Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Soudani - Vaha ga je 'poklonio' Dinamu, sad će mu ga uzeti... odšteta može otići i do 10 mil. €

Soudani
Foto: Robert Anic/PIXSELL
14.07.2014.
u 13:28

Iako se Soudani priključio Dinamovim pripremama nakon ispadanja Alžiraca na SP-u u Brazilu, teško je vjerovati da će ostati u Maksimiru duže od ovog ljeta.

Nakon briljantne igre nogometaša Alžira, a posebno protiv Njemačke u osmini finala, stižu ponude sa svih strana za napadača Dinama El Arabija Hillela Soudanija (26). Za njega su zainteresirani belgijski Anderlecht, berlinska Hertha te turski Trabzonspor kojeg će, po svemu sudeći, preuzeti Vahid Halilhodžić, donosi Max.

Iako se Soudani priključio Dinamovim pripremama nakon ispadanja Alžiraca na SP-u u Brazilu, teško je vjerovati da će ostati u Maksimiru duže od ovog ljeta. Već je u nekoliko navrata za alžirske medije izjavio da je njegov san igrati u jačim europskim ligama. Soudani je svjestan da je nakon SP-a savršeni trenutak za transfer, a Dinamo je svjestan da će teško zadržati Soudanija pa je zbog toga iz Lokomotive doveo talentiranog 19-godišnjaka Marka Pjacu koji je pokazao da bi mogao konkurirati za plavi napad, a Mamići najavljuju kupnju još jednog napadača. Alžirski novinar Younes Zakaria Khouni, koji piše za najtiražnije sportske novine Al-Hadaf, kazao je za Max! kako raspolažu povjerljivim podacima da su za Soudanija najviše zainteresirani Anderlecht, Hertha i Trabzonspor, koji su mu spremni dati godišnju plaću od tri milijuna eura. Younes ističe da bi Soudani najviše volio otići u Trabzonspor, koji će trenirati Vahid Halilhodžić.

Bivši alžirski izbornik, koji je Soudanija i preporučio Dinamu i svom prijatelju Zoranu Mamiću, odbio je komentirati mogući Soudanijev odlazak iz Dinama. Kazao nam je da ga ne zanima gdje će Soudani nastaviti karijeru i da je to njegova osobna i stvar Dinama želi li ga pustiti ili zadržati. Nakon SP-a u Brazilu, Soudanijeva cijena drastično je porasla, vrijednost mu je na transfermarktu procijenjena na 4,4 milijuna eura, a Dinamo ne bi imao ništa protiv njegova odlaska uz bogatu odštetu, navodno i do 10 milijuna eura. Poznato je da je za Soudanija Dinamo platio odštetu Vitoriji Guimares 900.000 eura, a Soudaniju, koji je prošle godine potpisao ugovor na tri godine, godišnja plaća iznosi 400.000 eura.

Našli ga na ulici

El Arabi Hilal Soudani rođen je 1987. u Chlefu u Alžiru, gdje je od djetinjstva igrao nogomet.

– Kao klinac sam igrao na ulici. Jednog dana prolazio je trener ASO Chlefa i gledao nas pola sata kako igramo. Pozvao me sa strane i rekao da dođem sutradan u klub i da uzmem bilo kakav dres i kopačke te da ću trenirati s tim klubom. Mislio sam da je to šala i rekao sam mu da ne mogu doći trenirati jer nemam dres, a kamoli kopačke. Dva dana nakon toga, pošto se nisam pojavio u klubu, donio mi je kopačke i dres te me odveo na trening.

Prošao je kroz sve selekcije ASO Chlefa te s 19 godina debitirao za prvu momčad. Već 2008. zabio je 11 golova, a zatim je tri godine kasnije napustio Alžir i potpisao za portugalsku Vitoriju Guimaraes. U dvije godine u Portugalu postao je jedan od najboljih igrača kluba te je u ljeto 2013. prešao u zagrebački Dinamo. Za Alžir je Soudani debitirao 2011. te je od tada stalni član: upisao je 17 nastupa i zabio 8 golova. Prvu europsku utakmicu u dresu Dinama odigrao je 16. srpnja 2013. kada je u utakmici 2. pretkola Lige prvaka protiv luksemburške Fole Esch postigao dva pogotka.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Beduinska krv i riječ

Soudani potječe iz beduinskog plemena, a kod njih je riječ svetinja. Pitanje je kome je sada Soudani dao riječ, a vjerujemo da je dao Vahi jer njemu najviše vjeruje! Vahi će biti zahvalan do kraja života za sve što je za njega učinio. Soudani nam je ispričao i zašto je odlučiti tada doći u Zagreb i Dinamo.

– Istina je da sam od mnogih klubova imao puno povoljnije ponude, ali ja sam Dinamu dao riječ. Za nas beduine u plemenu zadana je riječ svetinja. Zaista me poljuljala milijunska ponuda, ali s obzirom na to da smo mi konzervativci i odluku donose stariji ljudi, otišao sam k svojoj mami i rekao: “Mama, imam tri puta veću ponudu nego što mi nudi Dinamo. Ali, ljudima u Dinamu dao sam riječ. Što da napravim?” Rekla mi je: “Sine, odi u Dinamo. Ti znaš kakvi su naši običaji i što znači kad damo riječ! Održati je moramo! Ni cijelo bogatstvo svijeta neće nam osvjetlati obraz. Hvala Bogu, ti sada zarađuješ, imamo što nam treba, dovoljno je! Pomoli se Bogu i zahvali mu na svemu što ti je do sada dao i otiđi k ljudima kojima si dao riječ.” Tako sam i učinio. Ni u jednom trenutku nisam požalio – ponosno je govorio Soudani nakon dolaska u Dinamo.

Alžirski novinar Younes Zakaria Khouni naglasio je:

– Soudani se afirmirao u Dinamu, pogotovo u europskim utakmicama. I za njega i za alžirski nogomet bilo bi dobro da Soudani ide u jači klub. Svi u Alžiru navijamo da ode u Trabzonspor, kojeg će trenirati Halilhodžić, naš heroj. Nikada nećemo zaboraviti što je učinio za nas i naš nogomet. On je jedini koji nas je razveselio i rasplakao. Sretno i Vahi i Soudaniju u novom klubu – zaključio je Younes Zakaria Khouni.

Ključne riječi

Komentara 8

MA
matejdvdinamo
16:10 14.07.2014.

nadam se da nece otici jer je klasa al ako ode to ce biti 15 mil.€ a platili ga samo 900 tisuca €

Avatar bosanac1951
bosanac1951
07:01 15.07.2014.

Zna Mamić svoj posao....

NE
neki
12:57 16.07.2014.

Nakon 50-60 promašaja, i ćorava koka će pogoditi, ali samo na Vahin savjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije