Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Bayern

Romeo Jozak preoteo Nijemcima Crničkog i Trogrančića

Munich's  Fabian Benko in action during warming up prior to ? the Champions League Group F match Bayern Munich vs Dinamo Zagreb in Munich, Germany, 29 September 2015. Photo: Andreas Gebert/dpa/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
19.07.2016.
u 18:00

Mladi Hrvati očito su velike nade Bavaraca, a što od njih ima Hrvatska? Saznajemo kako smo zasad barem pedeset posto u dobitnoj kombinaciji

Bayern na hrvatski pogon, makar i pola sata, koliko su zajedno na igralištu, u pripremnoj utakmici protiv Lippstadta, provela dvojica 18-godišnjaka, Fabian Benko i Mario Crnički. Benko je kod Ancelottija započeo utakmicu u veznom redu, zajedno s Lahmom i Xabijem Alonsom, dok je Crnički u 36. minuti ušao u igru umjesto ozlijeđenoga Robbena.

Mladi Hrvati očito su velike nade Bavaraca, a što od njih ima Hrvatska? Saznajemo kako smo zasad barem pedeset posto u dobitnoj kombinaciji. Naime, Mario Crnički već je preotet Nijemcima i za hrvatsku selekciju U-19 već je nastupio u travnju, u pripremnoj utakmici protiv selekcije Katara.

Fokus na Bayern

A što je s Fabianom Benkom, pitali smo Danijela Lučića, pouzdanoga skauta HNS-a u Njemačkoj, čovjeka kojemu ne može pobjeći nijedan nadareni nogometaš hrvatskih korijena.

– S njegovim ocem razgovarao sam prošli mjesec i dobio odgovor da se Fabian želi fokusirati na svoju poziciju u Bayernu. Namjera nam je bila pozvati Benka da sa selekcijom U-19 ode na turneju u Kinu, ali u to vrijeme je bio ozlijeđen pa je ta mogućnost otpala. Inače, Benko je plemeniti vezni igrač, klasična desetka, čiju su kvalitetu prepoznali i Nijemci. Oni ga stalno pozivaju u svoje mlade selekcije, ali on zasad sve te pozive odbija. Mi smo u stalnom kontaktu s obitelji i nadamo se da će njegova odluka na kraju biti da igra za Hrvatsku – naglašava Danijel Lučić.

Spominje pritom još dvije značajne pobjede Hrvatskog nogometnog saveza nad njemačkim.

– Velika Bayernova nada Toni Trogrančić već je zaigrao za hrvatsku reprezentaciju U-16 prošli mjesec na Memorijalnom turniru Miljan Miljanić u Srbiji, a pridobili smo i Dominika Martinovića, 19-godišnjaka koji je iz Bayerna prešao u redove novoga bundesligaša Leipziga. Naravno, to još uvijek ne znači da će svi oni odabrati A reprezentaciju Hrvatske, no već smo napravili dosta u tom smjeru – dodaje Lučić.

Zanimljivo, u drugoj momčadi Bayerna je njegov prezimenjak, 21-godišnji vratar Ivan Lučić, ali njegov izbor nije Hrvatska, nego zemlja njegovoga rođenja, Austrija.

Slažu se konture vatrenih

Lučićeva "regrutacija" mladih Hrvata u Njemačkoj počinje već u dobi od 14 godina. Takva jedna selekcija u kockastim dresovima okupila se nedavno u okolici Karlsruhea i odmjerila snage s dječacima iz ponajboljih njemačkih nogometnih škola. Primjerice, naši su "Nijemci" svladali Freiburg sa 2:0.

Zahvaljujući Lučićevu angažmanu, uz poticaj i logističku potporu Romea Jozaka, u Njemačkoj se možda ponovno slažu konture buduće hrvatske A reprezentacije. Na isti način Zorislav Srebrić je uz pomoć mreže svojih suradnika svojedobno "priveo" braću Kovač i Ivana Klasnića, poslije iz Švicarske Mladena Petrića i Ivana Rakitića, iz Australije Joea Šimunića i Joeya Didulicu...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije