Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teodor Borisov:

Nogomet mojih Bugara uskoro će biti na razini Lihtenštajna

Bugarska nogometna reprezentacija
Foto: wikipedia
10.10.2015.
u 09:34

'Mi od 2004. nismo bili na velikom natjecanju, a vi ste s nogometnom reprezentacijom propustili samo dva. Jednostavno više nemamo kvalitetnih igrača.'

Desetak je dana u Zagrebu, no to je tek početak, bugarski sportski novinar Teodor Borisov bit će ovdje pet mjeseci. Ne zato da bi samo pratio našu nogometnu reprezentaciju, iako je sada zaokupljen tim poslom za svoj sportski dnevni list Meridian Match. Ovdje je prije svega zato što priprema doktorat iz povijesti, a tema mu je odnos politike i sporta u 80-im i 90-im godinama u Bugarskoj i bivšoj Jugoslaviji.

CSKA i Lokomotiv na dnu

U sedam dana bio je na utakmici Dinama II, na rukometnoj Ligi prvaka, vidio je Cibonu, spomenik Draženu Petroviću, ali i posjetio grob dr. Franje Tuđmana, ali i Kumrovec, išao je na Sljeme...

– Sve me zanima, ne samo sport. Idem po knjižnicama i arhivima, iako mi kažu da je puno više materijala u Beogradu, želim izučiti sve u Zagrebu – veli Borisov kojem se idealno poklopilo i to što Bugarska igra u Maksimiru protiv naše nogometne reprezentacije.

– Nije veliko zanimanje za našu reprezentaciju u Bugarskoj. U mojem listu imamo samo jednu stranicu o reprezentaciji, a o međunarodnom nogometu, čime se inače bavim, šest stranica. Ljude u Bugarskoj najviše zanima CSKA, koji je zbog neplaćanja igrača, trenera i menadžera bačen u treću ligu, a i državi je dužan oko 30 milijuna eura.

Kaže da se naš i bugarski nogomet ne mogu usporediti.

– Mi od 2004. nismo bili na velikom natjecanju, a vi ste s nogometnom reprezentacijom propustili samo dva. Jednostavno više nemamo kvalitetnih igrača, nema ih još od Berbatova, Stiliana i Martina Petrova. Božinov je dobro krenuo, ali onda je bio s jednom, pa s drugom pjevačicom, pa rastave... Kod vas je drukčija atmosfera u sportu. Vaši najbolji igrači rado igraju za reprezentaciju, kako nogometnu tako i ostale, naši baš i ne, stalno netko otkazuje.

No, klupski nogomet, izuzev Dinama koji je iznad, tu je negdje.

– I to je upitno, od velika četiri sofijska kluba, CSKA je bačen u treću ligu, bio je i Lokomotiv u trećoj, ali je i od nje odustao, ni za to nije imao novca. Ludogorec je jednom, kao i Levski, igrao u Ligi prvaka, a Dinamo stalno igra u Europi. U Hrvatsku, pogotovo u Dinamo, stalno dolaze novi igrači. Pojave se i u Bugarskoj, ali ih odmah prodaju, a ne mogu ih prodati kao Dinamo za 10 ili 20 milijuna eura, nego najviše za tri-četiri. Osim toga, igrači Dinama idu u jake, vrhunske klubove – kaže Borisov i dodaje:

Imamo slične probleme

– A problemi su nam slični, kako u našem tako i u vašem savezu, svi su mislili da će dolaskom legendarnog golmana Borisa Mihajlova na čelo nogometnog saveza sve krenuti nabolje. Krenulo se i dobro u ove kvalifikacije, ali onda se dogodilo najgore, poraz od Malte kod kuće. Protiv Hrvatske smo još i dobro igrali, izgubili smo autogolom, ali Malta!?! Smijenjen je Penev, došao je Petev, no svi znamo da smo ove kvalifikacije izgubili. Možda se uskoro malo poboljša situacija, sad u svakoj utakmici prve momčadi mora igrati jedan mladi igrač, možda su to prije trebali odlučiti, ovako je bilo mnogo stranaca. Ma, nije nama problem izbornik, već nedostatak kvalitetnih igrača, pa i karakternih kao što su vaši. To je i razlika između srpske i vaše reprezentacije, obje imaju vrhunske igrače, ali srpska nema momčad, Hrvatska je ima. Bio sam u Hrvatskoj prije SP-a u Brazilu i vidio veliku euforiju. Znate, svi su u Bugarskoj navijali za Hrvatsku i proklinjali onog japanskog suca u susretu s Brazilom – pričao je Borisov te napomenuo da ima kod kuće hrvatski dres iz 1996. godine.

– Kao mali igrao sam nogomet i mogao birati u kojem ću dresu igrati, u hrvatskom iz 1996. ili onom iz Francuske 1998. Izabrao sam onaj iz ‘96. i sad ga čuvam jer su mi se na njemu u međuvremenu potpisali neki hrvatski igrači kad je hrvatska reprezentacija bila u Sofiji.

>>Hrvatska uvijek pokazuje svoje najbolje lice kada je najteže

Komentara 11

MA
Malenkost
13:43 10.10.2015.

Da izgubi HR bilo bi najbolje. Tek nakon absolutnog sloma mogli bi se potjerati mafijasi Mamici i njihove sluge kao Suker. Navijam za Bugarsku!!

Avatar delminium
delminium
13:44 10.10.2015.

sve ima svoje uspone i padove,,,, tko bi doli sad je gori .... oporavit će se bugari imaju kvalitetne mladiće

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
17:47 10.10.2015.

A nogomet naših Srba i Bosanaca koji igraju za Sloveniju već je odavno na razini Reprezentacije slabovidnih nogometnih virtuoza sa Papue Nove Gvineje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije