Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alen Peternac analizira

Rijekina igra ima glavu i rep, Dinamo je ispod razine

03.12.2016., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 18. kolo, GNK Dinamo - HNK Rijeka. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
05.12.2016.
u 17:51

Rijeka je odlično stajala na terenu, vidi se da ta momčad ima glavu i rep, da je dobro posložena. Međutim, Dinamo je igrao ispod svoje razine, ulazak u utakmicu bio je loš i to je Riječanima dalo još više samopouzdanja – govori Peternac

Tko je, dakle, dobitnik, a tko gubitnik nakon maksimirskih 1:1 u derbiju? Na prvi bi se pogled moglo zaključiti da je Dinamo neprijeporni gubitnik jer nije iskoristio prednost domaćeg travnjaka, međutim kad se izvrti film utakmice i kad se zna da su Riječani vodili te u 89. minuti imali priliku sezone (Bradarić), malo tko bi mogao reći da je momčad s Kvarnera dobitnik.

Istina, na Kekovu je licu bilo znatno više zadovoljstva nego na licu trenera Dinama Peteva, no iako riječka momčad ima opipljivu bodovnu prednost, daleko je sve od konačnog raspleta prvenstvene utrke...

Plavima su nužna pojačanja

– Da je Bradarić zabio, sve bi bilo gotovo. Ovako je pred nama zanimljivo proljeće, neizvjesnije nego što bi se sad, nakon pogleda na ljestvicu, moglo pomisliti – kaže bivši dinamovac Alen Peternac i nudi analizu:

– Rijeka je odlično stajala na terenu, vidi se da ta momčad ima glavu i rep, da je dobro posložena. Međutim, Dinamo je igrao ispod svoje razine, ulazak u utakmicu bio je loš i to je Riječanima dalo još više samopouzdanja – govori Peternac.

Istina je, plavi su ušli mekano i mlako, nije bilo ništa od najavljivane goropadnosti! Međutim, unatoč takvom blijedom početku, sredinom prvoga dijela Dinamo je, onako neorganiziran, ipak uspio stvoriti nekoliko čistih zgoda i riječki vratar Prskalo odličnim je obranama spasio svoju momčad.

A i taj podatak, da je taj i takav, neorganizirani i neuvjerljivi Dinamo, dominirao, zapravo govori i o – kvalitativnoj limitiranosti Rijeke! I stoga se navijač plavih samo može sjetno zapitati što bi bilo kad bi Dinamo imao organizaciju, disciplinu i kompaktnost u igri kakvu ima Rijeka...

– Neshvatljivo mi je da Dinamo može primiti onakav pogodak, ali i da s igračem više dopusti Riječanima onu kontru u 89. minuti! To je neozbiljno – upire Peternac u očite probleme plavih i dodaje:

– Vrlo mi je teško gledati da Dinamo doma igra bez klasičnog napadača, centarfora! Pa smo tako imali jednu situaciju kad je Soudani ubacio loptu u kazneni prostor, a tamo nije bilo nikoga u plavom dresu! Nadalje, kako se to želio napraviti početni presing bez centarfora, koji prvi treba stisnuti zadnju obrambenu liniju? A taj je početak bio iznimno važan, očekivali smo da će plavi u uvodnih 20-ak minuta pokušati odlučiti utakmicu – govori Peternac.

Što nedostaje ovom Dinamu da se vrati na prvo mjesto i osvoji naslov?

– Prepoznatljiva igra! Danas ne možemo reći da Dinamo ima svoju igru, očito je da velik broj igrača nema samopouzdanja. A kad je tako, onda im i ništa ne ide od ruke. K tome, očito je da plavi definitivno trebaju pojačanja. Postoji problem defenzivnih bokova, Pivarić se traži cijelu jesen nakon ozljede, Stojanović i Matel nisu na željenoj razini, pa se pokušalo i sa Šitumom. Nadalje, ako se iz napadača Henriqueza i Hodžića ne mogu izvući golovi, onda je potrebno tražiti neko novo rješenje. Dinamo nema igrača koji bi nosio igru, mali Ćorić ima potencijal, ali još je premlad za lidersku ulogu – smatra Peternac.

U Maksimiru, eto, trebaju dobro i pametno iskoristiti zimski prijelazni rok kako bi trener Ivajlo Petev do zimskih priprema dobio pojačanja. Bit će sigurno i odlazaka, neki igrači definitivno nisu iskoristili brojne šanse (iako im Petev i dalje bezrazložno tvrdoglavo vjeruje!?) i bilo bi čisto gubljenje vremena nastaviti u tom smjeru.

Ostali su, na žalost, i “repovi” iza subotnjeg derbija u Maksimiru, i jedni i drugi nezadovoljni su suđenjem osječkog arbitra Vučemilovića.

Ali neke su reakcije više nego pretjerane, primjerice ona Rijekina predsjednika Damira Miškovića, koji je dao ostavke na sve funkcije u Hrvatskom nogometnom savezu.

Zanimljivo je da to nije učinio nakon nedavne utakmice u Koprivnici, kad je Slaven Belupo dokazano bio oštećen protiv Rijeke. A i u maksimirskom derbiju najočitija je sudačka pogreška bilo nedosuđivanje 11-erca za Dinamo...

Primitivni Vešović

Vidjet ćemo, nadalje, hoće li, po službenoj dužnosti, reagirati Disciplinski sudac Prve HNL Saša Pavličić-Bekić i žestoko sankcionirati ničim izazvano primitivno ponašanje Vešovića prema zagrebačkim novinarima. Ovo je Vešoviću drugi sličan primitivni ispad u posljednje vrijeme, prvi mu je put bilo oprošteno (samo mala novčana kazna!), sad oprosta ne bi smjelo biti! Štoviše...

Komentara 4

Avatar cluesblues
cluesblues
00:22 06.12.2016.

pa nije se rijeka bas naigrala protiv dinama, osim samog pocetka kasnije skoro nisu presli centar, igrali su bunker i na kontre, a to su mogli jer je dinamo ganjao rezultat (e da je dinamo poveo iz nedosudjenog penala, bila bi to druga tekma, onda bi se vidlo kolko im igra ima glavu i rep ) - a gledal sam i tekmu rijeke protiv belupa, isto slabo, moslim da im pada forma i zapravo je dobro za njih da je polusezona na kraju...tak da je ovo ulizivanje rijecanima malo glupo i ne pociva bas na cinjenicama...( treba pogledat statistiku, posjed lopte, udarci na gol, sanse itd...cudno da jedna konfuzna i neorganizirana ekipa tak nadigra ekipu cija igra navodno ima glavu i rep)...

DA
dangebandi
19:50 05.12.2016.

Kmeeeee FK Alternator

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
20:46 05.12.2016.

Rijekina igra ima glavu i rep jer ima europskog trenera, Dinamo je ispod razine jer ima balkanskog trenera koji se u klubu osječa kao svoj na svome među svojima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije