Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI USPJEH

Rora i Škorić: Pokal nam je uručio predsjednik Fife

Škorić Rora
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/11
29.03.2017.
u 15:58

- Uvijek smo bili 'mi', a ne pojedinac. Mi smo se tada družili, ali i danas družimo. Bili smo jaki kao momčad, a to je zasluga trenera.

Jedini hrvatski nogometni klub s europskim trofejom, zagrebački Dinamo ove će godine obilježiti 50. godišnjicu osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

Modri su pokal osvojili 1967. godine pobijedivši u finalu u dvije utakmice Leeds United. U Zagrebu je bilo 2:0, a u uzvratu u Leedsu 0:0.

Dinamo će godišnjicu povijesnog uspjeha obilježiti nizom događaja, a zaključna svečanost održat će se 6. rujna, na dan kada je prije pola stoljeća u Leedsu bio uzvratni dvoboj finala. U klubu za sada taje same detalje završne proslave, međutim poznato je kako će Dinamove legende od lipnja do rujna svaki vikend zajedno s trofejem Kupa velesajamskih gradova gostovati po Hrvatskoj, a planiran je odlazak i u Hercegovinu. Svi zainteresirani imat će priliku fotografirati se uz pokal, družiti se s ponekim igračima iz toga vremena, kupiti suvenire.

Klub je pokrenuo i posebnu internetsku stranicu 1967.gnkdinamo.hr posvećenoj 'zlatnoj generaciji'.

Dinamo je tada na putu do 'kante' redom svladao Spartak Brno, Dunfermline, Dinamo PitestiJuventus, Eintracht i Leeds United.

Upravo su prvu utakmicu četvrtfinala protiv Juventusa u klubu izabrali za početak akcije '1967'. Na današnji dan prije pola stoljeća modri su u Torinu odigrali 2:2 protiv Juventusa, a potom u uzvratu u Zagrebu razbili torinsku staru damu 3:0.

Legende kluba Krasnodar Rora i Zlatko Škorić prisjetili su se uspomena iz te zlatne sezone Dinama.

- Utakmicu u Torinu ću pamtiti jer me trener Branko Zebec kaznio sa 100.000 dinara, što su bile moje dvije plaće jer kod rezultata 2-1 za nas nisam zabio gol. Kaznio me, premda sam bio fauliran, a sudac nije dosudio čisti kazneni udarac za nas.

- Mali, nisi dao gol, a trebao si pucati. Sudac nije dosudio penal, znači nije bio, a da si pucao možda bi zabio. Zato si kažnjen - kazao je tada Zebec, dok je Škorić dodao: 

- Nakon prve utakmice talijanski novinari su pisali kako Juventus nema šanse u Zagrebu, tako je bilo.

Rora je otkrio kako su igrači Dinama u ispranim i prevelikim dresovima izgledali kao strašila u odnosu na 'zrihtane Talijane'.

- Ali 'strašila' su im pokazala - dodao je. 

Rora je istaknuo kako je osvojiti Kup velesajamskih gradova tada bilo teže nego danas Ligu prvaka.

- Na putu do naslova igrali smo 12 utakmica i nije bilo natjecanja u skupinama gdje se možeš vaditi. Igralo se kup sistemom tako da niste imali prava na pogrešku. Tada nisi imao pravo na zamjene igrača, ako bi se netko ozlijedio igrao si s igračem manje. Te sezone u Kupu su igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Juventus, Napoli, Juventus, Porto, Benfica, Leeds...Natjecanje je bilo pod ingerencijom FIFA-e. Predsjednik FIFA-e Sir Stanley Rous bio je prisutan na obje finalne utakmice i on je dodijelio pehar. Znate, kad vam čelni čovjek Fife predaje pokal, onda je jasno koliko je to značajno natjecanje. 

Škorić je istaknuo kako tu generaciju krasilo veliko zajedništvo.

- Uvijek smo bili 'mi', a ne pojedinac. Mi smo se tada družili, ali i danas družimo. Bili smo jaki kao momčad, a to je zasluga trenera.

Obojica su naglasila kako je Branko Zebec bio vizionar i vrhunski stručnjak. Tvorac te generacije.

- U Dinamo je došao kada je imao 36 godina, bio je vizionar. Nikada nije dao na igrače. On nam je prije 50 godina objašnjavao što znači posjed lopte. Uzeo je loptu u ruke i rekao: 'Ovo je zlato, to je najvrjednija stvar na terenu, više vrijedi i od vas. Kad je lopta kod nas, ništa nam se ne može dogoditi - prisjetio se Rora, dok je Škorić dodao: 

- Zebec je bio poseban i on izlazi iz konteksta svih trenera koji su nas vodili. Žao mi je što je trener otišao i što se naša generacija raspala.

Komentara 1

AN
Andreeejjj
00:10 30.03.2017.

ZEBEC je uzeo loptu u ruke i rekao: 'Ovo je zlato, to je najvrjednija stvar na terenu, više vrijedi i od vas. Kad je lopta kod nas, ništa nam se ne može dogoditi - prisjetio se Rora, dok je Škorić dodao: Zebec je bio poseban i on izlazi iz konteksta svih trenera koji su nas vodili. Žao mi je što je trener otišao i što se naša generacija raspala.***A ne ČIRO samozvani "trener svih trenera" ahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije