Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tristano Penaldo

Što je Ronaldo bez Luke?

Cristiano Ronaldo
Foto: Reuters/PIXSELL
23.02.2015.
u 17:19

Ronaldovo odsustvo predanosti klubu potaknuli su klupskog gazdu da se predomisli u pogledu zadržavanja Ronalda "do kraja karijere", kako je prije govorio.

Cristiano Ronaldo (30) više nije nedodirljiv u Realu, a "sukrivac" za to je naš reprezentativac Luka Modrić (29), preciznije njegovo dugo bolovanje zbog kojeg napadačima ponestaje municije. Portugalac je u srijedu prekinuo jednomjesečni post golom protiv Schalkea u Ligi prvaka, no nastup protiv četvrte momčadi Bundeslige (koja za Bayernom zaostaje 18 bodova) nije mjerilo napretka ni za CR-a ni za Real. Pobjeda s 2:0 bila je samo blijeda sjena spektakularnih 6:1 protiv istog suparnika prije točno godinu dana.

Ronaldovo odsustvo predanosti klubu potaknuli su klupskog gazdu da se predomisli u pogledu zadržavanja Ronalda "do kraja karijere", kako je prije govorio. Prema portalu El Confidencial, predsjednik Florentino Pérez voljan je prihvatiti buduću mega-ponudu da bi zaradio na Portugalcu dok je još vruća roba. Ta bi ponuda morala obilno nadmašiti 100 milijuna eura i postaviti novi rekord u transferima, rekord koji bi mogao srušiti samo Leo Messi. Sljedeći će mjeseci očito donijeti borbu između Man. Uniteda, Man. Cityja, Chelseaja i PSG-a. Dok je bio na vrhuncu u rujnu 2013., Cristiano je s menadžerom Jorgeom Mendesom privolio Péreza na povećanje godišnje plaće sa deset na 18 milijuna eura neto, odnosno 36 milijuna bruto. Argumentirao je potraživanje presudnim ulogama u osvajanju prvenstva i superkupa 2012. te kupa 2011.

Koliko je CR važan Madriđanima, pokazuje podatak da drugi najplaćeniji igrač, Gareth Bale, zarađuje 10 milijuna neto. Kako prenosi El Pais, neki su članovi uprave bili zabrinuti zbog dodatnog troška, a jedan se neimenovani dužnosnik usudio prognozirati: "Cristiano neće odraditi ugovor do kraja." Sve do prije mjesec dana, Realu se kockanje s Portugalčevom povišicom isplatilo. Osvojio je dvije Fifine Zlatne lopte zaredom i europsku Zlatnu kopačku, postavio rekord od 17 golova u sezoni LP-a i sudjelovao u osvajanju hat-tricka međunarodnih pokala (LP, Superkup i Svjetski kup).

Vodi na Primerinoj ljestvici strijelaca sa 28 golova u 20 nastupa uz prosjek od jednog gola svakih 77 minuta. Ali, spomenuti je sjajan učinak plod Cristianovih igara prije Nove godine. U međuvremenu je okrenuo novu stranicu, na kojoj je ispisao više poraza i incidenata nego pogodaka. Od tada je Real izgubio tri utakmice, a CR je protiv Córdobe zbog udaranja protivnika zaradio isključenje i dvije utakmice suspenzije. Otkad se vratio, nije vidio put prema mreži.

U prošlotjednom nastupu protiv Deportiva uputio je samo jedan udarac na gol, izbjegavao sučeljavanja s braničima i djelovao zapanjujuće tromo i nezainteresirano. Kad je susret završio, prvi je od domaćih igrača odjurio u svlačionicu, ne uputivši pozdrav navijačima. Zvižduci koji su na spomen njegovog imena dopirali s tribina Bernabéua vrijeđali su njegovu taštu dušu. Neki su mu navijači skovali novi nadimak: Tristano (Tugaljivi). Tako barem izgleda na terenu, ali ne i u slobodno vrijeme. Odmah nakon katastrofe od 0:4 protiv Atlética održao je glamuroznu rođendansku proslavu, zbog koje su ga mediji i navijači po forumima “razvalili”.

Sputan načetim koljenom

Iako je ove sezone zabijao rekordnom učestalošću, Cristianov se stil igre promijenio – na lošije. El Pais je izračunao da je u prvih 20 ligaških utakmica ove sezone uputio samo 110 udaraca na vrata, 69 manje nego u istom broju nastupa prošle sezone. To znači da mu je realizacija porasla, ali i da se manje trudi. Manje trči, rjeđe se vraća po loptu i čeka u napadu, štedeći energiju za odlučujući sprint. Prema liječničkim procjenama, Cristianova je stilska preobrazba posljedica tendinitisa, upale tetive uzrokovane potrošnjom materijala u 12 i pol godina profesionalne karijere.

Ne zaboravimo, nedavni je rođendan Cristianu bio 30. Dokle god iza sebe bude imao igrače koji će ga posluživati loptama, on će se otkrivati i zabijati. No kad su dodavači ozlijeđeni, kao što je slučaj s Modrićem, Jamesom i Marcelom, Cristiano ostaje izoliran i provodi većinu vremena na krilu. Problem je osobito naglašen kad se Real nadmeće s teškim protivnicima. Cristiano je neumoljiv protiv “malih”, ali koliko često odlučuje ključne dvoboje? Na pamet nam pada 1:0 protiv Atlética u Primeri u prosincu 2012., dva gola Barci u kupu prije dvije godine i dva Atléticu, također u kupu, prije godinu dana. To nije mnogo ključnih poteza u više od 20 utakmica protiv Barce, Atlética, Bayerna i Borussije u zadnje dvije i pol godine.

S Modrićem bi i Real i CR trebali proigrati, no hrvatski je srednjak još na rehabilitaciji, od ozljede hvatišta mišića lijeve natkoljenice pretrpljene s reprezentacijom protiv Italije u Milanu u studenome.

Prošlog je tjedna probio 90-dnevni rok povratka koji su u prvi mah naznačili liječnici. Sredinom se siječnja pokušao vratiti redovnim treninzima, ali je zastao, davši naslutiti da oporavak još nije sasvim blizu. Ancelotti je poslije debakla protiv Atletica najavio da će se Luka vratiti u sastav prije kraja veljače, ali u međuvremenu nije ni počeo trenirati sa suigračima. Tek je u četvrtak odradio prvi lagani trening s pričuvama, vježbao je i s loptom, ali na kraju nije sudjelovao u igri na dva gola. Modrićevo je stanje misterij i za španjolske novinare i navijače. Mediji su jedino otkrili da je posjetio tri specijalista i da mu je svaki dao malo drukčiju procjenu oporavka.

Koliko tapkaju u mraku, pokazuje i da prenose rijetke šture Lukine izjave hrvatskom tisku, jer od njega i kluba ne mogu iscijediti ništa.

– Iz Reala sada vrlo oprezno najavljuju da ima nade da bi se mogao vratiti za tri tjedna na uzvratu Lige prvaka protiv Schalkea 10. ožujka. Ne znamo ništa podrobnije – kaže Marcin novinar Juan Castro. Međutim, i iz šutnje se dade štošta iščitati, a zaključci koji se nameću brinu i Ancelottija i Niku Kovača. Jer, 22. ožujka Real gostuje kod Barcelone, a šest dana poslije Hrvatska dočekuje Norvešku 28. ožujka.

I Luku kritiziraju zbog slavlja

Ishodi će uvelike ovisiti o Lukinu prisustvu ili odsustvu. Modrić nije samo željno očekivani povratnik s rehabilitacije, nego i predmet kritika zajedno s pajdašem Ronaldom. I on se našao među njegovim uzvanicima na rođendanskoj fešti, koju su Realovi navijači doživjeli kao vrelu pljusku. Prema Asu, Luka se dan poslije ispričao suigračima zbog sudjelovanja u neumjesnom slavlju i vratio se liječenju, koje je ušlo već u četvrti mjesec.

>> Luka se vratio, a pogledajte kako ga je na treningu dočekao Ronaldo

Komentara 4

SV
sven222
17:26 23.02.2015.

ono što je i bio prije dolaska Modrića,jedan od najbolji ako ne i najbolji igrač svijeta ( za mene najbolji ali ukusi su različiti )...

Avatar links
links
17:43 23.02.2015.

naslov vam je za psihijatriju, jeli vam barem malo neugodno???

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
17:56 23.02.2015.

Pa nije Ronaldo kriv što uprava i trener nisu u stanju pripremiti dobar vezni red/centarfore. Što bi on kao napadač trebao? Svatko ima svoju ulogu. Zar novinar misli da bi on trebao sam sebo dodavati loptu i zabijati golove kao i sa Modrićem? Eto, barem se vidi da si je Modrić svoje mjesto u Realu pošteno izborio. Želim mu ne samo brzi povratak, nego i formu i zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije