Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moj prvi Clasico

Rakitić za Max!: Messi je najbolji, nikada više nećemo vidjeti takvoga

Lionel Messi (FC Barcelona) (2nd R), celebrates after scoring, during the Champions League soccer match between FC Barcelona and Ajax Amsterdam, at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, tuesday october 21, 2014. Foto: S.Lau/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
25.10.2014.
u 15:33

– Sada taj san o El Clásicu počinjem živjeti. Zahvalan sam Bogu što mi je omogućio da budem sudionikom tog spektakla. To me motivira da radim još više i budem još bolji

Ovoga tjedna ekipa jedne švicarske televizijske postaje posjetila je Möhlin, rodno mjesto hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića (26). Nisu bili u kući Rakitićevih, nego u prostorijama kluba Möhlin-Riburg, u kojemu je Ivan 1992. započeo karijeru. Priča njegov otac Luka kako su intervjuirali Ivanova prvog trenera i došli u posjed fotografije četverogodišnjega Ivana, originala kakvog nema čak ni njegova obitelj.

Povod ove televizijske reportaže prvi je Ivanov El Clásico, ujedno i prvi nastup jednoga Švicarca u najvećemu svjetskome nogometnome derbiju. Da, Švicarca, jer Ivan je rođen ondje, ima njihovu putovnicu i bio je njihov mladi reprezentativac. I bez obzira na to što se odlučio igrati za Hrvatsku, Rakitić je u Švicarskoj velika zvijezda. Točan je i podatak kako Švicarci nikada nisu imali svoga čovjeka u srazovima Reala i Barce, barem ovim službenima. Naime, za Barcu je od 1899. do 1903. igrao Hans Gamper i mogao je biti sudionikom prvoga sraza ovih suparnika 1902. na hipodromu u Madridu, odigranome u čast krunidbe kralja Alfonsa XIII.

A malo je nedostajalo da Ivan Rakitić (26) i njegov prijatelj Luka Modrić (29) zajedno ove subote igraju za Real u El Clásicu! Naime, još sredinom svibnja ove godine u Španjolskoj je plasirana vijest kako Real preotima Sevilli sjajnoga kapetana u transferu od 15-ak milijuna eura, a nakon što je Rakitić sa Sevillom osvojio Europsku ligu, transfer u Real tretiran je kao gotova stvar.

No, Ancelotti je očito previše čekao, taktizirao, počeo vagati između Rakete i Kroosa pa se u igru uključila Barcelona i munjevitim manevrom preotela našega reprezentativca. Pregovori su počeli 1. lipnja, a sve je okončano za vrijeme SP-a u Brazilu, gdje je Rakitić obavio liječnički pregled. Transfer je bio težak 18 milijuna eura.

Počinjem živjeti svoj san

Danas je Ivan Rakitić u Barceloni velika zvijezda, uz bok Mesiju, Suárezu i Neymaru, klasa koja se savršeno uklopila u koncepciju novoga trenera Luisa Enriquea. Pred vratima je Ivanov prvi El Clásico, utakmica o kojoj je, kako sam kaže, sanjao još dok je bio dječak.

– Sada taj san o El Clásicu počinjem živjeti. Zahvalan sam Bogu što mi je omogućio da budem sudionikom tog spektakla. To me motivira da radim još više i budem još bolji jer ovakva utakmica nije samo moj san, nego san svih nogometaša – kazao je Raketa u predvečerje jedne od najvećih utakmica u karijeri.

Iako, kad je Ivan u pitanju, niti jedna utakmica nema takvu težina kao ona koju igra za reprezentaciju. Upitan prije četiri mjeseca u Recifeu bi li mu važniji bio gol Meksiku ili Realu, Raketa je ispalio:

– Nema potrebe za takvim pitanjem. Gol Meksiku bio bi mi draži!

Što je za vas Lionel Messi?

– Najbolji igrač u povijesti nogometa! Možda se više nikada neće pojaviti takav nogometaš – uzvratio je Rakitić, koji je šest puta u dresu Seville igrao protiv Real Madrida.

Prodao sombrero Pepeu

Ima dvije pobjede i četiri poraza, uz dva pogotka, oba na Santiago Bernabeuu, u porazu 3:7. No, više od ta dva gola pamti se spektakularni sombrero koji je Ivan prodao Portugalcu Pepeu na utakmici u Sevilli, kada je njegova momčad slavila sa 2:1.

U toj utakmici Raketa je sve zasjenio pa i svoga prijatelja Luku Modrića, za kojega je uvijek navijao, čak i kada je Real igrao protiv Barcelone. Danas će dvojica prijatelja biti na suprotnim stranama, prvi put dvojica Hrvata u međusobnom srazu Reala i Barcelone.

– Luka Modrić je sjajan čovjek i nas dvojica imamo izvrstan odnos, iako ćemo danas biti suparnici – kazao je Raketa o Luki, suparniku s kojim će se na kraju godine tući za prestižni Večernjakov trofej Nogometaša godine.

Posljednji pogodak s potpisom jednoga Hrvata u španjolskom El Clásicu dogodio se prije 17 godina kada je Davor Šuker zabio za Real Madrid u uzvratu osmine finala Kraljeva kupa (1:1). Prije Šukera u El Clásicu je 1991. strijelac bio i Robert Prosinečki, također u dresu Reala, kada je derbi okončan 1:1.

Prosinečki je još uvijek hrvatski rekorder po broju nastupa u El Clásicima. Ima ih ukupno osam (sedam za Real Madrid, jedan za Barcelonu), Davor Šuker ostao je na sedam, koliko će ih sada imati i briljantni Luka Modrić, a Robert Jarni ima dva.

Raketi je ovo prvi, onaj kojega će se uvijek najradije sjećati. I kojega će se s jednakom strepnjom pratiti u dvije zemlje, Švicarskoj i Hrvatskoj. I u njegovome Möhlinu, i u tatinim Sikirevcima...

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Dva Hrvata na El Clasicu: Ivan dva puta dobio Luku, ali je i primio 7!

Komentara 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:43 25.10.2014.

Velika je stvar da Hrvatska ima kljucne igrace na obje strane El Classica

LE
LeonardS
17:18 25.10.2014.

Veliki su bili Garinća, Pele, Zico, Maradona sad ovi i uvjek tako uvjek će biti boljih, dakle nema što se reči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije