Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Revolucija - Uefa pokreće Ligu nacija

Ivan Rakitić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
Autor
Ante Buškulić
18.03.2014.
u 16:45

Uefa razmatra novo natjecanje koje bi krenulo nakon SP-a 2018. u Rusiji. Reprezentacije bi bile podijeljene po jakosnim razredima, išle bi u viši rang i ispadale, nagrada bi bila i pozivnica za EP, a igralo bi se umjesto prijateljskih utakmica. Final Four bio bi u ljeto neparnih godina, piše tjednik Max!

Pa kako ćemo napuniti Wembley na utakmicama protiv Slovenije, Litve, Estonije i San Marina?, zavapili su Englezi nakon ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016, piše tjednik Max! A samo sjećanje na fijasko u kvalifikacijama za EP 2008., kada se nisu plasirali završivši iza Hrvatske i Rusije, spriječio je izljev nezadovoljstva prema Platinijevoj ideji proširenja Eura na 24 reprezentacije. Iako su ostali velikani zapravo razočarani tim proširenjem jer kvalifikacije su posve izgubile draž kad će iz većine skupina po tri momčadi izboriti završnicu. I baš je to postalo plodno tlo za osnivanje novog natjecanja!

Ideja o Ligi nacija pojavila se na kongresu u Dubrovniku krajem prošle godine, a ovaj mjesec u Kazahstanu raspravljat će se o pojedinostima. No, čim su najveći za, i čim će to (i Uefi) donijeti novac, teško će prijedlog biti odbijen. Inicijalni je plan da se liga igra u terminima prijateljskih utakmica, igralo bi se dvokružno, a pobjednici skupina išli bi na Final Four, u ljeto neparnih godina, kada nema velikih natjecanja. Sustav natjecanja bio bi protočan, što znači da bi posljednji ispadao u nižu skupinu, a prvi išao u višu. Ukupni pobjednik dobio bi novčanu nagradu, dok bi se neke nagrađivalo i pozivnicom za europsko prvenstvo. Zbog toga se sumnja i da je to prvi korak prema ukidanju kvalifikacija za EP. A termin-dva ostali bi za prijateljske utakmice s reprezentacijama iz ostalih jakosnih skupina, te onima s drugih kontinenata.

Mnoga otvorena pitanja

- Odmah nakon ždrijeba kvalifikacija za EP 2016. u Nici dogovorili smo prijateljske utakmice za iduće četiri godine. I samo možemo poručiti navijačima: od ljeta 2014. želimo igrati samo s najboljima: Italijom, Španjolskom, Engleskom, Francuskom, Nizozemskom, Brazilom, Argentinom... - rekao je tajnik njemačkog saveza (DFB) Helmut Sandrock.

Liga nacija počela bi 2018., nakon SP-a u Rusiji. - U Nici smo predsjednik saveza Wolfgang Niersbach i ja razgovarali s mnogima o tome i ostala su otvorena pitanja sustava natjecanja, kao i tehnička i ekonomska pitanja. Mišljenja se razlikuju. Koji je stav DFB-a? Još nemamo jasno “da” jer je previše otvorenih pitanja - dodao je Sandrock.

Ako Liga nacija zaživi, izvjesno je da bi Uefa centralizirala TV i marketinška prava kao što čini s Ligom prvaka. - Uspjeh Lige prvaka bio je poticaj za osnivanje Europske lige. Tako i s Ligom nacija žele zaoštriti tržište. Uglavnom je to glavni poticaj za njezino osnivanje. Ali, postoji vrlo snažna vodilja sve 54 članice da fokus mora biti na nogometnom natjecanju, sve države trebaju imati jednake šanse. Nitko se ne treba kvalificirati, svi igraju. A sustav mora biti jasan većini ljudi i na tomu se radi - rekao je predsjednik Norveškog nogometnog saveza Yngve Hallen, član Uefine komisije za natjecanja.

Predstavnik švedskog saveza Karl-Erik Nilsson rekao je: - Ustanovili smo da je teško privući zanimanje za prijateljske utakmice. Razmatralo se i je li moguće kvalifikacije za EP 2020. kombinirati s takvim natjecanjem, da se poveća zanimanje. No, posve nam je jasno da to ne može imati utjecaj na kvalifikacije, da one imaju prioritet. Liga nacija ne bi povećala broj utakmica.

Ljestvica svake dvije godine!?

Šveđanin je dodao da je reakcija većine od 54 saveza pozitivna: - Uoči prezentacije u Hrvatskoj pitali smo se je li to vrijedno naše pažnje. I stav je bio: “Hajdemo pogledati, ali neka to ne utječe na kvalifikacije.

I Englezi su, dakako, za. - Liga nacija bila bi vrlo atraktivna. Mi, primjerice, moramo biti vrlo kreativni da bismo napunili stadion za većinu kvalifikacijskih utakmica - rekao je predsjednik saveza Greg Dyke.

Sustav natjecanja u razradi je i zapravo nije definirano bi li kriterij za jakosne skupine bila Uefina ili Fifina ljestvica, te koliko bi uopće jakosnih skupina bilo. Barata se s devet skupina po šest reprezentacija i sa četiri jakosna razreda, od kojih bi u A, B i C razredu bilo po 12, a u D razredu 18 momčadi. One bi bile podijeljene u četiri skupine, čiji bi pobjednici išli na Final Four. No, bio kriterij Fifina ljestvica (Hrvatska je 16., odnosno od europskih selekcija deseta) ili Uefina (Hrvatska 12.), naši bi bili u prvom ili drugom razredu. Fifa ljestvicu objavljuje svaki mjesec i računa sve utakmice, a Uefa svake dvije godine i računa samo natjecateljske utakmice iz prethodna tri ciklusa, dakle ne i prijateljske. Posljednja je objavljena u studenome 2013.

>>Mandžo: Guardiola mi ne treba ništa govoriti, znam što mi je posao

>>Hrvatska i dalje 16. na svijetu, prva je Španjolska, Brazil je 9., Meksiko 20.

Komentara 4

DA
davos24
17:07 18.03.2014.

To su beskonačni mamlazi. Treba samo proširiti ligu prvaka i ligu UEFA ali sa svim državama s minimalno po jednim klubom a ne da igraju eurokupove svake godine 8 država. Čisti rasizam! A UEFA se bori protiv rasizma....yawn.

DA
dario2612
17:25 18.03.2014.

jel netko pričitao ovo da prepriča?

Avatar AlpskiJodleri
AlpskiJodleri
16:56 18.03.2014.

Ah šteta ..opet će Slovenija biti promatrač!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije