Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U-19 REPREZENTACIJA

Jozak: Samo dva ili tri naša klinca imaju karakter i hrabrost

Soccer - UEFA Euro Under 21 2015 - Qualifying - Play-Off - England v Croatia - MolineuxEngland's Will Hughes (right) and Croatia's Ante Coric (left) battle for the ball during the UEFA Euro Under 21 2015 Qualifying Play-Off match at Molineux, Wolverhampto
Foto: Reuters/PIXSELL
02.04.2015.
u 10:28

Imali smo najtalentiranije igrače, ali i najlošiju momčad

Veliko su razočaranje priredili mladi hrvatski nogometaši (do 19 godina) na kvalifikacijskom turniru u Austriji za odlazak na EP. Sa dva remija (Italija 2:2, Škotska 1:1) i jednim porazom (Austrija 0:2), naše su nade bile posljednje, krah je to naraštaja igrača za koje se govorilo da su možda i najnadareniji u posljednjih deset godina. Ali, Ćorić, Murić, Vlašić, Balić, Mamić, Ćaleta-Car..., nisu opravdali pohvale i medijsko maženje. Tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak ne krije razočaranje. Je li točna teza da je ovo naša najnadarenija generacija u zadnjih deset godina?

- Ne! Ti su dečki svakako nogometno nadareni, ali to je samo jedan od čimbenika na putu da postanu pravi nogometaši. Za uspjeh u današnjem nogometu neophodni su mozak (karakter) i srce (hrabrost), to su potankosti koje su genetski determinirane i ne mogu se naučiti. Ili imate karakter, ili ga nemate, ili ste hrabri, ili niste... A dobar dio tih mladića ne ispunjava sve te kriterije! Ništa ne znači genijalno žongliranje s loptom nemate li karakter i hrabrosti, a u našoj momčadi samo dvojica-trojica imaju sve te osobine – rekao je Jozak i usporedio:

– U selekciji do 17 godina, devetorica igrača su nadareni, ekstremno pozitivni i vrlo hrabri! To je ona selekcija za koju neki prigovaraju da je isključivo Dinamova momčad. I jest, ali nisu svi selekcionirani u Zagrebu, kapetan momčadi došao je iz Solina, bio je Hajdukov igrač. U većini važnih utakmica ta je momčad, do 17 godina, slavila pobjede, dok je ova do 19 godina većinu važnih utakmica izgubila.

Je li možda problem i u tome što se ne mogu nositi s pritiskom?

– Vjerojatno jest, i sami znate koliko je talenata propalo baš zbog toga. Gledajte, oni su medijski izuzetno hvaljeni, a odigrali su tek dvije-tri seniorske utakmice! I već biraju gdje će nastaviti karijeru – u Barceloni ili Realu, u Bayernu ili Chelseaju... Praktički su tek zakoračili u ozbiljan nogomet, a glave su im pune svakojakih gluposti! Možda smo na ovom turniru u Austriji čak i imali tehnički najtalentiranije pojedince, ali i najlošiju momčad! I nije prvi put da je pretjerani individualizam toj generaciji donio štetu, slično se zbilo i prije dvije godine u Slovačkoj – kaže Jozak.

A iz naših smo izvora u mladoj reprezentaciji doznali i neke čudne detalje s austrijskog turnira. Primjerice, neke naše igrače nije zanimala čak ni utakmica Hrvatska – Norveška, za vrijeme utakmice, umjesto da sjede pred malim ekranom, igrali su – stolni tenis!? I to dovoljno govori o njihovoj umišljenosti, o cirkusu koji im je u glavama...

>> Njemačka i Hrvatska u borbi za mladog talenta! Evo što kaže njegova obitelj!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije