Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Safet Sušić:

Volim Zlatana, arogancija mu tako dobro stoji

Zlatan Ibrahimović
Foto: Reuters/Pixsell
10.03.2016.
u 15:30

'Ispočetka je taj njegov stil sve nervirao, iritirao, ali s godinama većina ga je prihvatila kao takvoga i, kad napravi neku ludost, obično se kaže.'

Jednoga od najvećih nogometaša svih vremena na našim prostorima Safeta Sušića (60) dobili smo telefonom u Parizu. I u predvečerje šlagera Lige prvaka Chelsea – PSG intervju s legendom otvorili smo pitanjem o – legendi.

Jednom zgodom Mišo Kovač ispričao je anegdotu kako je, zalutavši autom u šumi oko Zavidovića, naletio na dvojicu momaka s loptom, vas i brata Seada. Sjećate li se toga?

– Ne sjećam se (smije se), ali Mišu Kovača upoznao sam preko Zlatka Vujovića, koji je njegov fan. Jednom smo skupa popili kavu u Zagrebu – kaže Safet Sušić.

Živite između Sarajeva i Pariza, igrali ste u oba grada, vezani ste za FK Sarajevo i PSG. Koji vam je klub draži?

– Draga su mi oba, u oba sam proveo lijepe trenutke, ali ajde, kad me već pitate, razdoblje u PSG-u donijelo je više veselja. U Parizu sam osvojio svoj prvi naslov prvaka, bila je to ujedno i prva titula PSG-a.

Dva različita svijeta

Ima li u vama još emocija prema PSG-u? Idete li im na utakmice?

– Zbog svojih obveza nisam bio već dvije godine. Posljednja koju sam gledao bila je baš protiv Chelseaja. Prođu li dalje u Ligi prvaka (op.a., PSG je pobijedio 2:1 i prošao ukupnim rezltatom 4:2), rado ću ih opet gledati. Inače, današnji PSG i onaj moj dva su sasvim različita svijeta. Sjećam se, nekad kad sam išao na odmor, na drugi kraj svijeta, u Ameriku, i kad su me pitali za koji klub igram, ja kažem PSG, a oni bijelo gledaju, nikad čuli. A danas, gdje god u svijetu spomenete PSG, svi su impresionirani imenom.

Nedavno nam je Zlatko Vujović kazao kako je na vašu preporuku 1989. godine došao u PSG.

– Nisam Zlatka preporučio PSG-u, nije bilo potrebno jer se on sjajnom igrom u Bordeauxu i Cannesu dokazao kao jedan od najboljih napadača u Francuskoj. Mene su nešto pitali o njemu i ja sam, naravno, rekao sve najbolje, zato što sam Zlatka cijenio. Njemu sam znao reći da se prerano rodio, jer je bio nogometaš ispred svog vremena. S onom brzinom i eksplozivnošću Zlatko bi i u današnjem nogometu bio zvijezda. Prvi sam ga put vidio na utakmici Hajduk – Partizan u Splitu. Braniča Partizana Nenada Stojkovića u dva metra zaostatka u sprintu je ostavio četiri metra iza leđa. Zlatko je, uz Pižona Petrovića i Zajeca, bio igrač s kojim sam uživao igrati.

Proglašeni ste za najboljega igrača PSG-a u povijesti. U vašoj sjeni ostale su dvije Zlatne lopte, Weah i Ronaldinho.

– Honorirali su mi što sam s PSG-om osvojio prvi naslov prvaka i to što sam u klubu proveo čak osam i pol godina (od 1982. do 1991. godine, 287 utakmica, nap. a.). Danas je to teško zamisliti.

Jesu li vam ikada nudili funkciju u PSG-u?

– Kada sam 1991. godine odlazio iz kluba, željeli su da ostanem i budem nešto kao sportski direktor, no tada sam već bio obećao da ću odigrati jednu sezonu za Red Star pa nisam prihvatio ponudu PSG-a. Drugi put su me zvali za trenera kada je PSG bio smijenio Giressea, ali tada sam imao posao u Istanbulu i nisam ga mogao napustiti.

Kako vam se sviđa stil Zlatana Ibrahimovića? Sušić je uzeo desetak sekundi za razmišljanje, nasmijao se...

– Kao prvo, vrhunski je igrač. A ta njegova arogancija, jednostavno, što drugo reći osim da mu dobro stoji. Ispočetka je taj njegov stil sve nervirao, iritirao, ali s godinama većina ga je prihvatila kao takvoga i, kad napravi neku ludost, obično se kaže – ma pusti, to je Zlatan. Ali, on je veliki, veliki igrač.

Messi ili Ronaldo iz vaše perspektive?

– To su takva dvojica izvanzemaljca da ih ne bi trebalo uspoređivati. Ajde, ja mogu reći da bih izabrao Messija, ali i Ronaldo je paklen igrač.

Dva različita svijeta

Kao izbornik BiH na SP-u u Brazilu igrali ste protiv Messija i Argentine. Kakvu ste taktiku primijenili na Lionela?

– Znali smo gdje Messi otprilike djeluje, ni odveć lijevo ni odveć desno, nego kroz sredinu. Zadužio sam Muhameda Bešića da ga prati, ne striktno, u stopu, nego da ga uvijek dočekuje. Iako nam je dao gol, nije Messi protiv BiH odigrao ništa specijalno. A Bešić je nakon SP-a napravio transfer u Everton.

Mourinho ili Guardiola?

– Za mene – Guardiola. Najveći trener na svijetu, bez premca. Što mi se ne sviđa kod Mourinha? Njegova arogancija. Kada mu ne ide dobro, skida odgovornost sa sebe i prebacuje je na igrače. Nije ni čudo što je bio u konfliktu s igračima i u Realu i u Chelseaju.

Luka Modrić?

– Sigurno je milina igrati s njim. Igra jednostavno, ne gubi lopte, svaku daje na vrijeme, na pravu adresu. Rakitić? Drugačiji je tip igrača. Fizički moćniji, ima vrhunsku tehniku. Ma dečko je standardan u najboljoj svjetskoj momčadi, što tu treba više dodati?

Jeste li u kontaktu s nećakom Svenom Tinom iz Hajduka?

– S nećakom nisam, nego s njegovim ocem (smije se). I kad je bio u reprezentaciji, Sven Tino držao se podalje od mene, valjda mu je bilo neugodno. Bilo je svakakvih priča neobjektivnih ljudi, da sam ga pozivao jer mi je nećak. A ja sam znao njegove kvalitete, koje je on kasnije i pokazao. Samo, tim ljudima koji su tada prigovarali sada je teško to priznati.

Je li mu vrijeme da ode iz Hajduka?

– Već je trebao otići, ali ajde, tek su mu 24. Mislim da je u interesu i kluba i moga nećaka da na ljeto napravi transfer iz Hajduka.

Za kraj, PSG ili Chelsea?

– Velika je stvar što je Chelsea zabio u gostima, ali to isto, protiv svakoga suparnika, u stanju je i PSG. Zato prednost dajem Francuzima – zaključio je Sušić.

>> Zlatan Ibrahimović je sjajan, ali ispred njega je čak 13 drugih igrača!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije