da je klasa za Dinamo. U Dinamu su Luka i Mandžo proveli zajedno jednu sezonu, ne pamte se njihova zajednička druženja, nisu postali nerazdvojni prijatelji.

Suradnja na terenu? Pazite ovo: od 13 Marijevih pogodaka koje je postigao za Hrvatsku dok su obojica bila na terenu Modrić mu nije asistirao ni za jedan! Štoviše, Mandžo je Luki asistirao za jedan od tri Modrićeva gola. A u jedinoj zajedničkoj sezoni u Dinamu (2007./08.) Mandžo je samo tri od 14 pogodaka postigao nakon Lukinih dodavanja.

Sličan nogometni put obojicu je odveo do vrha. A za mjesec i pol opet će se naći u istom dresu.

Kao tandem zbog kojeg Hrvatsku nogometni svijet gleda sa strahopoštovanjem. Kao tandem koji će u Brazilu kročiti na vatreni put.

>> Ancelotti: Odluka o nastupu Ronalda na dan utakmice
>> Real favorit u prvoj, Bayern za prolaz, na Mandžukićev gol 2.80, Lukin 7.50

Komentara 11

GI
gismund
13:16 23.04.2014.

napokon da se netko sjetio napisati istinu - da su obojica preko dinama lansirani do europskih zvijezda!

MV
mvidakus
11:35 23.04.2014.

Čuj pitanja, tko je bolji? Pa ova dva igrača igraju na različitim pozicijama i svaki od njih je kvalitetan na svojoj.

TO
Tot
08:03 24.04.2014.

naravno da su išli prek Dinama neće valjda prek hajduka,jutarnjeg i večernjeg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije