Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sammirov preporod

'Messi iz Nanjinga' još sanja dres hrvatske reprezentacije!

Sammir
Foto: Obiteljski album
1/2
01.12.2015.
u 20:38

Nikada nije razjašnjeno zašto je uopće nestao s popisa vatrenih.

Junak kineskog Jiangsu Saintya, preporođeni i opjevani Sammir (28), odmah nakon slavlja u Šangaju nakon osvajanja kupa, odletio je preko Dubaija u Brazil.

Svoj već šesnaesti trofej u karijeri posvetio je četverogodišnjem sinu Noi, s kojim će provesti jednomjesečni odmor u domovini. Sezona u Kini je završena, Sammirov klub zauzeo je deveto mjesto u prvenstvu i osvojio kup. Prvi trofej u povijesti kluba osnovanoga 1958. godine u Nanjingu, gradu s više od osam milijuna stanovnika.

Na tim dalekoistočnim meridijanima bivši je dinamovac nastavio svoj igrački preporod započet još u dresu španjolskog Getafea i u potpunosti opravdao ulaganje Kineza od pet milijuna eura u njegovu kupnju. Dapače, Sammir danas figurira kao jedan od najvećih i najbolje plaćenih igrača kineskoga prvenstva.

Petrescu ga čuvao za kraj

Kolika je nagrada za osvojeni kup?, pitamo Sammirovoga bliskoga prijatelja iz Zagreba.

– U Sammirovom ugovoru postoji stavka koja mu jamči dodatnu premiju u slučaju osvajanja trofeja, a pripada mu i individualna nagrada za kup zajamčena svakome igraču. Nije prošao s manje od 500.000 eura za ovu utakmicu – kaže nam Sammirov intimus.

Objašnjava i zašto je Filho u Šangaju bio na klupi za pričuve. Naime, rumunjski trener Dan Petrescu opredijelio za zatvorenu formaciju, čuvajući 0:0 iz prve utakmice i pripremajući Sammira za produžetke.

Taktika se pokazala pobjedničkom, jer Sammir je postigao pogodak u 110. minuti.

Prije koji tjedan iz Kine je dolepršala informacija kako je Sammir nezadovoljan i kako bi se rado vratio u europski nogomet. Smatrajući kako je u top formi i spreman za još nekoliko sezona u jakom klubu liga Petice.

Danas su, međutim, prioriteti drugačije posloženi.

– Nema šanse da Sammir ode iz Kine – kaže naš izvor i nastavlja:

– Ne zato što ga europski nogomet više ne privlači, nego zato što su njegova primanja u Kini može priuštiti samo nekoliko najvećih europskih klubova. Sammir je danas u Kini u platnom rangu, primjerice, Rakitića u Barci, a i odšteta za njega bila bi astronomska. Usto, Kinezi ga obožavaju, on je ondje u statusu Messija.

Sammirovu preobrazbu od nogometnog partijanera u okorjeloga profesionalca pripisuje se i kondicijskom treneru, magistru kineziologije Marinu Dadiću (27). Njihova suradnja počela je još u Getafeu kada je Dadić redovito posjećivao Sammira u Madridu.

– U Kinu nisam išao, ali Sammir je nastavio raditi po mome programu. Mi smo u stalnom kontaktu. Sammir je danas potpuna suprotnost igraču kojega se sjećate iz Dinama, a njegova posvećenost treningu veća je nego ikada. Radi i više nego dok je bio u Španjolskoj, svakoga dana odradi po 45 minuta vježbanja prije ili poslije treninga u klubu. Kad ga vidim s kakvim poletom pristupa treninzima, malo mi čak bude žao što je u Kini, jer Sammir bi još mogao blistati u vrhunskom europskom klubu – kaže Dadić.

Kao krpom prebrisan

A u reprezentaciji?

– I u reprezentaciji, ni tu knjigu nije zaklopio. Žalio mi se da se njegovi nastupi u Kini slabi medijski prate, pa se u Hrvatskoj i ne zna kako on tamo dobro igra. Naravno da se, nastavi li s ovakvim igrama, potajno nada i EP-u – dodao je Dadić.

Zašto je Sammir uopće nestao s popisa reprezentacije, taj misterij Niko Kovač nikada nije razjasnio. Bivši je izbornik u Brazilu obasuo Filha pregrštom pohvalnih recenzija, a onda je Brazilac u kvalifikacijama za EP nestao kao krpom prebrisan.

>>Sammir golom donio trofej Jiangsu Saintyju, ljutiti Costa bacio marker prema Mourinhu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije