Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVIĆEVIĆ: PODRŽAT ĆU GA

Šuker je program odnio u Sarajevo, a nije predstavio u Zagrebu. Evo što je sve obećao

Davor Šuker
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
02.03.2015.
u 13:10

Programske odrednice sažete su u deset točaka i počinju s 'I shall' ili 'Ja ću...'. Napredak u predsjednikovu izričaju razvidan je, više se ne obraća u trećemu licu jednine, 'Davor Šuker će...'.

Iz Sarajeva nam je stigla preslika naslovnice brošure Šukerova predizbornog programa, materijala od šest stranica na engleskom jeziku, s kojim je predsjednik HNS-a konačno krenuo u kampanju za Izvršni odbor Uefe. Dojam je da je slavni centarfor čak malo i zakasnio jer protukandidati su se odavno rastrčali po Europi i lobiraju, premda je istina i to da nitko on njih nema Šukerov igrački renome.

Uzdajući se u Platinijevu ''nogomet nogometašima'', uvjeren kako je Michelov favorit, Davor je svjesno prepustio inicijativu drugima i u Americi punio baterije.

Programske odrednice sažete su u deset točaka i počinju s ''I shall'' ili ''Ja ću...''. Napredak u predsjednikovu izričaju razvidan je, više se ne obraća u trećemu licu jednine, ''Davor Šuker će...''

Začuđujuće je, međutim, što prvi čovjek Hrvatskog nogometnog saveza nije našao za shodno svoju kampanju početi kod kuće, u Zagrebu, i ovdje napraviti prvu prezentaciju svoga programa. Zar domaća javnost ne zaslužuje čuti za što će se zalagati ''prvi Hrvat u Izvršnom odboru Uefe''?

Nije kaznio Mamića

Šukerov program u točki broj 3, na primjer, najavljuje predsjednikovo zalaganje za nultu toleranciju u borbi protiv rasizma, svih oblika diskriminacije i nasilja u nogometu. Onoga prema čemu je do sada, kao predsjednik HNS-a, bio poprilično benevolentan. Na primjer, Savez kojemu je Davor Šuker na čelu nije sankcionirao ni Mamićev šovinistički ispad prema Željku Jovanoviću, ni Šimunićevo ''za dom spremni'', prepustivši ga Fifinim organima. Kao da se nije dogodilo. Davor Šuker protekloga je tjedna dobio potporu Nogometnoga saveza BiH, a usmeno mu ju je dao i dugogodišnji prijatelj Dejan Savićević, prvi čovjek crnogorskoga NS-a. Pitali smo Savićevića o Davorovoj kandidaturi...

– Kakvo je to pitanje; najbolje da ga neću podržati! Čuli smo se i sve dogovorili – kazao nam je Savićević, s kojim je Šuker 1991. godine bio suigrač u dvije utakmice reprezentacije Jugoslavije (Turska, Ovčji Otoci).

Uz pet dolje navedenih programskih odrednica, Davor Šuker Platiniju obećava i kako će štititi nogometaše u antidopinškoj, zdravstvenoj i sigurnosnoj problematici, kao i u transferima te vlasničkim odnosima. Predizborno obećanje je i potpora klubovima, ligama i nacionalnim savezima u pridržavanju pravila financijskoga fair playa, zatim razvoj i promoviranje ženskoga nogometa, te grassrootsa, pojednostavljeno – nogometa na najširoj bazi, ulaganje u njegovu infrastrukturu...

Hoće li i u Beograd?

Šukerov itinerer u kampanji za IO Uefe Savez bi trebao objaviti danas. Iz HNS-a nismo dobili odgovor je li u planu i posjet Beogradu, gdje je Šuker rado viđen gost. Bit će zanimljivo saznati hoće li NS Srbije u ovoj utrci podržati svoga zapadnoga (Šuker) ili istočnoga susjeda, Bugarina Borislava Mihajlova...

Podsjetimo, uz ovu dvojicu, za mjesta u Izvršnom odboru Uefe natječu se i Sandor Csanyi (Mađarska), Peter Gillieron (Švicarska), Fernando Gomes (Portugal), Yngve Hallen (Norveška), Trefor Lloyd Hughes (Wales), Campbell Ogilvie (Škotska), Grigorij Surkis (Ukrajina), Geir Thorsteinsson (Island), Angel Maria Villar Llona (Španjolska) i Servet Yardimci (Turska).

U Platinijevu vladu ulaze sedmorica s ovoga popisa, a glasovat će se 24. ožujka na Kongresu Uefe u Beču.

>> Davor Šuker otišao u Sarajevo lobirati za mjesto u Izvršnom odboru Uefe

>> Evo koji nogometaši, uz Messija i Šukera, vole kockarnicu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije