Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U slijepoj ulici

Spas za Arijana Ademija u Četvrtoj ligi

Arijan Ademi
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
27.11.2015.
u 17:11

Siguran sam da se može vratiti, pa i nakon četiri godine, kaže prof. dr. Jukić.

Zbog pronalaska minimalnih količina stanozolola u krvi, Dinamov veznjak Arijan Ademi dobio je najveću moguću kaznu. Prema prvostupanjskoj odluci Svjetske antidopinške agencije (WADA), morat će pauzirati čak četiri godine. Ima pravo na žalbu, no šanse da će biti pomilovan, nažalost, nisu prevelike. Naime, posljednji spor protiv WADA-e neki je sportaš dobio još prije 10 godina. A pogotovo će teško pomilovanje dobiti u vrijeme kada WADA zbog dopingiranih ruskih atletičara strogost pokazuje i na manjim slučajevima poput Ademijeva. I zato je izglednije da će sjajni Dinamov veznjak morati odguliti četiri godine. Mnogi se s pravom pitaju je li to i kraj Ademijeve karijere?

– Moj je stav pozitivan, mislim da bi se mogao vratiti profesionalnom nogometu čak i u slučaju tog najgoreg scenarija, odnosno stanke od četiri godine. Na travnjak bi se vratio s 28 godina, što su prave biološke i sportske godine za vrhunski natjecateljski nivo. No, to razdoblje od četiri godine stanke moralo bi se sustavno organizirati – kaže prof. dr. Igor Jukić, bivši dekan Kineziološkog fakulteta, a sada vlasnik agencije koja individualno radi sa sportašima (njegove usluge koriste Olić, Jelavić, Vrsaljko, Sammir i brojni drugi vrhunski sportaši).

Kod tako duge stanke najbitnija je psihička snaga sportaša.

– Poznajem Ademija pa znam da je taj povratak moguć upravo zbog njegove psihičke snage. Arijan se mora pomiriti s tom kaznom i biti usredotočen na povratak. Trenažni proces će se lako organizirati, a malo teže bit će mu nadoknaditi natjecateljski dio. Naravno da bi mu nedostajale utakmice i treninzi s momčadi – objašnjava Jukić.

Posljednji sportaš koji je izdržao četiri godine suspenzije bio je američki atletičar, sprinter Justin Gatlin. A vratio se na sjajan način, osvojivši srebrne medalje na 100 i 200 metara na nedavnom SP-u u Pekingu. U obje utrke bolji od njega bio je samo nedostižni Bolt.

U učeničke klupe HNS-a

Prema pravilima WADA-e, Ademi za vrijeme suspenzije ne smije sudjelovati ni u jednoj profesionalnoj ligi, ni u kojem međunarodnom ili nacionalnom sportskom događaju ili bilo kojoj elitnoj ili nacionalnoj sportskoj aktivnosti pod pokroviteljstvom neke vladine organizacije.

Ukratko, Ademi ne može igrati u 1. i 2. ligi, ali ni u 3. ligi jer je poluprofesionalna. To znači da bi, primjerice, mogao igrati tek u četvrtom rangu hrvatskog nogometa, primjerice za Ponikve ili Kustošiju.

– Mislim da bi bilo dobro da si nađe neki klub u neprofesionalnoj ligi, te tamo održava taj natjecateljski dio. Naravno da će to ostaviti trag na njemu, jer amaterska liga nije na Dinamovoj razini, ali bolje išta nego ništa. No, vjerujem da bi mu nakon isteka suspenzije bila dovoljna polusezona da se opet vrati na profesionalni nivo – kaže Jukić.

Jedan od načina kako bi Ademi mogao "popuniti" četverogodišnju stanku je upis u Nogometnu akademiju HNS-a.

– Mora krenuti s B licencijom, pa onda polagati za A licenciju. U četiri godine taman bi položio obje. S A licencijom mogao bi biti pomoćni trener u seniorskoj momčadi nekog prvoligaša, odnosno glavni trener u juniorskoj momčadi. No, ja se ipak nadam da neće tako brzo postati naš učenik, već da će mu smanjiti kaznu – rekao je prof. Vatroslav Mihačić, šef Akademije HNS-a.

Svetina: Kazna nije konačna

U svakom slučaju, Arijanu Ademiju ovih dana nije lako. Ne samo što ne može igrati za Dinamo, nego za vrijeme trajanja suspenzije čak ne smije koristiti ni igrališta i prostorije u Maksimirskoj 128. Ademi na drugoj lokaciji radi s osobnim trenerom, želi ostati u formi, a nada se da će ipak biti pomilovan.

– Suspenzija od četiri godine je tek prvostupanjsko rješenje. Smatramo da kazna nije u skladu s propisima Uefe, jer Ademi je nesvjesno uzimao tu supstancu, a za takav prekršaj predviđena je maksimalna kazna od dvije godine. Zbog toga ćemo se žaliti Uefinu drugostupanjskom tijelu, a ako ni to ne prođe, idemo na Sportski arbitražni sud CAS – kaže Dinamov direktor Tomislav Svetina i dodaje:

– Šokirani smo Ademijevom kaznom. Mislimo da je to pokazivanje autoriteta na malima nakon velikog skandala s dopingiranim ruskim atletičarima. No, nećemo odustati, vjerujemo da ćemo smanjiti Ademijevu kaznu.

Inače, Ademiju ugovor s Dinamom vrijedi do ljeta 2020. Nadamo se da će tom sjajnom veznjaku i poštenom dečku ipak smanjiti kaznu te da će ugovor moći i odraditi.

>>Arijan Ademi najstrože je kažnjeni nogometaš u povijesti!

>>Drakonska kazna: Ademiju četiri godine suspenzije!

Komentara 15

DU
Deleted user
18:49 27.11.2015.

Znači eto Ademija u Hajduku !Kada klub bankrotira ide u 4. ligu i to je to !

PE
petarrr
18:20 27.11.2015.

Sretno Ademi!!!!

MA
manjabegic
18:57 27.11.2015.

Ha ha ha dobra dobra Pivica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije