Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slagalica za Europu

Velika četvorka za Ligu prvaka: Sa Soudanijem, Angelom, Ćorićem i Pjacom Dinamo je ubojit u ofenzivi

05.10.2014., Zagreb - Stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 11. kolo, GNK Dinamo - HNK Lokomotiva. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
27.05.2015.
u 17:00

Jasno je da je Dinamo ofenzivno jako dobar, ubojit. U ovom trenutku najjači napadački trojac Dinama je Soudani – Henríquez – Pjaca. Na domaćim travnjacima trpaju golove kako im padne napamet.

Dinamo je ovo proljeće u našoj nogometnoj ligi pokušao iskoristiti da je okonča bez poraza i u susretima s Istrom u Puli i Rijekom u Maksimiru, koji su mu još ostali, taj bi cilj mogao ostvariti. Proljeće je bilo prilika da stožer Zorana Mamića slaže momčad koja će krenuti u nove kvalifikacije za Ligu prvaka, da vidi na koga može računati u novoj sezoni. I određena saznanja plavi su treneri dobili.

Jasno je da je Dinamo ofenzivno jako dobar, ubojit. U ovom trenutku najjači napadački trojac Dinama je Soudani – Henríquez – Pjaca. Na domaćim travnjacima trpaju golove kako im padne napamet.

Angelo bolji nego kad je došao

U prvi plan iskočio je Ángelo Henríquez, taj 21-godišnji Čileanac odličan je posao Zorana Mamića kao sportskog direktora, za mali novac doveo ga je prvo na posudbu iz Manchester Uniteda, a onda ga i otkupio od ovog svjetskog giganta za samo milijun eura. I dok se još u prvom dijelu sezone borio s Dujom Čopom za mjesto centralnog napadača, u drugom dijelu je dobio kontinuitet, mir i sad je bio nezaustavljiv. Bio, zato što ga neće biti u zadnja dva kola prvenstva jer odlazi u Čile, na pripreme reprezentacije.

Tako neće biti prvi strijelac lige, fali mu samo jedan gol da bi se izjednačio s vodećim Andrejom Kramarićem, današnjim napadačem Leicester Cityja koji je u Rijeci do odlaska postigao 21 gol. No, kako je na širem popisu Čilea za Copa Americu, završio je s HNL-om za ovu sezonu. Dinamo mu nije radio probleme oko odlaska u reprezentaciju, dečku je to velika želja, ali i veliko priznanje.

Bilo bi to ostvarenje sna, igrao sam za reprezentaciju, ali nastup na Copa Americi koji se igra baš u mom Čileu bio bi čudesan – kazao nam je centarfor Dinama.

A neće njihov nastup za Čile škoditi ni Dinamu, ugled ova dva igrača nastupom na prvenstvu Južne Amerike znatno bi porastao, a time i njihova cijena kad se jednom budu prodavali.

Henríquez je pokazao da je pravi napadač. Uostalom, nije slučajno u ovoj sezoni za Dinamo zabio ukupno 29 golova u svoja 36 nastupa. Statistički gledano po odigranim minutama, Ángelo zabija gol u prosjeku svakih 85 minuta. To je svjetska statistika koja nije pobjegla ni Englezima koji sad ukazuju Manchester Unitedu na napadača Dinama koji "trpa", dok napadači Uniteda baš i ne zabijaju.

– Ángelo može u Manchester, ali za 20 milijuna eura – kazao je nedavno Zoran Mamić.

Stručnjaci, treneri i bivši igrači Dinama hvale današnjeg napadača, svi kažu da sad Dinamo konačno ima svoj pravi "plavi 9" i da je to igrač s kojim se može računati u Europi.

– Ima sjajno kretanje, vidi se da je školovani napadač. I kad zabija lagane golove, kao što je tri zabio Hajduku, to je rezultat njegova kretanja – kazao je Krunoslav Jurčić o centarforu maksimirskog kluba.

Doduše, treba sve to gledati i uz malu dozu opreza, treba vidjeti Henríqueza u jakim utakmicama, u europskim ispitima. U ovoj sezoni nije u Europskoj ligi briljirao ni on, ni cijela momčad, no danas je on ipak igrač koji je odigrao sezonu u kontinuitetu, za razliku od one dvije koje je proveo u Engleskoj i Španjolskoj na posudbama. I danas je sigurno bolji igrač nego u susretima iz europske jeseni s Astrom, Salzburgom, Celticom.

Doduše, spomenuta Copa America može biti problem, odulji li se Čileu igranje na prvenstvu, plavi dugo neće imati Henríqueza, propustit će pripreme s plavima, neće imati pravog odmora.

Iako u udarni napadački trojac plavih nismo stavili Fernandesa, drugi Čileanac je u svojoj prvoj sezoni pokazao sjajne kapacitete, rijetko je brz, tehnički odličan i njemu bi nove pripreme s plavima koristile. Ipak je duga pauza zbog loma noge ostavila traga i još traži formu. I igračku i psihološku jer dojam je da se prečesto igra nogometa, zeza na terenu, da je previše zaigran, a premalo ozbiljan. No, da u nogama ima sve, nije sporno, više je upitno što mu je u glavi. I za njega je dobro što je otpao s popisa reprezentacije Čilea.

Soudani diže formu

El Arabi Hilal Soudani, 27-godišnji alžirski reprezentativac, polako se vraća u formu, njega je iz Maksimira dijelom udaljilo prvenstvo Afrike, a kad se vratio, ozlijedio se. No, sad je sve bliže svojim igrama iz svoje prve sezone u Dinamu, a što više bude igrao, doći će i bolja realizacija. Protiv Hajduka imao je tri zicera i sva tri promašio, ali se zato iskupio asistencijama. Za plave je ove sezone zabio 15 golova u 35 nastupa, u prosjeku zabija gol svakih 180 minuta.

Iako je zimus iz Alžira slao poruke da će brzo iz Dinama, tijekom proljeća se primio, sad ne priča o odlasku. Doduše, ne priča ni o čemu s medijima, potpuno se maknuo od javnosti. Nadamo se da će ostati i pomoći Dinamu da uđe u Ligu prvaka, iako je izvjesno da će pokušati preko Bregane ne samo da bi igrao za Dinamo već i za nekog drugog. Razumljivo, 27 mu je godina, ali Dinamo ga treba pa će tu zacijelo biti razgovora u maksimirskim kancelarijama.

A što ćemo s defenzivom?

Treći u tom napadačkom tercetu je Marko Pjaca, domaći dečko koji je brzo poletio, pa se malo spustio, čak dio utakmica gledao s tribina, no onda je posložio sve kockice i danas je sjajan, moderan napadač koji će s nevjerojatnom lakoćom napraviti višak. Iako korpulentan, izuzetno je brz i sjajan dribler. Doduše, ove sezone nije bio toliko realizatorski raspoložen, 12 puta je tresao suparničke mreže, zabija svakih 248 minuta, no jako je važan kotač u igri Dinama prema naprijed. Jednako kao i Ante Ćorić s kojim se najbolje razumije na terenu, dojam je da bi neke akcije mogli odigrati i zatvorenih očiju, točno znaju što će netko od njih napraviti, kamo krenuti.

Ćorić je daleko najmlađi među tom ofenzivnom četvorkom na koju plavi polažu velike nade za nove europske ispite. Ćorić je i najmanje igrao u tom ofenzivnom kvartetu, ali to što je igrao bilo je dovoljno da se vidi njegov čudesni talent.

– U ovim godinama Ćorić je bolji nego što su to bili Boban i Prosinečki – ustvrdio je Zdravko Mamić nakon što je Ante potpisao ugovor s plavima. Dečko je odlučio ostati ovdje, ne bježati u inozemstvo tako mlad, svjestan da će u Dinamu imati prilike igrati, razvijati se i polako skupljati ponude koje je sada glatko odbio. Toliko su mu telefonski pozivi i ponude išli na živce da je promijenio broj telefona.

Ofenzivnoj igri plavih treba dodati i Paula Machada koji puno bolje igra na proljeće negoli je igrao jesenas.

I sve to prema naprijed "štima", ali plavi moraju jako paziti na defenzivu. Tu dosad nisu blistali, pa čak ni u 4:0 pobjedi nad Hajdukom i to je svojim pulenima s pravom zamjerio Zdravko Mamić.

U Maksimir stiže Gordon Schildenfeld koji će pokušati popraviti zadnju liniju, ali i svi spomenuti ofenzivci morat će pomoći u sredini terena Arijanu Ademiju, jedinom veznom igraču koji ima pravu defenzivnu igru.

Komentara 12

TF
tony.franzz
18:36 27.05.2015.

Sve je to dobro u HNL okvírima. Za Europu treba 15 igraca njihove kvalitete. Obrana je loša. Zoki tvrdi da mu ne treba vise igraca. Znaci repriza debakla...

TM
tony_montana
19:15 27.05.2015.

jaoooo, opet ista priča... 10 godina Dinamo je kanta za napucavanje, gdje Kazahstanski klubovi liječe komplekse... o čemu pričamo, skupina europske lige, 4 mjesto sa 4 ovojena boda protiv Tađikistanskog doprvaka je gonji viši doseg... nažalost trebati će još 100 godina da se shvati da Zdravko radi odličan posao za svoj džep i naivcima prodaje maglu sa atomskim dinamima.

LI
list68
07:05 28.05.2015.

Dakle opet ista priča "atomski dynamo", kad ono sroć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije