Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trenersko čudo

Ruši velikane, treninge snima dronom, a u klubu je 14 sati dnevno

Julian Nagelsmann
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
07.11.2016.
u 19:26

– Ja želim što prije postati trener prve momčadi, a znam da mi vi u Bayernu to nećete omogućiti – hladno je odbio veliku ponudu

Gotovo svi navijači Hoffenheima u čudu su se hvatali za glavu kada su čelnici kluba proljetos objavili da na klupu sjeda 28-godišnji Julian Nagelsmann. Najmlađeg trenera u povijesti Bundeslige stavili su u vatru u trenutku dok je klub bio pretposljednji na tablici, s velikim izgledima da ispadnu iz Bundeslige. No, Nagelsmann je lakoćom iščupao klub i spasio ga ispadanja.

Blizu Lige prvaka

A ove je sezone nastavio sa sjajnim izdanjima pa je, nakon 10. kola Bundeslige, Hoffenheim na trećem mjestu, sa samo četiri boda manje od vodećeg Bayerna, s kojim je remizirao ove subote na Allianz Areni (1:1).

Klub Andreja Kramarića tako drži mjesto koje ga iduće sezone vodi u Ligu prvaka! Za mnoge je to iznenađenje, ali ne i za “golobradog” trenera.

– Imam ideju, a igrači je slijede. Nismo se bojali ni Bayerna, zato smo izborili remi u Münchenu – objasnio je Nagelsmann.

Zanimljivo, prije godinu dana baš ga je Bayern želio dovesti na klupu svoje juniorske momčadi, legendarni Karl-Heinz Rummenigge nudio mu je i mjesto šefa svih omladinskih škola, no Nagelsmann ih je hladno odbio.

– Ja želim što prije postati trener prve momčadi, a znam da mi vi u Bayernu to nećete omogućiti – hladno ih je odbio tada 28-godišnji Nagelsmann.

I pogodio je, jer da je tada stisnuo ruku Rummeniggeu, danas ne bi bio svjetska trenerska senzacija.

Inače, Nagelsmannov životopis prije dolaska u Hoffenheim i nije bio naročito impresivan. Zbog problema s ozljedama igračku karijeru okončao je već s 20 godina, a nedugo potom započeo je trenersku karijeru u omladinskom pogonu Augsburga, gdje mu je mentor bio današnji trener Borussije Dortmund Thomas Tuchel.

Poslije kratke epizode u 1860 Münchenu, stigao je poziv Hoffenheima da bude pomoćnik u kadetskoj momčadi (U-17). Promoviran je u trenera juniora (U-19 selekcija) s kojim je već u prvoj sezoni (2013./14.).

Taj mu je uspjeh donio i priliku na klupi seniorske momčadi, kada je u veljači zamijenio Huuba Stevensa.

I odmah je uveo puno novosti, sistem igre promijenio je u 3-5-2 (tim se načinom igre proslavio i Ćiro), a svaki trening snima s tri kamere, od toga je jedna na dronu na visini od 60 metara!

– Koristimo sve inovativne načine kako optimizirati naše treninge i analizu treninga. Ne brinite se, dron nikada ne leti iznad glava igrača – objasnio je Nagelsmann, koji u prvih devet kola Bundeslige još ne zna za poraz, a pobijedio je i velikane Bayer, Schalke, Herthu...

Nema problema s autoritetom

Tajnu uspjeha mladog trenera objasnio je kapetan Hoffenheima Eugen Polanski, koji je inače godinu dana stariji od Nagelsmanna.

– Nevjerojatno je koliko je detaljan na svakom treningu i u pripremi utakmice. Iako je mlađi od dosta igrača, nema problema s autoritetom jer njegovo je znanje već golemo – kaže Polanski.

Autoritet sigurno stječe i činjenicom da u klub dolazi u 8 ujutro, a najčešće ga napušta u 22!

Ima i Hrvatska svoju verziju Juliana Nagelsmanna. To je mladi trener Dario Bašić, 31-godišnji hrvatski izbornik koji je reprezentaciju do 17 godina prošle godine doveo do četvrtfinala SP-a u Čileu.

Bašić je s trenerskim poslom počeo već s 22 godine, a s 24 je prvi put postao glavni trener – u četvrtoligašu Naftaš Ivaniću. S 26 je pak preuzeo je prvu momčad tadašnjeg drugoligaša Lučkog. Trenutačno je Bašić izbornik reprezentacije do 16 godina.

A baš poput Bundeslige, i 1. HNL je svojedobno imala 28-godišnjaka na klupi. U sezoni 1993./94. Dubravu je u osam utakmica vodio Goran Mrdalj, a u debiju na klupi je imao 28 godina i 7 mjeseci.

U Top 5 najmlađih trenera HNL-a spadaju još i Roman Sović (30 godina, Slaven Belupo), Valentin Barišić (32, Zagreb), Elvis Scoria (33, Rijeka), te Slaven Bilić (33, Hajduk)... 

Komentara 5

MA
mause
20:17 07.11.2016.

tko mu gospodu odrzava

NE
neznanac
06:29 08.11.2016.

Dobro jutro.Ja da vidim sta ima novog u lijepoj nasoj a ono veliki clanak o njemackom nogometu.Zivim 50 godina vani ali ovdje se to ne tretira kao sensacija.

JO
Jozica
09:30 08.11.2016.

Ono što je u prosperitetnim državama normalno u nas je senzacija!....zato nam i jest ovako!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije