Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUKER SE PREVARIO

Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani na osam godina!

Sepp Blatter i Michel Platini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.12.2015.
u 09:46

Teška je to kazna Fife, ali očito itekako potrebna da bi se počelo s povratkom izgubljenog ugleda.

Sepp Blatter i Michel Platini suspendirani su na osam godina! Teška je to kazna Fifine etičke komisije, ali očito itekako potrebna da bi se počelo s povratkom izgubljenog ugleda.

- Istražno tijelo naše neovisne Etičke komisije podnijelo je konačni izvještaj vezan uz Seppa Blattera i Michela Platinija. Iz razloga vezanih za prava privatnosti i presumpciju nevinosti, nećemo objavljivati detalje izvještaja - objavila je FIFA.

Platini je od 8. listopada pod suspenzijom od 90 dana koja ističe 5. siječnja i za njega se tražilo doživotno isključenje iz nogometa zbog spornog iznosa od 1,8 milijuna eura koje mu je 2011. isplatio predsjednik Fife Sepp Blatter. Sreća pa će se moći vratiti, u teoriji, nakon osam godina kao 68-godišnjak. Sad mora dokazati nevinost pred drugim institucijama, a ukoliko ne uspije, tek bi mogao dobiti kaznu zbog koje se sasvim sigurno ne bi cinično smijao kao dosad. A obrana mu je klimava, tvrdi da je sporni novac dobio za obavljeni posao te da ništa u cijeloj priči nije bilo krivo.

To znači da predsjednik Uefe ne može predati kandidaturu za predsjednika Fife te će izbore 26. veljače u Zürichu pratiti putem medija u najboljem slučaju. No takva kazna svakako je pravedna u ovim trenucima kad Fifu potresaju toliki skandali. Jednostavno si nisu mogli u krovnoj nogometnoj organizaciji dopustiti kalkulacije i žmiriti pred problemima. Ovim potezom svakako su pokazali spremnost na okretanje nove stranice, što je više nego potrebno u ovim trenucima. Također, zahvaljujući istrazi koju je pokrenuo i vodi FBI u suradnji s policijskim službama diljem svijeta, s funkcija su "uklonjeni" mnogi utjecajni dužnosnici.

Ali najbitnije je bilo pozabaviti se Blatterom, koji se sasvim sigurno više neće naći u svijetu nogometa kao dužnosnik jer za osam godina imat će 87 i samo čudo ga može spasiti od neke rigoroznije kazne. Naime, na teret mu se postavlja da je znao sve što se događa i nije reagirao te da je i sam sudjelovao u nečasnim radnjama. Primjerice, FBI sumnja da je Blatter zataškao slučaj u kojem je tvrtka ISL sa sto milijuna dolara podmitila bivše čelnike Fife Joãa Havelangea (predsjednik od 1974. do 1998.) i tadašnjeg izvršnog direktora, šefa brazilskog nogometa Ricarda Teixeire. U zamjenu za novac, spomenuta tvrtka ISL dobila je, kako tvrde, unosna televizijska i marketinška prava za nogometne utakmice od 1992. do 2000. godine.

Za sve ovo treba zahvaliti američkoj državnoj tužiteljici Loretti Lynch, čiji su napori rezultirali istragom, privođenjima i suspenzijama. Upravo bi, dakle, državi kojoj je nogomet tek peti najpopularniji sport trebalo zahvaliti što se staje na kraj svemu lošem što se tretiralo kao javna tajna. Možda situacija postane bolja sad kad se ponovno dokazalo da se nešto može činiti neko vrijeme, ali ne i vječno. I dobro da su se Amerikanci upleli jer u Europi pomaka ne bi bilo. Naime, u listopadu je kompletni Izvršni odbor Uefe stao iza Platinija, a među njima bio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

- Vjerujem da Platini nije kriv, od srca mu želim svu sreću i da iduće godine u drugom mjesecu bude predsjednik Fife - poručio je čelni čovjek HNS-a.

Prevario se, kao i Izvršni odbor. Valjda jer su u "paralelnom svemiru" jer desetljećima se sumnjalo, nagađalo, neki su potiho upozoravali, no nitko glasno i nitko s konkretnim dokazima, na velike korupcijske afere u krovnim kućama nogometa, na mito koje se kao prema nekom nepisanom pravilu davalo kako bi neka država dobila domaćinstvo najvećih nogometnih natjecanja. Sve je ostalo izvan svjetla reflektora, sve se uspjelo zataškati. Do ovog svibnja kad je lavina krenula.

Pomela je po putu čelnog čovjeka Marca Pola Del Nera, koji je odstupio s dužnosti nakon što su se u medijima pojavile optužbe na njegov račun da je povezan s koruptivnim radnjama. Sumnjiči ga se da je povezan s koruptivnim skandalom, zbog kojeg su u svibnju ove godine uhićena sedmorica visoko pozicioniranih članova Fife, a šestorica od njih su s prostora američkog kontinenta. Del Nero se našao među osumnjičenima, zbog čvrstih veza sa svojim prethodnikom na čelu Brazilskog nogometnog saveza Joseom Marijom Marinom, uhićenog pod optužbom za korupciju pri dodjeljivanju televizijskih prava. Otkako je Marin uhićen, Del Nero nije napuštao Brazil, nije sudjelovao na sastancima Izvršnog odbora Fife, a nije se pojavio ni na Copa Americi, turniru održanom u lipnju u Čileu.

Također, početkom prosinca švicarske vlasti su pokrenule novi val uhićenja, a riječ je deset osoba i od toga su dvije visokopozicionirane – Alfredo Hawit iz Hondurasa (predsjednik CONCACAF-a) i Juan Ángel Napout iz Paragvaja (predsjednik CONMEBOL-a).

Rasplet kompletne situacije tek se očekuje i upravo bi detaljno ispitivanje Blattera, pa i Platinija, donijelo neka nova saznanja.

>> Sepp Blatter nije se uspio kontrolirati: Osam godina?! Zbog čega?!

>> Šuker stao uz Platinija: Nije kriv, želim mu sreću i da bude predsjednik Fife!

>> Zažmirio je i na 100 milijuna dolara mita?

>> Spasiteljica nogometa: Ona je pokrenula čistku u Fifi

Komentara 37

SC
schwertransport
09:50 21.12.2015.

Bas mi je drago

Avatar unfeeling
unfeeling
10:04 21.12.2015.

Da se FBI barem pozabavi s našim političarima.

JO
joe555
09:51 21.12.2015.

konacno da se to pocelo odmotavat. dozivotna suspenzija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije