Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudi u crnom

Suci su nam loši zato što se biraju po ključu – tata, sin, nećak, stric

Damir Batinić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
28.02.2017.
u 08:08

Tko je Osječanin Damir Batinić? Pokojni otac je također bio sudac u HNL-u, a mentor mu je bio Željko Širić. Imao je od koga naučiti..

Sudac Damir Batinić trenutačno je najomraženija osoba među navijačima Cibalije, ali i među svim onima koji žele pravedan, pošten rasplet prvenstva. A tko je zapravo Damir Batinić? S gotovo 42 godine jedan je od najstarijih sudaca u HNL-u, ali i jedan od najbogatijih. Naime, Batinić je samostalni obrtnik koji sudi isključivo iz ljubavi prema tom poslu. Prema informacijama otprije nekoliko godina, vlasnik je ugostiteljskog objekta te suvlasnik građevinske tvrtke, a vozi i automobil Mercedes.

Već je mnogo griješio

Možda jest naš najbogatiji hrvatski sudac, ali daleko je od najboljeg, jer uz njegovu sudačku karijeru vežu se brojni skandali i pogreške.

Osječkog suda dobro su zapamtili dinamovci u studenom 2009. godine. Batinić je dijelio pravdu na utakmici Hajduka i Dinama na Poljudu gdje je za svoju izvedbu od kontrolora suđenja dobio negativnu ocjenu 7,4. Pobjednički gol Hajduk je postigao nakon što je Strinić igrao rukom, a Batinić je i propustio isključiti Slepičku i Cufrea zbog namjernih startova đonom na koljena Srđana Andrića. Batinić se nije proslavio ni na Stanovima u ožujku 2014., kada je Zadar pobijedio Rijeku iz nepostojećeg jedanaesterca.

Stanovi Batiniću baš ne leže, jer u ožujku 2015. na utakmici Zadra i Istre 1961 u borbi za ostanak Tihomir Pejin i Damir Batinić u suradnji su svojim lošim odlukama oštetili Puljane.

Prije utakmice u Vinkovcima, Batinić je već jednom ove sezone svojom lošom odlukom krojio rezultat utakmice. Tog 4. prosinca oštetio je Hajduk, nakon što je dosudio nepostojeći 11-erac za pobjedu Slaven Belupa 2:1.

Batinić je poznat i po odličnim odnosima s bivšim dopredsjednikom HNS-a i bivšim predsjednikom Komisije nogometnih sudaca Željkom Širićem koji ga je i uveo u sudačke krugove.

A kad ti je Širić mentor, onda imaš što naučiti.

Sve je isto već 25 godina

Uspon do djelitelja pravde u Prvoj ligi za Batinića je bio jednak kao i kod 90 posto drugih sudaca u HNL-u. Nepotizam, rodbinske veze, tate, sinovi, nećaci, stričevi, kumovi... Tako to ide u našoj sudačkoj organizaciji već 25 godina, a izuzetak nije ni Damir Batinić, koji je sin bivšeg suca, pokojnog Antuna.

Zašto su hrvatski suci toliko loši, zašto nemamo nekog poput Slovenca Skomine ili Srbina Mažića, koji redovito sude u završnicama Lige prvaka, te na Euru i SP-u.

Odgovor vjerojatno leži baš u načinu po kojem se kod nas biraju suci. Ključ za uspjeh i probitak je da si nečiji sin, nećak, brat.

Od sadašnje garniture prvoligaških sudaca gotovo svi su se probijali i uz pomoć rodbinskih veza. Sudac Ante Vučemilović je nećak od istoimenog dopredsjednika HNS-a, Andrej Burilo je sin od bivšeg suca, a sada povjerenika Antuna, a u istom su srodstvu i Ivan Bebek s bivšim sucem Veselkom, kao i Goran Gabrilo s Antom. Naš trenutačno ponajbolji sudac Mario Zebec je pak sin Dražena Zebeca, visokopozicioniranog člana varaždinskog nogometnog saveza. A Tihomir Pejin, još jedan naš prvoligaški sudac, je pak sin od delegata Stjepana. A ima toga još... 

Komentara 6

Avatar mlijeko
mlijeko
10:33 28.02.2017.

Zar samo nogometni suci ? Cijelo društvo nam je postavljeno na tim temeljima veza, sinova, rođaka, mita, korupcije.... . Ne živi ovaj narod od Hajduka, Rijeke ili Dinama i njihovog plasmana na tablici. ...

DU
Deleted user
10:33 28.02.2017.

Tko nađe barem jedan pozitivan članak o Dinamu ili HNL,a da ga je napisao Ledinski,Alač,Dasović ili Flak unazad 10 godina dobit će 10 dionica Našeg Hajduka !

Avatar Titanov sin
Titanov sin
10:23 28.02.2017.

Hvala Bogu da samo mi imamo takav problem. Koja nevidena hajka na osobu bez bilo kakve logike bi rekao na prvi pogled. Sucima nije lako nigdje ali kod nas ima jedan specifican problem imenom Mamic. Da je taj penal dosudjen Rijeci, hajduku ili bilo kome ne bi bilo nista, kriva odluka i gotovo . Bilo bi lijepo da si svi koji suca napadaju pogledaju u oci i priznaju da je samo mrznja prema Mamicu u pitanju. Jadno drustvo kojim medije manipuliraju mozgom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije