Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMALO ZBUNJUJUĆE

Ako je Prva HNL sve bolja i zanimljivija, zašto nam odjednom nameću regionalnu ligu?

Zdravko Mamić i Davor Šuker
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
26.03.2015.
u 15:14

Bez Uefe ta liga nema natjecateljsko značenje i kolidirala bi s domaćim natjecanjima, što može napraviti štetu

Kampanja za kreiranje regionalne nogometne lige žestoko je krenula i o tome se uvelike govori u posljednje vrijeme, a pričat će se još i više otkako je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker ušao u Izvršni odbor Uefe. On sam je pobornik ideje i bio je prvi kad je trebalo javnosti pojasniti da je Prva HNL sve bolja te da problema na koje upućuju Hajduk i istomišljenici nemaju pokrića.

Upravo to je najčudnije u ovoj priči gdje su osjećaji podijeljeni, što potvrđuje Večernjakova anketa, a argumenata ZA nedostaje. Ako je Prva HNL na dobrom putu, a deset klubova u njoj rješenje za brojne greške i probleme iz prošlosti, čemu dirati u to? Konstantno nas u HNS-u uvjeravaju da sve ide nabolje, rade kampanje o izbacivanju huligana sa stadiona, a možda uskoro krenu i s kampanjama povratka navijača na stadione, povratka reprezentacije u Split i vraćanja pozitivnog ozračja u nogomet. Smatraju li zaista da će to postići regionalnom ligom? Jer, jasno je da bi s regionalnom ligom izgubili svi oni klubovi u zemljama sudionicama koji ne ostvare pravo nastupa u njoj – ako nije priznata od  Uefe.

ABA liga kao loš primjer

Stoga, treba konstantno ponavljati da, koliko god se ljudi slagali s tom ligom, moraju biti svjesni da bez te Uefine dozvole ona nema smisla. Ne bi bilo natjecateljske draži i kalendarski bi se morala prilagođavati domaćim prvenstvima, što znači da ako neki od klubova ostane na proljeće u Europi, ne bi mogao nastupati u njoj. Tu su još i domaća kup natjecanja koja se igraju preko tjedna pa bi regionalna liga često nailazila na stanke, odgode i brzo bi se dovela u pitanje regularnost. Nešto kao problemi sa zbrkanom rukometnom SEHA ligom. No treba napomenuti da je ona sve sređenija i u njoj se igra kvalitetan rukomet, što potvrđuju tri kluba među osam u Ligi prvaka. Samo, druga su pravila u rukometu, kao i konkurencija. Baš kao i u vaterpolu. Samo košarka se donekle može uspoređivati.

Tržište igrača bi se povećalo, to je istina i svakako bi menadžeri i vlasnici klubova profitirali, zbog čega i zagovaraju zdušno takvu ligu. Treneri je pak zagovaraju jer se i njima tržište povećava i ruše se neke prepreke. Slično je i samim nogometašima. Nogomet? Uz dužno poštovanje, najbolji mađarski i makedonski klubovi su ipak niža razina, Bosna i Hercegovina mogla bi pružiti određen izazov, na razini onog koji pruža RNK Split Dinamu, ali nisu takav mamac za gledatelje u Hrvatskoj. Slovenci također. Ostaju Srbi. Ili, bolje rečeno, ostaju Partizan i Crvena zvezda, dva kluba koja bi privlačila pažnju, ali onu pažnju temeljenu na niskim strastima.

Čak ne bi ni bilo toliko problema s osiguranjem tih utakmica kako se navodi jer sigurno ne bi bila dozvoljena gostovanja na te srazove navijačkim skupinama, baš kao što je slučaj u košarkaškoj regionalnoj ligi. I možda regionalna košarkaška liga nije najbolji primjer jer košarka i nogomet na ovim prostorima bitno su drukčiji po stupnju organizacije i popularnosti. No klimavi argumenti stvaranja te lige bili su jednaki. Klubovi u Hrvatskoj su od njezina nastanka nekonkurentniji i slabiji, a tužno je vidjeti u kakvom stanju su Cibona, Zagreb i Split, kako se muči Zadar i kako su propali Šibenka, odnosno riječka, slavonska i košarka sa sjevera zemlje. Tužno je gledati i kako se propozicije i sustav natjecanja mijenjaju iz godine u godinu, bez cilja i smisla, bez dugoročnih planova.

Naravno, financijske koristi nije bilo, regionalna liga postala je teret. Infrastruktura se nije poboljšala. Navijača nema. Sponzora nema. Interesa nema. I trebalo je sedam sezona da bi tu ligu priznali u Europi i omogućili kroz nju ulazak u europska klupska natjecanja, što je dalo na draži. Prekasno. Tad su Zagreb i Cedevita krenuli s dominacijom jer se uložio novac, ali Zagreb je danas na niskim granama i tek se Cedevita nameće u regionalnim okvirima. Što se Slovenaca tiče, oni su s početkom ove godine okrenuli leđa ABA ligi i stali na stranu Fibe koja ju ne priznaje.

Bez Uefe ništa nema smisla

Još jednom, možda košarkaška regionalna liga nije pravo mjerilo, ali je dobar primjer što se događa ako nadležne europske sportske institucije ne priznaju takva natjecanja. U tom slučaju bi sve bilo kontraproduktivno na duge staze. Na kratke bi nekima bilo itekako profitabilno, zato lideri Dinama, Partizana, Zvezde i Maribora zagovaraju cijelu priču. Samo, jako je klimavo kad Zdravko Mamić govori o lošoj infrastrukturi jer nije jasno što bi regionalna liga točno učinila, potezom čarobnog štapića obnovila stadione? Također, za koga?

U takvu priču se ne može ući "na glavu", treba napraviti analize, ispipati "puls nacije", vidjeti kakva bi bila korist, kako bi se pristupalo ligi, kako bi se igrala, koliko bi klubova iz pojedinih zemalja sudjelovalo, što bi bilo s domaćim natjecanjima, kako bi se radilo s mladima, kako bi se privlačilo gledatelje, kakva bi bila marketinška strategija, što bi bilo s TV pravima, tko bi ju predstavljao u raznim organizacijama i kakvu bi potporu ili otpor imala u Uefi. Jer, još jednom, bez Uefe ta liga nema natjecateljsko značenje.

>> Hoće li na Maksimiru i Poljudu uskoro gostovati Partizan, Zvezda, Panathinaikos?

>> Regionalna nogometna liga od 2018. godine!

>> Ćiro: Mamić je genijalan, a Hrvati i Srbi moraju zaboraviti na prošlost!

Komentara 31

ZW
zweistein
18:09 26.03.2015.

HNL danas ima 4 predstavnika u UEFA natjecanjima. kako je uz dinamo i rijeka počela skupljati bodove danas smo 17. liga europe. 15. liga europe daje 5 predstavnika u europskim natjecanjima. dakle s HNL-om imamo 4 ( uskoro 5 ) 5 ) predstavnika u europi ( svaki drugi iz lige ) a u budućoj yugo-ligi bi imali 3 predstavnika, od kojih bi jedan ili nijedan igrali u europi. 5 iz HRVATSKE lige ili 1 iz YUGO-lige. stvarno "težak" izbor, ako nisi član antifašističke lige

21
215794
15:30 26.03.2015.

Molim Vas nemojte ni spominjati tu ligu ne zbog sporta vec zbog uzavrele krvi posljedice mogu biti prevelike

CP
Cviet Prigorja
16:27 26.03.2015.

Hrvatska nije "banana" republika , te nije država "B" kategorije da ne bi imala pravo na svoja športska natjecanja. Neka športaši od svoga športa žive u hrvatskim i europskim natjecanjima, a ako ne mogu, neka se prime nekog drugog posla od kojeg se može živjeti. Hrvatska je barbarski pusta, a veliki, uščuvani frajeri se loptaju, natjeravaju napuhanu svinjsku kožu, a još bi gurnuli Hrvatsku na Balkan. Hrvatska liga ili amaterizacija! Jasno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije