Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBERT PROSINEČKI:

Nisam baš siguran da bih bio najbolji na svijetu da sam se ostavio cigareta i viskija

Robert Prosinečki
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
1/5
24.04.2015.
u 21:08

'Moj ulazak u posljednjim trenucima protiv Francuske bio je odraz razmišljanja Miroslava Blaževića u to vrijeme. Njegovi komentari dali su mi ogromnu motivaciju i potaknuli me da se nastavim razvijati kao igrač.'

Izbornik Azerbajdžana Robert Prosinečki je svakako jedan od najvećih nogometaša svog doba, a zbog igara koje je pružao upisan je u povijest. Kako bi podsjetili na njegovo umijeće, magazin The FIFA Weekly posvetio mu je devet stranica pod naslovom "Prosinečki i devedesete - Građanin svijeta" i napravio sjajan intervju s njime.

- Trenutak genijalnosti koji najbolje pokazuje tko je i što je bio Robert Prosinečki jest njegov pogodak za Hrvatsku u utakmici za treće mjesto protiv Nizozemske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Ujedno, Prosinečki je jedini nogometaš u povijesti koji je na dvije završnice postigao pogotke za dvije reprezentacije (prva je Jugoslavija 1990. godine, op.a.) - napisao je novinar Massimo Franchi na samom početku opširnog teksta.

Ali ono što je "lansiralo u orbitu" Žutog jest titula svjetskog prvaka s mladom reprezentacijom Jugoslavije u Čileu 1987. godine. Proglašen je za najboljeg nogometaša i cijeli nogometni svijet pričao je o njemu. Zbog restrikcija, nije mogao kao mladić izvan granica bivše zemlje pa se morao nametnuti u njoj. Nažalost, Miroslav Ćiro Blažević napravio je tad možda i najveću grešku trenerske karijere te je najboljeg mladog nogometaša svijeta praktički otjera, što Crvena zvezda nije propustila.

S njom je osvajao tri prvenstva, Kup i ono najslađe - Kup prvaka 1991. godine. Nakon toga odlazi u madridski Real za tad vrtoglavih 2,5 milijardi pesosa (15 milijuna eura). Za nešto više od sjedenja na klupi spriječile su ga brojne ozljede. Ali vratimo se Ćiri, koji ga je i u Francuskoj zapravo držao po strani, iako je zabio u obje (i jedine) utakmice koje je igrao od prve minute. To su bile Jamajka i Nizozemska. Svi se pitaju što bi bilo da Ćiro nije postavio svoj ego ispred svega i da je Žuti zaigrao protiv Francuske nešto ranije.

- Moj ulazak u posljednjim trenucima protiv Francuske bio je odraz razmišljanja Miroslava Blaževića u to vrijeme. Njegovi komentari dali su mi ogromnu motivaciju i potaknuli me da se nastavim razvijati kao igrač. Nakon toga mi se razvijala karijera i danas ga smatram prijateljem i kolegom - rekao je Prosinečki i napomenuo da mu je najbolji trenutak karijere osvajanje Kupa prvaka sa Zvezdom.

Možda je i nakon toga moglo biti još takvih trenutaka da nije vodio poprilično neuredan život. Mnogi stručnjaci su mu zamjerali ovisnost o cigaretama i viskiju, kao i alkoholu općenito. No napomenuli su i da bi bio najbolji na svijetu uz 'sportskiji' način života. No Prosinečki na to odmahuje rukom.

- Nisam baš siguran u to.

Foto: The FIFA Weekly

Nije se želio previše vraćati na ono što je bilo, ali zato jest na ono što trenutno ima pred sobom. Naravno, riječ je o nogometnoj reprezentaciji Azerbajdžana, koja ima velike ambicije. Ne odmah, ali kroz nekoliko godina svakako je cilj konkurirati za neko veliko natjecanje. Zato se i ulaže enorman novac u nogomet, ali i sport općenito.

- Ovo je novi izazov za mene. Moj prvi cilj je razvoj nogometa u zemlji. Imamo ljude i resurse - napominje Prosinečki, a sebe bi usporedio prije s Guardiolom nego Mourinhom:

- Obojica su ponajbolji svjetski treneri. Ja sam tek započeo i bilo bi neprikladno uspoređivati se. Međutim, kada je u pitanju filozofija i stil igre, najvjerojatnije imam više zajedničkog s Guardiolom.

>> Kompletni tekst pročitajte na The FIFA Weekly

>> Svi oni su se vraćali u Dinamo, a samo je Robert Prosinečki bio kapitalac!

Komentara 51

Avatar Vrijeme
Vrijeme
21:52 24.04.2015.

Jedne godine sam te gledao u Zadru i bio si fenomenalan. Najmanje si bio dvije klase bolji od svih ostalih. Cisto je bilo za ne povjerovati. Definitivno si nas najjaci igrac ikada.

DO
dommar36
21:38 24.04.2015.

zuti...legendoooo :-)

ZG
ZGexil
21:36 24.04.2015.

možda kad tad.......: Boban za predsjednika saveza a veliki Žuti za izbornika...... u možda jednom nešto uređenijem društvu, gdje vrijede i gdje se cijene znanje i umijeće više od kuverti i egoističnom pogodovanju nečijim osobnim interesima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije