Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRAĐEN I MODRIĆ

Ronaldo ponovno najbolji: Teško je ne slaviti, ali nisam opsjednut trofejima

Cristiano Ronaldo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/24
12.01.2015.
u 20:30

Veliko priznanje dobio je i Luka Modrić, uvršen je u pričuvnu momčad godine

Cristiano Ronaldo očekivano je proglašen za najboljeg nogometaša u 2014. godini i nosi kući treću Zlatnu loptu! Iako su čelnici Uefe i Fife agitirali da nagrada pripadne njemačkom vrataru Manuelu Neueru, 181 izbornik, 182 kapetana nacionalnih vrsta i 181 predstavnik medija imali su drugačije mišljenje.

S uvjerljivih 37,66 posto glasova, Portugalac je "pomeo" konkurenciju i iza sebe ostavio Lionela Messija (15,76 posto) i Manuela Neuera (15,72 posto). Time je osvojio prestižnu nagradu drugi put zaredom i treći ukupno (2008. mu je pripala prvi put).

Nije krio oduševljenje izborom, a nakon što se rukovao s predsjednikom Fife Seppom Blatterom, zahvalio se majci i cijeloj obitelji, treneru Carlu Ancelottiju, ali i svim trenerima s kojima je radio u prošlosti, svim suigračima u madridskom Realu i reprezentaciji Portugala, kao i svim članovima stožera u klubu i reprezentaciji.

- Nisam bio opušten, bilo je puno nervoze. Gotovo je sve bilo kao prošle godine, samo što ove nisam plakao ove. Nakon onakve godine kakvu sam imao teško je bilo ne slaviti. Imao sam odličnu sezonu i hvala Bogu, pobijedio sam - rekao je Ronaldo.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Potom je kraj sebe postavio sina Cristiana Ronalda Jr., koji se sramežljivo stisnuo uz oca i gledao u masu koja je pljeskom pozdravila najboljeg od najboljih u godini iza nas. I zaslužio je to jer zabio je 61 pogodak ukupno, od toga 17 u Ligi prvaka i time postavio rekord natjecanja, koje je i osvojio s Realom. Osvojio je i Kup kralja, ali ne i španjolsko prvenstvo, gdje je bio najbolji strijelac sa 31 pogotkom u 30 nastupa. To mu je donijelo Zlatnu kopačku, ali nagradu je podijelio s Luisom Suarezom jer je Urugvajac zabio 31 gol za Liverpool.

Sjajnoj godini pridodao je osvajanje europskog Superkupa i naslov svjetskog klupskog prvaka s Realom. Tek je mrlja na godini reprezentacija Portugala jer su kiksali na Svjetskom prvenstvu. Ali to je ponajmanje krivnja Ronalda, koji je nastupio unatoč problemima s ozljedom.

Ujedno, ova nagrada ga je uvrstila u probrano društvo onih koji su je osvojili tri puta, a riječ je o Johanu Cruyffu, Michelu Platiniju i Marcu van Bastenu. Lionel Messi je pak još uvijek nedostižan sa četiri nagrade, ali i sve četiri u nizu (2009., 2010., 2011., 2012.). Platini je pak uspio osvojiti nagradu triput zaredom, a rijetkima je uspjelo osvojiti je dvaput zaredom. Osim Ronalda, Messija i Platinija, u tom su društvu još Cruyff, Van Basten, Rummenige i Keegan.

- Osvajanje pet Zlatnih lopti da budem bolji od Messija? Bila je to samo šala. Ali nisam opsjednut trofejima. Ovo je najveća nagrada, ali najvažnije je nastaviti pobjeđivati s Realom. Uživam potpuno u nogometu i to će mi dati snagu da nastavim dalje - osvrnuo se Portugalac na Messijev rekord.

Čudesnom Argentincu utjeha ostaje što je rekorder po broju uvrštavanja među tri kandidata za Zlatnu loptu. Uspio je to čak sedam puta. Manuel Neuer se pak mora zadovoljiti samo nominacijom, nije ponovio uspjeh Lava Jašina iz davne 1963. godine, a ujedno i jedinog vratara koji je osvoji prestižnu nagradu.

No nisu to sve nagrade, ona za najboljeg trenera pripala je njemačkom izborniku Joachimu Löwu, najbolji u ženskom nogometu je trener Wolfsburga, Nijemac Ralf Kellermann, najbolja nogometašica je Nijemac Nadine Kessler, najbolji pogodak zabio je Kolumbijac James Rodriguez, a određene su i najbolja momčad godine (Neuer - Lahm, Silva, Luiz, Ramos - Di Maria, Kroos, Iniesta - Robben, Messi, Robben), kao i najbolja pričuvna momčad godine, u kojoj se našao i naš Luka Modrić (Courtois - Dani Alves, Hummels, Alaba, Marcelo - Alonso, Yaya Toure, Modrić - Suarez, Ibrahimović, Neymar).

PRATITE UŽIVO:

>>>> Najboljeg su birali 181 izbornik, 182 kapetana nacionalnih vrsta i 181 predstavnik medija, a Ronaldo je dobio 37,66 posto glasova, Messi 15,76 posto, Manuel Neuer 15,72, a Robben 7,17 posto.

>>>> Cristiano Ronaldo je najbolji nogometaš godine po drugi put zaredom i treći put ukupno

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

>>>> Nagrada Ferenca Puskasa, koja se dodjeljuje za najljepši pogodak godine, pripala je Jamesu Rodriguezu za njegovu bravuru protiv Urugvaja

>>>> Najbolja nogometašica u 2014. godini je njemačka nogometašica Nadine Kessler

>>>> Na svečanosti su napravili i posvetu žrtvama stravičnog napada u Parizu

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

>>>> Trener godine je izbornik njemačke nogometne reprezentacije Joachim Löw, što ne čudi jer je doveo svoju momčad do naslova prvaka svijeta.

>>>> Određena je i rezervna momčad godine, a u njoj (4-3-3) je i Luka Modrić: Courtois - Dani Alves, Hummels, Alaba, Marcelo - Alonso, Yaya Toure, Modrić - Suarez, Ibrahimović, Neymar

>>>> A prve nagrade dodijeljene su nogometašima uvrštenima u momčad godine (4-3-3): Neuer - Lahm, Silva, Luiz, Ramos - Di Maria, Kroos, Iniesta - Robben, Messi, Robben. Čudno da za Müllera nije bilo mjesta, kao niti za jednog obrambenog igrača iz Argentine ili Njemačke, posebno jer centralni par čine Brazilci čija je momčad primila deset golova u dvije utakmice.

>>>> Svečanost u Zürichu okupila je kremu nogometnog svijeta, od bivših do sadašnjih nogometaša pa sve do izbornika i raznih nogometnih djelatnika.

U frakovima s leptir-mašnama trojac najboljih nogometaša današnjice – Messi, Cristiano Ronaldo i Manuel Neuer – u Zürichu će se danas susresti na dodjeli najprestižnije nogometne nagrade – Fifina Ballon d’Ora (svojedobno Fifin igrač godine). Ta je nagrada legitiman odgovor na pitanje tko je najbolji nogometaš protekle godine.

Biraju treneri, kapetani momčadi i novinari diljem svijeta, a koplja se lome zbog kriterija izbora. Je li to nastup na SP-u, učinak u susretima, naslovi koje je nogometaš osvojio ili dojam? Ronaldo vodi na papiru, Neuer je osvojio SP, a Messi, iako bez trofeja prvi put nakon 2008., briljirao je od siječnja do prosinca. I kome sada dati nagradu?

– To mora biti Nijemac, pa oni su osvojili SP! – kazao je Michel Platini, trostruki vlasnik prestižne titule.

Ali, ovdje je riječ o individualnoj nagradi, bira se najbolji igrač, ne član najbolje momčadi.

– Nisam favorit, ova su dvojica svjetski brendovi, a ja tek radnik – kaže Neuer koji će, ako pobijedi, biti prvi vratar nakon Lava Jašina koji je dobio nagradu 1963.

Svaka čast Messiju, ali naslovu je bliži portugalski superstar, stroj za golove, koji je osvojio La Decimu u Ligi prvaka, Kup kralja, Uefin superkup te Klupsko svjetsko prvenstvo, a u dresu Real Madrida i Portugala zabio 61 gol (uz 22 asistencije) u 61 utakmici. Messi ima 58 golova (uz 21 asistenciju) u 66 utakmica. Ronaldo zabija lijevom, desnom, glavom, čak i petom. Golove daje iz slobodnjaka, s bijele točke, iz kontri, ali i iz gužve. Još važnije, zabija upravo kad treba, u velikim utakmicama. Ali, u dresu reprezentacije nije učinio mnogo. Je li onda on najbolji? Bez obzira na to koga Sepp Blatter i društvo proglase najboljim u 2014., jasan odgovor nećemo imati. Rivalstvo Messija i Ronalda i dalje traje, ova Zlatna lopta bit će tek adut više u debati tko je najbolji ikad dosad...

Bira se i najbolji trener, konkuriraju Carlo Ancelotti (LP), Jürgen Löw (SP) i Diego Simeone (Primera). (Srđan Hebar)

>> Tko je zaslužio Zlatnu loptu - Ronaldo, Messi ili Neuer?

Komentara 13

D9
daci_91
16:37 12.01.2015.

Jurgen je Klinsmann, a Low je Joachim :)

CR
CrazyCat
19:36 12.01.2015.

Čestitke Luki, zaslužio je.

CR
CrazyCat
19:27 12.01.2015.

Stavili rupu Davida Luiza u Fifpro World 11 koji je rupa u rangu Lovrena i zbog kojeg je Brazil dobio 7 golova od Njemačke, a nema izvrsnih Godina i Hummelsa. Strava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije